Η προφητική δήλωση-προτροπή του Ναβάλνι προς τους Ρώσους, πριν από 4 χρόνια: Αν με σκοτώσουν σημαίνει ότι είμαστε απίστευτα δυνατοί – Μην το βάλετε κάτω

File Photo epa11163491 Participants hold a banner reading ‘Putin is a killer’ during a rally in reaction to the death of Russian opposition leader Alexei Navalny in front of the Russian embassy, in Berlin, Germany, 18 February 2024. EPA/CLEMENS BILAN




Ο Alexei Navalny ρωτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια τί θα έλεγε στους Ρώσους εάν επρόκειτο να τον σκοτώσουν επειδή αμφισβήτησε τον πρόεδρο Vladimir Putin. «Δεν επιτρέπεται να το βάλετε κάτω», είπε σε έναν δημιουργό ντοκιμαντέρ.

«Εάν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, σημαίνει ότι είμαστε απίστευτα δυνατοί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη». Η υπηρεσία φυλακών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Navalny πέθανε στη σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου εξέτιε ποινή 19 ετών με την κατηγορία του εξτρεμισμού. Ο θάνατός του πυροδότησε κατηγορίες σε όλο τον κόσμο ότι τον έχουν σκοτώσει.

Σε αναπόκριση του Associated Press που υπογράφει η Emma Burrows, σημειώνονται μεταξύ άλλων

  • Πολιτικοί επικριτές του Κρεμλίνου, κατάσκοποι και ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ή υποστεί επιθέσεις με διάφορους τρόπους. Η ρωσική αντιπολίτευση έχασε το πιο λαμπερό της αστέρι με τον ξαφνικό θάνατο του Navalny σε μία αποικία φυλακών. Τώρα το ερώτημα στο μυαλό όλων είναι: Τι κάνει τώρα;

Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης της Ρωσίας είναι είτε νεκρό, διασκορπισμένο στο εξωτερικό στην εξορία ή στη φυλακή στο εσωτερικό. Οι εναπομείνασες ομάδες της αντιπολίτευσης και οι βασικές πολιτικές προσωπικότητες έχουν διαφορετικά οράματα για το τι πρέπει να γίνει η Ρωσία και ποιος πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί. Δεν υπάρχει καν ένας αντιπολεμικός υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο για να δώσει στον Putin μια συμβολική πρόκληση στις εκλογές του επόμενου μήνα για έκτη θητεία.

Το τέλος της διαφωνίας;

Με την εξάλειψη του Navalny από το κάδρο, πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτό είναι το τέλος της πολιτικής διαφωνίας στη Ρωσία. «Ο Alexei Navalny ήταν ένας πολύ λαμπρός και χαρισματικός ηγέτης. Είχε το ταλέντο να πυροδοτεί τους ανθρώπους, να τους πείθει για την ανάγκη αλλαγής», είπε ο Mikhail Khodorkovsky, ένας πρώην μεγιστάνας που πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή στη Ρωσία με κατηγορίες που θεωρούνται ευρέως ως πολιτική εκδίκηση για την αμφισβήτηση της διακυβέρνησης του Putin στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απώλεια για τη ρωσική αντιπολίτευση», είπε στο Associated Press μετά το θάνατό του.

Ο Graeme Robertson, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον Putin και τη σύγχρονη ρωσική πολιτική, λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει τη ρωσική αντιπολίτευση «είναι ότι αυτή δεν μπόρεσε να ξεφύγει από μικρούς φιλελεύθερους κύκλους, ώστε να προσελκύσουν υποστήριξη από τον ευρύτερο πληθυσμό».

Ο Khodorkovsky, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό με αντιπολεμικές ομάδες βάσης σε όλο τον κόσμο και εξόριστους Ρώσους αντιπολιτευόμενους. Περιλαμβάνουν τον Ρώσο θρύλο του σκακιού Garry Kasparov, τον Mikhail Kasyanov, πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Vladimir Kara-Murza Jr., ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στη Ρωσία για προδοσία, αφού επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά η ομάδα του Navalny και το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς που ίδρυσε, δεν αποτελούν μέρος του εγχειρήματος.

«Λέμε συνεχώς στα παιδιά από το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς… ότι θα ήταν υπέροχο να βρεθούμε όλοι όχι μόνο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά να καθόμασταν στο τραπέζι», είπε ο Khodorkovsky σε άλλη συνέντευξη πριν από το θάνατο του Navalny, αναφερόμενος σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ τον Ιανουάριο που διοργανώθηκε από το ανεξάρτητο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Dozhd.

Ενώ ο Navalny ήταν ο πρώτος ηγέτης που έχτισε μια εθνική ρωσική αντιπολίτευση, υπήρχαν άλλες φατρίες της αντιπολίτευσης που δεν συμπαθούσαν αυτόν ή την οργάνωσή του. Πριν από τον θάνατό του, υπήρχαν δημόσιες και έντονες διαφωνίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των μελών της ομάδας του και άλλων πολιτικών σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Putin στις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου.

Ο Πούτιν εμπεδώνει την εξουσία του

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος ηγέτης συνέχισε να εδραιώνει την εξουσία του, καταστέλλοντας τη διαφωνία στο εσωτερικό, φυλακίζοντας επικριτές του πολέμου στην Ουκρανία και φιμώνοντας τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι αντιπαραθέσεις εντός της αντιπολίτευσης «δεν βοηθούν», είπε ο Nigel Gould – Davies, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Λευκορωσία και ανώτερος συνεργάτης για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο. Αλλά, ακόμη και εάν η αντιπολίτευση ήταν ενωμένη, διερωτήθηκε εάν «δεδομένων των μέσων καταναγκασμού, καταστολής και εκφοβισμού που διαθέτει το ρωσικό κράτος, ποια διαφορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα είχε αυτό;».

Τρεις δεκαετίες στην εξουσία

Ο Putin προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να φτάσει να κυβερνά τη Ρωσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Οι εναπομείναντες ηγέτες και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, σε μεγάλο βαθμό εκτός της χώρας, παλεύουν τώρα με το ερώτημα πώς να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική αμφισβήτηση του Κρεμλίνου.

  • Αυτό θα σήμαινε διάρρηξη της κρατικής προπαγάνδας για να φτάσει το μήνυμά τους στους Ρώσους στο εσωτερικό της χώρας και να τους προσφέρει μια εναλλακτική στο όραμα του Κρεμλίνου για το μέλλον. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, για το οποίο πάλεψε σκληρά ακόμη και ο Navalny, αφού επέστρεψε στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2021 για να αντιμετωπίσει βέβαιη σύλληψη μετά την ανάρρωσή του στη Γερμανία από μια δηλητηρίαση από νευρικό παράγοντα για την οποία κατηγόρησε το Κρεμλίνο.

Λίγο μετά την επιστροφή του, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, η ομάδα του δημοσίευσε μία έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για διαφθορά που προβλήθηκε εκατομμύρια φορές. Προκάλεσε μια σειρά από διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη τη Ρωσία, αλλά η αστυνομία τις κατέστειλε βάναυσα και συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους. Ενώ η ομάδα του Navalny συνέχισε να δημοσιεύει επιτυχημένες εκθέσεις έρευνας, τελικά ανέστειλε τις διαμαρτυρίες και είπαν ότι θα στραφούν σε διαφορετικές τακτικές.

Μολονότι ο Navalny είχε συλλάβει τον παλμό των εξελίξεων και η ομάδα του κατάφερε να δημοσιοποιήσει ευρέως την έρευνα, το μήνυμα κατά της διαφθοράς τελικά απέτυχε να προκαλέσει πολιτική αλλαγή στη Ρωσία, λέει ο Robertson, επειδή οι περισσότεροι Ρώσοι «γνωρίζουν ότι η χώρα τους κυβερνάται άσχημα και ότι η ελίτ τους είναι διεφθαρμένη, αλλά δεν βλέπουν άλλη οδό».

Στα τρία χρόνια από τη φυλάκιση του Navalny, οι ρωσικές αρχές έχουν θεσπίσει περισσότερους νόμους που περιστέλλουν την ελευθερία του λόγου, και φυλακίζουν επικριτές, συχνά απλούς ανθρώπους, μερικές φορές για δεκαετίες. Ο Khodorkovsky είπε ότι η απάντηση στη «δολοφονία» του Navalny πρέπει να είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκίνησε πριν από το θάνατο του Navalny, προσπαθώντας να πείσει τους απλούς Ρώσους να διαμαρτυρηθούν με όποιον τρόπο μπορούν κατά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν γράφοντας το όνομα του Navalny στο ψηφοδέλτιο κατά τη διάρκεια των εκλογών. Η Ρωσική Αντιπολεμική Επιτροπή, που υποστηρίζεται από τον Khodorkovsky και άλλους πολιτικούς, ζητά επίσης από τους Ρώσους να παρευρεθούν στο «Μεσημέρι ενάντια στον Putin», μια ιδέα που υποστήριξε ο Navalny στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία προτείνει να χρησιμοποιηθεί το πρόσχημα της ψηφοφορίας ως ευκαιρία συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας στις 12 μ.μ. στις 17 Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση στην εξορία

Στο μεταξύ, η ρωσική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ένα μέλλον σε μεγάλο βαθμό στην εξορία χωρίς έναν από τους πιο λαμπρούς ηγέτες της. Θα είναι απίστευτα δύσκολο, αλλά οι εξόριστοι πολιτικοί της Ρωσίας λένε ότι είναι αποφασισμένοι ότι η ελπίδα της δημοκρατίας στη χώρα τους δεν θα πεθάνει μαζί με τον Navalny. «Ο Putin», είπε ο Khodorkovsky, «πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να σκοτώσει τον πολιτικό του αντίπαλο, αλλά όχι την ίδια την ιδέα μιας δημοκρατικής αντιπολίτευσης».

Associated Press  [The Russian opposition just lost its brightest star. What does it do now?]

Ο Πούτιν σκότωσε το σύζυγό μου με το νευραπαραλυτικό νόβιτσοκ καταγγέλλει η Γιούλια Ναβάλναγια: Θα μάθουμε τον εκτελεστή και θα τον αποκαλύψουμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: