Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Γαλλία -που υποχώρησε από τη δεύτερη θέση- είναι οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο

FILE PHOTO Foreign minister of China Wang Yi, and US Secretary of State Antony Blinken (L) in Beijing, China, 19 June 2023. EPA/XINHUA / WANG YE CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY




Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Γαλλία είναι οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lowy.

Υπήρξε μια εποχή, που η Γαλλία είχε το δεύτερο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει τελειώσει, σημειώνει η γαλλική εφημεριδα Le Figaro με αφορμή την κατάταξη της Γαλλίας στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας διπλωματίας για το 2024.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Lowy, το οποίο ανέλυσε τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών στην Ασία, την G20 και τον ΟΟΣΑ, η Γαλλία έχει κλείσει 18 αποστολές από το 2016, έχοντας συνολικά σήμερα 249 προξενεία και πρεσβείες.

  • Την ίδια χρονική περίοδο (2016-2024) η Τουρκία εγκαινίασε τριάντα νέες διπλωματικές αποστολές φτάνοντας τις 252 αντιπροσωπείες συνολικά. Η Τουρκία ήταν ήδη πολύ παρούσα στη Μέση Ανατολή και τώρα αναπτύσσεται ευρέως στην Αφρική επισημαίνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στον κατασκευαστικό τομέα ανταγωνίζονται τους Κινέζους στις αφρικανικές χώρες και επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους πολιτιστικούς δεσμούς, μέσω υποτροφιών σε φοιτητές.

Υπογραμμίζεται, ότι η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση, 274 διπλωματικές αντιπροσωπείες στον κόσμο. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν 271. Ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην όλο και πιο επιθετική επικοινωνία των Κινέζων πρέσβεων, από την περίοδο της Covid-19, καθώς και στο στόχο τους, που είναι η απομόνωση της Ταϊβάν.

Ειδικότερα, η Le Figaro σημειώνει ότι για τον Christian Lequesne, καθηγητή στο Sciences Po και συγγραφέα του Ethnographie du Quai d’Orsay (CNRS Éditions, 2017), αυτή τη μείωση δεν είναι ένδειξη παρακμής στην διεθνή σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί, ότι αντί για πρεσβείες, το Παρίσι έκλεισε ένα συγκεκριμένο αριθμό προξενικών γραφείων, κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους, προσθέτοντας: «Η γαλλική διπλωματία βασίζεται στην αρχή αυτού που ονομάζουμε καθολικότητα του δικτύου: θέλουμε να διατηρήσουμε μια παρουσία παντού, μεταξύ άλλων μέσω μικρών θέσεων, που ονομάζονται PPD (θέσεις διπλωματικής παρουσίας)»

Σχετικά με το άνοιγμα από την Άγκυρα, την ίδια περίοδο 2016-2024,  σχεδόν 30 νέων αποστολών, φτάνοντας τις 252 αντιπροσωπείες συνολικά, ο Christian Lequesne αναφέρει:  «Αυτό υποστηρίζει την οικονομική τους δυναμική. Η Τουρκία ήταν ήδη πολύ παρούσα στη Μέση Ανατολή και τώρα αναπτύσσεται ευρέως στην Αφρική. Στον κατασκευαστικό τομέα ειδικότερα, οι Τούρκοι ανταγωνίζονται τους Κινέζους στις αφρικανικές χώρες και επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους πολιτιστικούς δεσμούς, μέσω υποτροφιών σε φοιτητές, τους οποίους στέλνουν στην Τουρκία.»

Υπογραμμίζεται, ότι η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση, με δεύτερες τις ΗΠΑ, ενώ  γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην όλο και πιο επιθετική επικοινωνία των Κινέζων πρέσβεων, από την περίοδο του Covid-19, καθώς και στο στόχο του ισχυρού διπλωματικού δικτύου, που είναι επίσης, η απομόνωση της Ταϊβάν. Η στρατηγική αυτών των Κινέζων πρεσβευτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλο και πιο επιθετική επικοινωνία από την περίοδο του Covid-19, αποκαλείται από τα μέσα ενημέρωσης η «διπλωματία της καταπολέμησης των λύκων» , σε σχέση με την ταινία Wolf Warrior 2, τη μεγαλύτερη επιτυχία του κινεζικού box office που κυκλοφόρησε στο 2017.

Μέσω αυτού του ισχυρού διπλωματικού δικτύου, ο κινεζικός στόχος είναι επίσης η απομόνωση της Ταϊβάν. Μέσω συμφωνιών χρηματοδότησης και συνεργασίας, το Πεκίνο διώχνει έναν προς έναν τους συμμάχους του από την Ταϊπέι. Το τελευταίο είναι το Ναούρου , ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό, το οποίο αποφάσισε τον Ιανουάριο να διακόψει τους δεσμούς του με την Ταϊβάν για να επαναλάβει τις επίσημες σχέσεις με την Κίνα.

Έκτοτε, μόνο 12 χώρες στον κόσμο παραμένουν πιστές στην Ταϊπέι εις βάρος των σχέσεων με τον Κινέζο γείτονά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Σπινθουράκης και le Figaro
Παρίσι, Γαλλία

«Η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός» της Γαλλίας, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin: Ασύμμετρη απειλή, από αντιπάλους χωρίς όρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: