Ανυπολόγιστη ζημιά σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας: Από βλάβη σε καταψύκτη καταστράφηκαν επιστημονικά δεδομένα τριάντα ετών

Η είσοδος του Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη. Photo via YouTube.




Ερευνητικά δείγματα που είχαν συλλεχθεί επί δεκαετίες σε σουηδικό ιατρικό πανεπιστήμιο καταστράφηκαν όταν ένας καταψύκτης παρουσίασε βλάβη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε το ινστιτούτο.

Τα δείγματα ήταν αποθηκευμένα σε δεξαμενές που ψύχονταν με υγρό άζωτο, σε θερμοκρασία -190C, στο Karolinska Institutet (KI) στη Στοκχόλμη.

Στο KI εδρεύει η Συνέλευση Νόμπελ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιλογή του νικητή για το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής.

Κάποια στιγμή μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές, και ενώ οι δεξαμενές μπορούν να αντέξουν τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, έμειναν χωρίς αυτό για πέντε ημέρες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δείγματα από πολλά ιδρύματα.

Ο Matti Sällberg, κοσμήτορας της νότιας πανεπιστημιούπολης του KI, δήλωσε τη Δευτέρα: “Αυτό συνέβη ίσως την απολύτως χειρότερη στιγμή που μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σουηδία, μόλις μία ημέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων”.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην αστυνομία, πρόσθεσε το πανεπιστήμιο.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν ήταν περίπου 500 εκατ. κορώνες (37 εκατ. λίρες).

  • Ο Sällberg είπε ότι δεν είχε γίνει επίσημη εκτίμηση της αξίας των δειγμάτων που χάθηκαν, αλλά επιβεβαίωσε ότι το κόστος εκτιμάται σε εκατομμύρια.

«Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνοι που ερευνούν τη λευχαιμία. Έχουν συγκεντρώσει δείγματα από ασθενείς, που χρονολογούνται πριν από 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο πανεπιστήμιο και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά, το συμβάν καταγγέλθηκε και στην αστυνομία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οφειλόταν σε εξωτερική επιρροή, αλλά η αναφορά της αστυνομίας έγινε για να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα» διευκρίνισε ο Sällberg.

Τα δείγματα ήταν όλα αυστηρά για έρευνα, επομένως δεν θα επηρεάσει τη φροντίδα οποιουδήποτε ασθενή. Ωστόσο τα δείγματα θα χρησιμοποιούνταν σε μελλοντική έρευνα.

«Πρόκειται για δείγματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών και υπήρχαν σχέδια για περισσότερες μελέτες», είπε ο Sällberg.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Ο τυφώνας κατηγορίας 5 θεωρούνταν κάποτε ο ισχυρότερς τυφώνας. Πλέον υπάρχει κάτι ακόμη πιο τρομακτικό, λέει έρευνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: