Οι αγρότες έφυγαν, οι μελισσοκόμοι έρχονται: Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το πρωί της Πέμπτης* Κρίσιμες συνελεύσεις για τα μπλόκα [video]

Αγρότες με τα τρακτέρ τους αναχωρούν μετά το τέλος του συλλαλητηρίου και τη διανυκτέρευση στο Σύνταγμα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τον δρόμο των αγροτών ακολουθούν και οι μελισσοκόμοι της χώρας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αύριο Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Το ραντεβού των μελισσοκόμων έχει δοθεί για τις 8 το πρωί στο Σύνταγμα, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών), προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.




 

Τι διεκδικούν

Οι μελισσοκόμοι της χώρας, επισημαίνουν ότι τα αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, oι μελισσοκόμοι της Πάτρας θα συναντηθούν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα φορτηγά και πούλμαν και στην συνέχεια το κομβόι θα κατευθυνθεί στο Ρίο, όπου θα συναντηθούν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί θα κινηθούν προς τον Ισθμό. Εκεί θα αναμένουν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ώστε να σχηματίσουν μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που θα φθάσει στην Αθήνα.

 

Στα μπλόκα και πάλι οι αγρότες 

Στο μεταξύ, μετά τη μαζική κινητοποιήση εδώ στην Αθήνα οι αγρότες επιστρέφουν και πάλι στα μπλόκα. Από αύριο θα γίνουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Οι αγρότες, δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ στο τραπέζι, σε επίπεδο Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδας, έχει πέσει και ένα νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

«Ο αγώνας ούτως ή άλλως συνεχίζεται. Ο αγώνας δεν σταματάει. Είτε με τα μπλόκα είτε με τις κινητοποιήσεις είτε με αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση που είχαμε εδώ στην Αθήνα.», συνοψίζουν.

«Πραγματικά έγινε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο χθες, ήταν μια ιστορική μέρα για όλο το αγροτικό κίνημα, για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους», υπογράμμισε μιλώντας στον Σκάι ο Σωκράτης Αλειφτήρας, Εκπρ. Τύπου Ομ. Αγρ. Συλλόγων Ν. Λάρισας.

 




Συντεταγμένα και με απόλυτη πειθαρχία, τα τρακτέρ ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής, έχοντας στείλει ηχηρό μήνυμα με το συλλαλητήριο τους.

Την ίδια ώρα, στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα συνεχίζονται οι συμβολικοί αποκλεισμοί.

Το Τελωνείο των Ευζώνων αποκλείστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, οι αγρότες προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό του Τελωνείου των Κήπων ως συμπαράσταση στους συναδέλφους τους, που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, TEMPO24

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη του ο «Παλαιοχριστιανός»: Αρνήθηκε να δώσει DNA, δήλωσε άγνοια για το που βρίσκονται σύζυγος και παιδιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: