Οι Ουκρανίδες καλλιτέχνιδες σπάνε την “σιωπή” τους, στην έκθεση The Womanly Face of War στη Λεμεσό: Οι φρικτές εικόνες της Ουκρανίας… [video]

Η Ολέσια Ντράσκαμπα Olesya Drashkaba κατά την διάρκεια συνέντευξής στο ΚΥΠΕ. Photo via screenshot youtube ( https://www.youtube.com/watch?v=ckWRtCEx8GQ)




Κάθε γυναίκα θα καταλάβει τις ιστορίες που θέλει να δείξει η έκθεση για την Ουκρανία, είπε η Ουκρανίδα καλλιτέχνις και επιμελήτρια Ολέσια Ντράσκαμπα σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «The Womanly Face of War», τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η Ολέσια Ντράσκαμπα εξέφρασε τη χαρά της που βρέθηκε στην Κύπρο για να παρουσιάσει την έκθεση, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις οργανώσεις Sunseed Art και Resilient Ukraine και ευχαρίστησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία για τη βοήθειά της. Σημείωσε επίσης ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί σε Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα.

Η κ. Ντράσκαμπα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η έκθεση αποτελείται από 30 αφίσες 9 ταλαντούχων και επαγγελματιών Ουκρανίδων καλλιτέχνιδων και δείχνει τις σκέψεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εδώ μπορείτε να δείτε πραγματικά δυνατές αφίσες για πολλούς ρόλους, πρόσωπα, ιστορίες Ουκρανίδων γυναικών τώρα στην Ουκρανία, για μητέρες σωτήρες, θύματα, γυναίκες που περιμένουν κάποιον», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έκθεση θα είναι ενδιαφέρουσα για το κυπριακό κοινό και ότι κάθε Κύπριος και Κύπρια θα εκφράσουν την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη τους με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η κ. Ντράσκαμπα ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τη βοήθεια που παρείχε και παρέχει στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα για το μήνυμα που θέλει να στείλει μέσω της έκθεσης, η Ολέσια Ντράσκαμπα μίλησε για την πρόθεσή της να μιλήσει με τη διεθνή γλώσσα της τέχνης όχι μόνο για τις ειδήσεις, αλλά περισσότερο για τους ανθρώπους – ιδιαίτερα τις γυναίκες και τις προσωπικές τους ιστορίες.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή της ότι κάθε γυναίκα θα καταλάβει τις ιστορίες που θέλει να δείξει η έκθεση, γιατί αυτές οι ιστορίες μπορούν να είναι κοντά σε όλο τον κόσμο. Η κ. Ντράσκαμπα επανέλαβε την πίστη της στη δύναμη της διεθνούς γλώσσας της τέχνης, ειδικά σε σκοτεινούς καιρούς, τραγικούς πολέμους και κρίσεις στην Ουκρανία.

Μιλώντας για την έκθεση, η επιμελήτρια της είπε ότι έχει ήδη παρουσιαστεί στη Νότια Αφρική και τη Σουηδία, προσθέτοντας ότι μια μικρότερη έκδοση της έκθεσης παρουσιάστηκε στη Γουατεμάλα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα της ότι η έκθεση θα παρουσιαστεί σύντομα στο Μεξικό.

Η Ολέσια Ντράσκαμπα είπε στο ΚΥΠΕ ότι όλες οι συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες είναι μέρος του έργου «Sunseed Art», το οποίο ενώνει Ουκρανούς καλλιτέχνες αφίσας που έχουν δημιουργήσει πολλές αφίσες με τους στοχασμούς τους για τον πόλεμο, την αγάπη και την ελευθερία. Ως επιμελήτρια, η κ. Ντράσκαμπα επεσήμανε ότι οι αφίσες είναι ένα ισχυρό εργαλείο, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να βάλουμε μια δυνατή ιδέα και το τεχνούργημα της κοινωνικοπολιτικής ζωής συνολικά και να έχουμε ένα πραγματικό έργο τέχνης και ένα τεχνούργημα ταυτόχρονα».

Ερωτηθείσα για τη συνεργασία της με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, η κ. Ντράσκαμπα είπε ότι προσκλήθηκε από την Πρεσβεία να παρουσιάσει την έκθεση σε τρεις πόλεις της Κύπρου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη δώσει διαλέξεις και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με καλλιτέχνες και φοιτητές. Σημείωσε επίσης ότι πέρασε «πολύ παραγωγικό χρόνο εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η Ουκρανίδα καλλιτέχνις και επιμελήτρια είπε ότι της πήρε 3 μέρες για να έρθει από το Κίεβο στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να ταξιδέψει κανείς από την Ουκρανία σε άλλες χώρες, καθώς χρειάζεται να ταξιδέψει με τρένο και αεροπλάνο και πρέπει να μείνει στη Βαρσοβία για μια νύχτα γιατί «οι μεταφορές δεν είναι τόσο εύκολες». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «είναι καλό που μπορούμε να ταξιδέψουμε και έχουμε τα τρένα μας, που είναι ήρωες σε αυτόν τον πόλεμο».

Ερωτηθείσα για τον επόμενο σταθμό της έκθεσης μετά την Κύπρο, η κ. Ντράσκαμπα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι το Μεξικό κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προσθέτοντας ότι «ακόμα δουλεύουμε γι’ αυτό».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Γιαρίνα Φερένσεβιτς, δήλωσε ότι «οι Κύπριοι μπορούν να σχετιστούν με την έκθεση και μπορούν να συνδεθούν με την τέχνη που είμαστε πλέον αποφασισμένοι να δείξουμε, και να μοιραστούμε τη συγκίνηση και τον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον λαό της Κύπρου, που υποστήριξε τόσο πολύ την Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι, ευχαρίστησε την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Σημείωσε ότι καθώς πλησιάζουμε στη διετή επέτειο «της εισβολής και επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το ισχυρό μήνυμα που στέλνεται από εδώ στην Κύπρο είναι ένα μήνυμα ακλόνητης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον λαό της Ουκρανίας».

Ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, Μάρεκ Σεπανόφσκι, επεσήμανε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία». Εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τις γυναίκες της Ουκρανίας «για το θάρρος και τον ηρωισμό τους».

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, Μάρτιν Χάγκστρομ, δήλωσε ότι «αυτή η έκθεση είναι μια νηφάλια, προκλητική υπενθύμιση ότι η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο της». Πρόσθεσε επίσης ότι «παραμένουμε αταλάντευτοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, Ευρωπαίους και διατλαντικούς εταίρους».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: