Η Τουρκία θέλει να πωλήσει «ασφάλεια» στην Ευρώπη! Οι λεγόμενοι ισχυροί του διεθνούς συστήματος, ανέχονται την κατοχική Τουρκία, στην πραγματικότητα εκτρέφουν ένα θηρίο

Islamist President and Justice and Development (AK) Party Chairman Recep Tayyip Erdoğan addressed citizens at the party’s rally in Sakarya. Photo Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η Τουρκία επιδιώκει διακαώς να συμμετάσχει στις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) κι αυτό δεν είναι καινούργιο. Όπως δε πρόσφατα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επιχειρεί να συνδέσει τις αξιώσεις της με τη «συναίνεση» της στην επιλογή Γενικού Γραμματέα της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.

Δηλαδή, για να στηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, θέλει ανταλλάγματα. Αυτό κάνει πάντα η Άγκυρα, το βιώνουμε κι εμείς πολύ περισσότερο. Η λογική του «ανατολίτικου παζαριού».

Η κατοχική δύναμη θέλει να αναπτύξει μια σχέση με τη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία της Ε.Ε., PESCO και η Ολλανδία διαδραματίζει, ως γνωστό, σημαντικό ρόλο. Τι θέλει ακριβώς η Τουρκία;

  • Θέλει να μπορεί να πωλήσει οπλικά συστήματα στην Ε.Ε. Θέλει να μπει «σφήνα» στις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες. Θέλει να πωλήσει … ασφάλεια στην Ένωση. Και στην Κύπρο (!), εδάφη της οποίας διά της ισχύ των όπλων κατέχει από το 1974 και εντεύθεν. Και στην Ελλάδα, την οποία απειλεί και αμφισβητεί την κυριαρχία της.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην PESCO γιατί υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο, με το οποίο η χώρα αυτή είναι… ξένη. Εκείνο, λοιπόν, που ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν είναι να πωλήσει όπλα. Να πάρει ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα. Αν και θεωρείται πολύ δύσκολο καθώς χρειάζεται ομοφωνία, επιμένει έχοντας ενθάρρυνση εκ των έσω.

Τούτο δεν ευνοεί την Κύπρο, η οποία «έκοψε» στο παρελθόν απόπειρες ικανοποίησης της τουρκικής απαίτησης. Όπως είναι γνωστό, ότι ένα τέτοιο θέμα φθάνει στο Συμβούλιο και χρειάζεται ομοφωνία.  Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία πληρώνεται και πολύ καλά μάλιστα από την Ε.Ε. για να συγκρατεί μεταναστευτικές ροές. Πόσο το κάνει αυτό στην πράξη είναι ένα άλλο ζήτημα.

Συνεπώς, σε αυτή τη φάση, η κατοχική πλευρά θέλει να πωλήσει «ασφάλεια» στην Ευρώπη. Θέλει να προωθήσει την αμυντική της βιομηχανίας παρέχοντας «ασφάλεια» και προστασία στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Άγκυρα ενισχύει και αναβαθμίζεται στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας και τούτο είναι ένα γεγονός. Σύμφωνα με την αθηναϊκή «Καθημερινή», το 2022 η Τουρκία σημείωσε ρεκόρ ύψους 4,4 δισ. δολαρίων σε εξαγωγές όπλων και σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Eρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) κατατάχθηκε στον 11ο μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων παγκοσμίως, κυρίως μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο Ερντογάν έκανε δημόσια λόγο για 34 χώρες.

Εσχάτως, η Άγκυρα έχει παρουσιάσει και το μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ, που κατασκευάζει η ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) με χαρακτηριστικά 5ης γενιάς. Είναι ένα πρόγραμμα, που στοχεύει, όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, να καταστεί η χώρα του «ισχυρή στη θάλασσα, στους αιθέρες, στη ξηρά. Για άλλες χώρες ίσως αυτό να είναι μια επιλογή. Όμως για την Τουρκία είναι υποχρέωση παντού…»

Ο Ερντογάν έκανε λόγο και κατασκευή δεύτερου αεροπλανοφόρου, ανώτερου του πρώτου ενώ με αλαζονικό τρόπο θεωρεί ότι πλέον η Τουρκία είναι παγκόσμια δύναμη:

  • «Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια περιφερειακή δύναμη, αλλά κάνουμε σταθερά βήματα για να γίνουμε μια παγκόσμια δύναμη. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ο βασικός ρόλος της χώρας μας στην επίλυση κρίσεων. Βρισκόμαστε στη Λιβύη. Είμαστε στο Καραμπάχ».

Οι λεγόμενοι ισχυροί του διεθνούς συστήματος, ανέχονται την κατοχική Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο, στη Λιβύη, τη Συρία, στον Καύκασο, στην Αφρική, στο Κουρδιστάν. Εκτρέφουν ένα θηρίο με το οποίο κάποια στιγμή θα βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι. Γιατί οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας δεν έχουν όρια και ο Ερντογάν μοιάζει να προχωρά με σπασμένα φρένα.

Είναι προφανές πως στην Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες να… κόψουμε το βήχα στην κατοχική δύναμη. Να το πράξουμε έστω και μόνοι!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας στον Καύκασο και στην Αφρική: Οι Τούρκοι παίζουν «εντός έδρας» όταν πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: