Οι καθυστερήσεις στο έργο για το LNG στο Βασιλικό και το ακριβό ρεύμα δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

File Photo: Το τάνκερ LNG Mediterrana που μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο εισέρχεται στο λιμάνι Marsaxlokk, Ντελιμάρα, Μάλτα. EPA, DOMENIC AQUILINA




Οι καθυστερήσεις στο έργο που ανέλαβε κινεζική κοινοπραξία για το τερματικό παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αεριού στο Βασιλικό, η υπόθεση ΣΑΠΑ και η επόμενη μέρα της θεομηνίας στη Γερμασόγεια, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων του σημερινού Τύπου στην κύπρο.

Επίσης προβάλλονται η εσωτερική κατάσταση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, το Κυπριακό και η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό για παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Οι μιζαδόροι επιβραβεύονται» γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει τα Σώματα Αυτορρύθμισης, Συμβουλίου Εργοληπτών και ΕΤΕΚ για τις εταιρείες που παραδέχθηκαν τις μίζες για την υπόθεση του ΣΑΠΑ.

Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι ποινικό αδίκημα η διαρροή απόρρητων εγγράφων με αφορμή της δημοσιοποίησης επιστολής που έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός σε σχέση με το έργο του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αναφέρεται επίσης αλλού σε φαρσοκωμωδία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Διπλωματικές έγνοιες προκαλεί το τερματικό» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επεξεργασία σεναρίων για το μέλλον της συμφωνίας με την κινεζική κοινοπραξία, η οποία ανέλαβε την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αεριού στο Βασιλικό.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι πιέσεις δέχονται βουλευτές του ΔΗΣΥ για να ψηφίσουν τροπολογίες του ΔΗΚΟ για να παραμείνουν στις θέσεις τους τέσσερις σύμβουλοι, δύο στο Προεδρικό και δύο σε Υφυπουργείο που δεν διαθέτουν πτυχίο. Γράφει επίσης αλλού για τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Υγείας για τις διατροφικές διαταραχές.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Νίπτουν τας χείρας για το φιάσκο LNG” και γράφει ότι πέντε χρόνια μετά δεν έγινε ούτε το μισό έργο του τερματικού στο Βασιλικό.

Αναφέρεται σε άλλη είδηση στις ζημιές στη Γερμασόγεια και γράφει ότι η επόμενη μέρα της θεομηνίας βρήκε πληγέντες και συνεργεία να δουλεύουν ακατάπαυστα για επιδιόρθωση των καταστροφών.

Αναφέρει, επίσης, αλλού ότι ο Υπουργός Οικονομικών άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό για παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Η κοινωνία χρειάζεται στήριξη και όχι εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται» γράφει ότι ο ΔΗΣΥ και η δεκαετής διακυβέρνησή του είναι η αιτία που όλη η Κύπρος πληρώνει πανάκριβο ρεύμα.

Αλλού αναφέρει ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έκανε γνωστό πως το θέμα των καταγγελιών για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στον Ακάμα από τις κυπριακές αρχές παραμένει ανοικτό και υπό παρακολούθηση.

Γράφει επίσης σε άλλο θέμα ότι η άρνηση του ΟΚΥπΥ να προβεί σε προσλήψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έχει επιβαρύνει το υφιστάμενο προσωπικό με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να κατέρχονται σε 24ωρη απεργία στις 27 Φεβρουαρίου,

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Στόχος του Δημάρχου Πάφου οι εργολάβοι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Δήμαρχος Πάφου είναι σε επικοινωνία με δικηγόρο για υποβολή παραπόνου στις αρχές γιατί δεν έλαβαν μέτρα εναντίον των εταιρειών που ήταν αναμεμιγμένες στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ.

Αναφέρει αλλού για τη διαμαρτυρία των επαγγελματιών ναυαγοσωστών έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας αύξηση των μόνιμων θέσεων. Γράφει σε άλλο θέμα ότι η Κύπρος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μπάζουν νερά οι διαδικασίες υποψηφίων!» και γράφει ότι ο παραιτηθείς Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Μάριος Πελεκάνος «βγάζει στη φόρα τα άπλυτα στο κόμμα της Δεξιάς».

Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί «διπλή γραμμή» στο Κυπριακό, σκοτώνοντας κάθε ελπίδα για λύση και επανένωση. Αλλού αναφέρεται σε τρομακτικές αυξήσεις στις ταρίφες του λιμανιού.

«Το Ποντίκι» με τίτλο «Θα΄ντύσουν’ την κυριαρχική ισότητα ως πολιτική ισότητα» γράφει ότι οι πρώτες νύξεις κινούνται στην κατεύθυνση της μεθόδου της «εποικοδομητικής ασάφειας», δηλαδή να δοθεί μια τέτοια ερμηνεία στον όρο, ικανοποιώντας την τουρκική πλευρά και η ε/κ πλευρά να νομίζει ότι απέφυγε μια παγίδα και εμπόδιο.

Αλλού δημοσιεύει ρεπορτάζ για το Τρίκωμο, το κεφαλοχώρι στις πύλες της Καρπασίας, καθώς επίσης και άρθρο για την Αγία Ζώνη της Παναγίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Επιτυχής η γεώτρηση αξιολόγησης στο «Κρόνος 2» στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου: Εξαιρετική η ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: