«Φρένο» στις κινητοποιήσεις ή «γκάζι» για νέα μπλοκα; Το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών, με την κυβέρνηση να παίζει τα ρέστα της [video]

File Photo Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού στον κόμβο του Πλατύκαμπου προχώρησαν το απόγευμα για μισή ώρα αγρότες της Λάρισας, που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Το μέλλον αλλά και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να καθορίσουν τα δύο κρίσιμα ραντεβού της Τρίτης στις 12 και τη 1 το μεσημέρι.

Όπως είναι γνωστό, στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των μπλόκων των αγροτών και το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με τους αγρότες να εμφανίζονται έτοιμοι να κλιμακώσουν εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο «τραπέζι» της συζήτησης βρίσκεται η επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν ταχύτερα ζεστό χρήμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο ενεργειακό πεδίο με το βάρος να πέφτει κυρίως στην στήριξη των αγροτών από τη Θεσσαλία. Στην ατζέντα επίσης και η μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Παράλληλα από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.




Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τραπέζι του διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης θα βρεθούν:

  • παρεμβάσεις στην ενέργεια
  • μεγαλύτερη έκπτωση στο ρεύμα
  • μέτρο – «έκπληξη»
  • επιτάχυνση των δόσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης

Στη συνάντηση μαζί με τον πρωθυπουργό, θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Σκυλακάκης για τα θέματα ενέργειας, ο κ. Πετραλιάς για την οικονομία και βεβαίως ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή.

Παράλληλα, από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρατάκος, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Κλιμακώνουν οι αγρότες

Παραμονές της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα.

Έξω από την Καρδίτσα οι αγρότες έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

Πραγματοποίησαν επίσης συμβολική συγκέντρωση στο τελωνείο των Ευζώνων.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, στο ύψος της Γαλάτιστας προχώρησαν από τις 7 το απόγευμα αγρότες. Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ.

Για 15 λεπτά απέκλεισαν συμβολικά, το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ύψος των Νέων Μαλγάρων.

Εξάλλου, αγρότες απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της Παραλίμνης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Έως ένα χρόνο αναστολή, έως δυο χρόνια εναλλακτική ποινή, από 3 και πάνω στη φυλακή: «Ειδικά εγκλήματα» η διατάραξη λειτουργίας ΑΕΙ και νοσοκομείων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: