Κλείσιμο Εθνικής Οδού και κάθοδο στην Αθήνα μελετούν οι αγρότες: Προειδοποιούν για σκηνικά Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας * Την Τρίτη οι κρίσιμες αποφάσεις [videos]

FILE PHOTO: Αγρότες από το μπλόκο του Πλατύκαμπου έκλεισαν συμβολικά το ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού στη Λάρισα, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεών τους και για το ζήτημα του κόστους παραγωγής, ανέβηκαν πεζοί και συμβολικά έκλεισαν για μισή ώρα το ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Καθώς αύριο στις 12 στη Νίκαια της Λάρισας έχει καθοριστεί η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών προκειμένου να αποφασίσουν την συνέχεια των κινητοποιήσεών τους και απόψε πραγματοποιούνται οι συσκέψεις στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ο  εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, δεν απέκλεισε να δούμε εικόνες όπως σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία με σκοπό, όπως είπε , να πιεστεί η πολιτεία να αλλάξει τις αποφάσεις της.

  • Οι αγρότες απειλούν τόσο με κλείσιμο της Εθνική Οδού, όσο και με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να αποκλείουν να δούμε εικόνες στην Ελλάδα όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τρακτέρ να βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, τα αιτήματα των αγροτών είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα ενώ δεν απέκλεισε να δούμε και εικόνες όπως σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία με σκοπό όπως είπε να πιέσουν την πολιτεία να αλλάξει τις αποφάσεις της.




΄ξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλξκλ

 




Αγρότες απο τα Νεα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν νωρίτερα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας

 Κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής της Φλώρινας. με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και αμέσως μετά ακολούθησε μια πορεία μηχανοκίνητη τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, αλλά έφτασαν με τα τρακτέρ τους και έως το τελωνείο Νίκης, στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος.

«Στην Θεσσαλία η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερο από μισό δισ. ευρώ. Έχουμε καταβάλει τα 190 εκατ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία καθυστέρηση. Έχουμε την κρατική αρωγή που υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις αλλά δόθηκαν απαντήσεις αναλυτικά τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Τριαντόπουλο» είπε ο υπουργός στο Real fm.
Στις Σέρρες οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία οδό στον κόμβο του Στρυμονικού.

«Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας» δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ρεπόρτερε της ΕΡΤ «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ. Σήμερα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

 




 

Δεν είναι ανεξάντλητα τα χρήματα – Δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα, λέει η κυβέρνηση

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια πρόσθετη δημοσιονομική παρέμβαση για τους αγρότες, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και σχολίασε επικριτικά τον Στέφανο Κασσελάκη και την παρουσία του στα μπλόκα των αγροτών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τελευταίος αρχηγός αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ ως πρωθυπουργός έβαλε φόρους».

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, το αγροτικό ζήτημα άπτεται πολλών διαφορετικών Υπουργείων. Δεν υπάρχει καμία λογική σύγκρουσης με τους αγρότες, όπως το έκανε σαφές και ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια θα συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών δεν ξεκίνησαν με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών. Είναι δικαιολογημένη και μία αυξημένη ανησυχία των αγροτών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα σε κοινωνικές ομάδες, μιλάει ακούει, απαντάει στα αιτήματα, πάντα με ρεαλισμό. Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση, που να είναι προγραμματισμένη. Ικανοποιούμε τα αιτήματα πάντα με γνώμονα τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό που μπορούσαμε το ανακοινώσαμε. Όταν υπάρχει πλεόνασμα προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης και δη αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει τα τρακτέρ και απαντήσει με σαφήνεια για το ποια είναι η θέση του κόμματος του έναντι των αιτημάτων των αγροτών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο τελευταίος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκε σε τρακτέρ αργότερα ως πρωθυπουργός επέβαλε φόρους στους αγρότες».

 




 

Δεν εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους αγρότες, λέει ο Παύλος Μαρινάκης: Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: