Μέσα από την κόλαση η ελπίδα: Στις Φιλιππίνες, μετά απο 60 ώρες από κατολίσθηση βρέθηκε σώο μικρό κοριτσάκι- Σε δεκάδες μετριούνται οι αγνοούμενοι [videos]

FILE PHOTO A four year old boy crosses a bridge damaged by landslide at an evacuation center in San Francisco Town in Leyte Province, Central Philippines. EPA/LEON GINTO




Η διάσωση ενός παιδιού σχεδόν 60 ώρες μετά την κατολίσθηση που έπληξε ένα χωριό εξόρυξης χρυσού στις νότιες Φιλιππίνες, χαιρετίστηκε ως «θαύμα», αφού οι ερευνητές είχαν χάσει την ελπίδα να βρουν περισσότερους επιζώντες.

Το κορίτσι, το οποίο ο Ερυθρός Σταυρός των Φιλιππίνων είπε ότι ήταν τριών ετών, ήταν μεταξύ πολλών ανθρώπων που αγνοούνταν μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε από τη βροχή έπληξε το χωριό.

Αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ο αριθμός των νεκρών είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 27.

Το κορίτσι βρέθηκε καθώς οι διασώστες χρησιμοποίησαν τα χέρια και τα φτυάρια τους για να αναζητήσουν επιζώντες στο χωριό Masara στο νότιο νησί Μιντανάο, είπε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας καταστροφών, ο Edward Macapili της επαρχίας Davao de Oro.

«Είναι ένα θαύμα», είπε ο Macapili, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές πίστευαν ότι οι αγνοούμενοι ήταν πιθανότατα νεκροί.

«Αυτό δίνει ελπίδα στους διασώστες. Η ανθεκτικότητα ενός παιδιού είναι συνήθως μικρότερη από αυτή των ενηλίκων, ωστόσο το παιδί επέζησε».

Το βίντεο ενός διασώστη που κουβαλούσε το παιδί που κλαίει με τη λάσπη στην αγκαλιά του κοινοποιήθηκε στο Facebook.

«Μπορούμε να δούμε στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το παιδί δεν είχε εμφανή τραύματα», είπε ο Μακαπίλι.

Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του κοριτσιού είδε το παιδί του πριν μεταφερθεί σε ιατρική μονάδα.

Ο Ερυθρός Σταυρός των Φιλιππίνων δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες των εργαζομένων του να μεταφέρουν το κορίτσι, τυλιγμένο σε μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης και συνδεδεμένο σε μια δεξαμενή οξυγόνου, σε ένα νοσοκομείο του δήμου Mawab.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας σπίτια και καταποντίζοντας τρία λεωφορεία και ένα jeepney που περίμεναν να παραλάβουν εργάτες από ένα χρυσωρυχείο.

Οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό κίνδυνο στα νησιά του αρχιπελάγους λόγω του ορεινού εδάφους, των έντονων βροχοπτώσεων και της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών από την εξόρυξη, τη γεωργία και την παράνομη υλοτομία.

Η βροχή έχει ενταθεί σε περιοχές του Μιντανάο εδώ και εβδομάδες, προκαλώντας δεκάδες κατολισθήσεις και πλημμύρες που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Οι σεισμοί σταμάτησαν την έρευνα το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από τον σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή Μιντανάο στις 11:22 π.μ. (03:22 GMT) ή από μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ που ακολούθησε περίπου δύο ώρες αργότερα.

Ισχυροί σεισμοί έχουν επίσης αποσταθεροποιήσει την περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Εκατοντάδες οικογένειες από τη Μασάρα και τέσσερα κοντινά χωριά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε κέντρα έκτακτης ανάγκης υπό τον φόβο περαιτέρω κατολισθήσεων.

Τα σχολεία σε όλο τον δήμο ανέστειλαν τα μαθήματα.

Η περιοχή που επλήγη από την κατολίσθηση είχε κηρυχθεί «ζώνη απαγόρευσης δόμησης» μετά από προηγούμενες κατολισθήσεις το 2007 και το 2008, είπε ο Μακαπίλι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ζητήθηκε από τους ανθρώπους να φύγουν από αυτό το μέρος και τους δόθηκε μια περιοχή επανεγκατάστασης, αλλά οι άνθρωποι είναι τόσο σκληροτράχηλοι και επέστρεψαν», είπε.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Σκοτεινιάζει η μοίρα των Ισραηλινών ομήρων: Η Χαμάς απειλεί να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις αν το Ισραήλ επιτεθεί στη Ράφα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: