Εικονες Narcos στην Κολομβία: Εκδόθηκε από τις ΗΠΑ ο αρχηγός των αιμοσταγών ναρκο-παραστρατιωτικών Σαλβατόρε Μανκούσο * Για να συμβάλει στη συμφιλίωση … [videos]

Φρουρούμενος από ειδικές δυνάμεις, με ασπίδες, αλεξίσφαιρο γιλέκο και αστυνομικό κλοιό ο Σαλβατόρε Μανκούσο ξαναπατά στο έδαφος της Κολομβίας. EPA/Colombian Police HANDOUT ONLY AVAILABLE TO ILLUSTRATE THE ACCOMPANYING STORY/CREDIT MANDATORY HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο άλλοτε αρχηγός των φοβερών και τρομερών ακροδεξιών παραστρατιωτικών δυνάμεων της Κολομβίας, Σαλβατόρε Μανκούσο,  εκδόθηκε χθες στην χώρα, αφού πέρασε 16 χρόνια φυλακισμένος στις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την κολομβιανή δικαιοσύνη για να εξιχνιαστούν εκατοντάδες εγκλήματα.

Ο άλλοτε ηγέτης της οργάνωσης της άκρας δεξιάς AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) θεωρείται υπεύθυνος για εκατοντάδες εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, εξαφανίσεις και δολοφονίες που διαπράχθηκαν τα χρόνια του 1990 και του 2000 από τους παραστρατιωτικούς του, που είχαν ορκιστεί να φρενάρουν την προέλαση των οργανώσεων ανταρτών της άκρας αριστεράς.

Χρηματοδοτούσαν τη δράση τους λαμβάνοντας δωρεές από ιδιοκτήτες γης, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς και ληστείες.Η AUC διέπραξε πολυάριθμες θηριωδίες και σφαγές κατά των υποτιθέμενων μελών των ανταρτών και του άμαχου πληθυσμού.

  • Ο 59χρονος, που έχει διπλή υπηκοότητα, κολομβιανή και ιταλική, κατέβηκε από το αεροσκάφος φρουρούμενος, φορώντας χειροπέδες και αλεξίσφαιρο γιλέκο, πάντως χαμογελαστός, πιστοποιούν στιγμιότυπα που δημοσιοποιήθηκαν από το παράρτημα της Ιντερπόλ στην Κολομβία.

Έχει δεσμευτεί να αποκαλύψει την αλήθεια για τις σχέσεις του στο παρελθόν με πολιτικούς και επιχειρηματίες στο πλαίσιο των ερευνών για εγκλήματα των AUC, θύμισε η υπηρεσία μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, ονόμασε ωστόσο περί τα μέσα του 2023 τον Μανκούσο «διαχειριστή της ειρήνης» στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που διεξάγει με διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κληρονόμων ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, ιδίως της Clan del Golfo.

Αυτό σημαίνει πως θα αφεθεί ελεύθερος, είχε διευκρινίσει τότε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση αυτή επικρίθηκε σε υψηλούς τόνους από την αντιπολίτευση, ενώ οικογένειες ελπίζουν πως η επιστροφή του θα επιτρέψει να εξιχνιαστεί τι απέγιναν εκατοντάδες θύματα της ένοπλης σύρραξης που σπαράσσει τη χώρα επί έξι δεκαετίες, με την εμπλοκή οργανώσεων ανταρτών της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικών της άκρας δεξιάς, διακινητών ναρκωτικών και των ενόπλων δυνάμεων.

  • «Τίθεμαι στη διάθεση της κυβέρνησης και των ένοπλων οργανώσεων που επιδιώκουν να κάνουν διάλογο μαζί της (…) για να συμβάλω στις απαραίτητες ειρηνευτικές συνομιλίες, όσο περίπλοκες κι αν είναι», διαβεβαίωσε ο κ. Μανκούσο με δήλωσή του στον Τύπο.

Ο Ροδρίγο Λονδόνιο, πρώην ηγέτης των ανταρτών της οργάνωσης FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), που υπέγραψε ιστορική συμφωνία ειρήνης το 2016, άλλοτε ορκισμένος εχθρός του Σαλβατόρε Μανκούσο, κάλεσε μέσω X  «να συμφιλιωθεί η χώρα και να έρθουν στο φως όλες οι ευθύνες κατά την ένοπλη σύρραξη».

Αφού κατέθεσε τα όπλα το 2006, μαζί με χιλιάδες συμπολεμιστές του, στο πλαίσιο συμφωνίας ειρήνης με τον πρόεδρο την εποχή, τον Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), ο Σαλβατόρε Μανκούσο —κατά παραβίαση των όρων που είχαν συνομολογηθεί— παραδόθηκε το 2008 στις αμερικανικές αρχές. Στη δίκη του μετά την έκδοσή του, καταδικάστηκε να εκτίσει δεκαέξι χρόνια κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Μανκούσο έχει δηλώσει στο παρελθόν πως η έκδοσή του στις ΗΠΑ διατάχθηκε προκειμένου να μην προβεί σε αποκαλύψεις για αυτούς που κινούσαν τα νήματα των παραστρατιωτικών.

 

 

Με πληροφορίες από AFP-dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπογοτά, Colombia

 

Αντιπροσωπείες Χαμάς και Φατάχ αύριο στη Μόσχα: Συνομιλίες για συγκρότηση ενιαίας παλαιστινιακής διακυβέρνησης, λέει η Ρωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: