Οι 100 «ολιγάρχες» του αθλητισμού το 2023: Στα $5,4 δισεκ. τα συνολικά τους κέρδη – 8ος ο Γιάννης, καμία γυναίκα – Το Σαουδαραβικό χρήμα άλλαξε τη σειρά [Όλη η λίστα]




Ο τζίρος του αθλητισμού είναι διαχρονικά τα τελευταία χρόνια πηγή σημαντικού πλουτισμού για πολλούς αθλητές με τα κέρδη τους να εκτινάσσονται κάθε χρόνο και πιο ψηλά.

Και φυσικά η αθλητική βιομηχανία των ΗΠΑ (NBA, NFL, MLB) παράγει μακράν με μεγαλύτερα κέρδη από όλα τα άλλα αθλήματα τουλάχιστον σε ότι αφορά στη λίστα των 100 πρώτων, όπως την καταγράφει κάθε χρόνο το εξειδικευμένο Sportico.

Δεν είναι μόνον οι μισθοί-κέρδη, είναι επίσης οι χορηγίες και τα έσοδα των αθλητών από κάθε πηγή.

Το 2023 πάντως έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια: Αρχικά δεν υπάρχουν γυναίκες στη λίστα των 100 αθλητών που κερδίζουν τα μεγαλύτερα ποσά. Επίσης, το αουδαραβικό χρήμα σε ποδόσφαιρο, γκολφ ακόμη και τένις ανατρέπει τα δεδομένα,

Στην κορυφή εκτοξεύθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο κυρίως λόγω των χρημάτων του συμβολαίου του στη Σαουδική Αραβία.

Το 2023, οι αστέρες του ποδοσφαίρου αντιπροσωπεύουν τέσσερις από τους έξι πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον πλανήτη, καθώς και επτά από τους κορυφαίους 25—το NFL προσγειώνεται μόλις δύο μέσα στους 25 πρώτους (Patrick Mahomes, Lamar Jackson).

  • Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δίνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν στην 8η θέση από τη 12η το 2022 με 88.4 από 71.9 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, λοιπόν βρίσκεται στην κορυφή της λίστα για το 2023 με 275 εκατομμύρια δολάρια, χάρη στο πλουσιότερο συμβόλαιο εντός γηπέδου στον αθλητισμό και ένα χαρτοφυλάκιο επικύρωσης εκτός γηπέδου που ταιριάζει σε ένα άτομο με 620 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram.

Στην πρώτη πεντάδα , δεύτερος ως έκπληξη βρίσκεται ο Ισπανός γκόλφερ του PGA Jon Rahm με 203 εκατομμύρια δολάρια, ο Lionel Messi με 130 εκατομμύρια, ο LeBron James με 125,7 εκατομμύρια και ο Kylian Mbappé με 125 εκατομμύρια, με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η Sportico συνδέθηκε με περισσότερα από 40 άτομα εξοικειωμένα με συμβόλαια αθλητών εντός και εκτός γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε ομάδες, πρωταθλήματα, αθλητικά πρακτορεία, εταιρείες προώθησης και συμβούλους για να καθορίσει τους 100 πιο ακριβοπληρωμένους το 2023 που δραστηριοποιήθηκαν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους. Περιλαμβάνει αθλητές από οκτώ αθλήματα και 25 χώρες, οι οποίοι κέρδισαν περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Το σύνολο περιλαμβάνει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και έπαθλα, καθώς και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από χορηγούς, αναμνηστικά, εμφανίσεις και άλλα.

Τα δολάρια της Σαουδικής Αραβίας

Χρήματα από τη Σαουδική Αραβία ρέουν μέσα από τα 100 κορυφαία, με τη χώρα να βλέπει τον αθλητισμό ως τρόπο διαφοροποίησης της οικονομίας της χώρας μέσω του σχεδίου Saudi Vision 2030 που αποκαλύφθηκε το 2016 από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF).

Και δεν είναι μόνον το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς (44,9 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 46) και ο Κάρλος Αλκαράζ (42,2 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 56) έπαιξαν σε μια έκθεση του Δεκεμβρίου στη Σαουδική Αραβία που έδωσαν και στους δύο τενίστες επταψήφιες αμοιβές.

Ο πυγμάχος Τάισον Φιούρι (40 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 64) κέρδισε περίπου 32 εκατομμυρία δολάρια για τη νίκη του τον Οκτώβριο επί του Φράνσις Απόννου στη Σαουδική Αραβία.

Αλλά είναι στο ποδόσφαιρο και το γκολφ που οι Σαουδάραβες και η PIF έχουν επενδύσει τα περισσότερα. Ο Ρονάλντο ήταν το πρώτο επιτυχημένο όνομα που μετακόμισε στη Σαουδική Pro League όταν εντάχθηκε στην Al-Nassr τον Ιανουάριο του 2023 με μια συμφωνία που πληρώνει περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Neymar (121 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 6), Καρίμ Μπενζεμά (78 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 12) και Σάντιο Μανέ (38 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 70) έκαναν την κίνηση. Τα αναγραφόμενα κέρδη για όλους αυτούς τους παίκτες βασίζονται σε συνδυασμό των αποδοχών τους από τις σεζόν 2022-23 και 2023-24.

Η LIV Golf, η οποία χρηματοδοτείται από την PIF, υπέγραψε την πρώτη της παρτίδα παικτών το 2022, συμπεριλαμβανομένων των Brooks Koepka (46,7 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 39), Κάμερον Σμιθ (43,3 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 51) και Ντάστιν Τζόνσον (35,7 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 86). ), οι οποίοι έλαβαν όλοι μπόνους υπογραφής τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές καταβλήθηκαν το 2022, αλλά μερίδια καταβλήθηκαν το 2023. Τα μπόνους λειτούργησαν ως δελεασμός και βοήθησαν στην αναπλήρωση τυχόν χαμένων κερδών έγκρισης μετά τη μετακόμιση.

Το PGA Tour πρωταγωνιστεί το 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν ο Ραμ άλλαξε πλευρά στον Ψυχρό Πόλεμο του γκολφ μετά από μια τεράστια χρονιά στο γήπεδο που απέφερε 53 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα, εγκρίσεις και μπόνους. Οι αναφορές ανέφεραν το μπόνους υπογραφής του σε οπουδήποτε από 300 εκατομμύρια δολάρια έως 600 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πολλά άτομα που ήταν εξοικειωμένα με τα συμβόλαια LIV προσάρτησαν τη συμφωνία στο χαμηλότερο αριθμό και εκτιμάται ότι το μισό καταβλήθηκε εκ των προτέρων. Το πρακτορείο του Rahm Sportfive δεν σχολίασε το μπόνους. Το χρηματικό έπαθλο LIV ήταν επίσης απροσδόκητο, όπως τονίστηκε από τον Talor Gooch (40,2 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 61), ο οποίος τερμάτισε στην κορυφή της λίστας χρημάτων της περιοδείας για το 2023.

«Η αθλητική βιομηχανία ανέκαθεν κυνηγούσε τα δολάρια», είπε ο Ρικ Μπάρτον, καθηγητής αθλητικής διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Αυτοί οι αθλητές προσπαθούν να δημιουργήσουν πλούτο πολλών γενεών για τις οικογένειές τους. Είναι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς και ασκούν το δικαίωμά τους να δουν τι θα φέρει η αγορά».

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπολοίπων παικτών του PGA Tour επωφελήθηκαν με μια αύξηση 33% στα πορτοφόλια του 2023. Rory McIlroy ($77,4 εκατομμύρια, Νο. 13), Scottie Scheffler και Viktor Hovland (και οι δύο $52,3 εκατομμύρια και ισόπαλοι στο Νο. 27) κέρδισαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας σε χρηματικά έπαθλα και μπόνους περιοδειών για τη χρονιά, πέρα ​​από τις επικερδείς συμφωνίες μάρκετινγκ.

Μόνο άνδρες στη λίστα

Αυτή είναι η τρίτη ετήσια ματιά του Sportico στους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, αλλά η πρώτη φορά που μόνο άντρες κάνουν τη διαφορά. Λείπουν από τη λίστα η Σερένα Γουίλιαμς, η οποία αποσύρθηκε το 2022, και η Ναόμι Οσάκα, η οποία έμεινε έξω από τη σεζόν του τένις του 2023 για να γεννήσει την κόρη της Σάι.

Οι μισθοί για ένα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών αθλητών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το NWSL διπλασίασε πρόσφατα το ανώτατο όριο μισθών του και το LPGA αυξάνει σταθερά το χρηματικό έπαθλο του. Αλλά το τένις παραμένει η πιο ξεκάθαρη λεωφόρος για τις γυναίκες αθλήτριες να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη – επτά από τις οκτώ πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες πέρυσι ήταν τενίστριες.

Η Coco Gauff κατέλαβε την πρώτη θέση το 2023 με περίπου 22,7 εκατομμύρια δολάρια από χρηματικά έπαθλα, εγκρίσεις και εμφανίσεις. Το αστέρι της 19χρονης ανεβαίνει γρήγορα και υπάρχει ένας κόσμος όπου τα κέρδη της εκτοξεύονται υψηλότερα στην περιοχή Serena/Osaka. Το δύσκολο μέρος είναι ότι το όριο για την κατάρριψη των κορυφαίων 100 αυξάνεται ετησίως καθώς οι μισθοί στα ομαδικά αθλήματα κλιμακώνονται, τροφοδοτούμενοι σε μεγάλο βαθμό από μεγαλύτερα συμβόλαια μέσων.

  • Τα κέρδη των 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κορυφαίους 100 είναι αυξημένα κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξή μας. Η συνιστώσα των κερδών από την έγκριση είναι σταθερή καθώς οι χορηγοί παρακολουθούν τις δαπάνες τους, αλλά η πλευρά του μισθού αυξάνεται κατά 29%.

Η κορυφή του χρηματοοικονομικού πίνακα είναι πολυεθνική με εννέα χώρες να εκπροσωπούνται στο top 15, αλλά οι Αμερικανοί κυριαρχούν στη δράση στο υπόλοιπο της διαδρομής με 66 συνολικές συμμετοχές στους 100 κορυφαίους, κυρίως χάρη στους υψηλούς μισθούς στα NBA, NFL και MLB.

Η Γαλλία και η Αγγλία είναι οι μόνες άλλες χώρες με περισσότερους από δύο αθλητές, με τον Mbappé να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των τριών Γάλλων αθλητών και τον Lewis Hamilton (62 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 19) πάνω από τους τρεις Βρετανούς.

Οι καλαθοσφαιριστές αποτελούν το 40% των κορυφαίων 100 και ακολουθούν το ποδόσφαιρο (16%), το μπέιζμπολ (13%), το ποδόσφαιρο (11%), το γκολφ (10%), η πυγμαχία (6%), το τένις (2%) και οι αγώνες (2%). Το κρίκετ, το MMA και το χόκεϊ είχαν αποκλειστεί.

Δέκα αθλητές κάτω των 26 ετών προκρίθηκαν και 10 μεγαλύτεροι από 38 μπήκαν στους 100 πρώτους, αλλά ο νεότερος και ο μεγαλύτερος είναι και οι δύο σε μια κατηγορία μόνοι τους. Ο 20χρονος Αλκαράζ είναι σχεδόν τρία χρόνια νεότερος από οποιονδήποτε άλλον στους 100 καλύτερους—το αστέρι της Μάντσεστερ Σίτι Έρλινγκ Χάαλαντ (63 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 18) είναι ο επόμενος.

Στα 48του χρόνια, ο Τάιγκερ Γουντς (77,2 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 14) είναι επτά ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερος από τον Τζάστιν Βερλάντερ (44,5 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 48). Ο 15 φορές μεγάλος νικητής έπαιξε μόνο τρεις αγώνες πέρυσι και κέρδισε μόλις 190.000 $ σε χρηματικό έπαθλο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση στον αστράγαλο και το πόδι. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια δύναμη μάρκετινγκ με χορηγούς Bridgestone, Hero, Monster Energy, Rolex και TaylorMade—τα κέρδη μας περιλαμβάνουν την επικερδή συμφωνία του με τη Nike, η οποία έληξε στα τέλη του 2023.

Ο Woods τερμάτισε επίσης δεύτερος στο πρόγραμμα Player Impact του PGA Tour, το οποίο έφερε ένα μπόνους 12 εκατομμυρίων δολαρίων και αντιπροσωπεύει σχεδόν ολόκληρο το «χρηματικό έπαθλο».

Οι Λος Άντζελες Κλίπερς είναι η μοναδική ομάδα με περισσότερους από τρεις παίκτες στους 100 καλύτερα αμοιβόμενους, με την τετράδα των Ράσελ Γουέστμπρουκ (54 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 25), Τζέιμς Χάρντεν (51,6 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 29), Πολ Τζορτζ (51,1 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 31) και Kawhi Leonard (50,1 εκατομμύρια δολάρια, Νο. 33) όλοι μαζί.

Οι ομάδες του NBA με τρεις συμμετοχές στη λίστα περιελάμβαναν τους Boston Celtics, Denver Nuggets, Golden State Warriors, Milwaukee Bucks, New Orleans Pelicans και Phoenix Suns, ενώ οι New York Yankees ήταν η μόνη ομάδα εκτός NBA με τρεις παίκτες στους 100 καλύτερους.

Με πληροφορίες από Sportico.com

Οι Λύκοι «δάγκωσαν» τα Ελάφια, χαμηλές πτήσεις για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: Πάρτι από τους Τίμπεργουλβς στο Μιλγουόκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: