Φρεγάτα «Νέαρχος»: Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες εν πλω δοκιμές της ψηφιακής φρεγάτας *Τα τρια «ανοικτά μέτωπα» του πολεμικού ναυτικού

Η φρεγάτα «Νέαρχος» κατά τη διάρκεια τοποθέτησης της πλώρης. Πηγή: Naval Group




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η φρεγάτα «Νέαρχος», που θα φέρει το όνομα του στόλαρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, μετρά αντίστροφα, ώστε τα blocks να δέσουν μεταξύ τους και σταδιακά να εξέλθει από την δεξαμενή.

Απαιτείται βεβαίως ακόμη χρόνος γι’ αυτό, ωστόσο σε διαφορετικά σημεία του γαλλικού ναυπηγείου «χτίζονται» τα κομμάτια εκείνα που θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα στην Belh@rra.

Επιπλέον ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εν πλω δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα του τύπου κι αυτό αναμένεται ότι θα γίνει εντός του πρώτου 6μηνου.

Παράλληλα πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Κίμων», της πρώτης ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας, μαζί με έναν μικρό πυρήνα αξιωματικών του ναυτικού θα φτάσουν στο Λοριάν και θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους πάνω στον τύπο του πλοίου.

Τόσο τα στελέχη που απαρτίζουν το κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού στο ναυπηγείο, όσο και ο πυρήνας αξιωματικών του «Κίμωνα» θα βρεθούν πάνω στην γαλλική φρεγάτα κατά τη διάρκεια των εν πλω δοκιμών.

Μπορεί οι εικόνες από τις φρεγάτες «Νέαρχος» & «Κίμων» να δείχνουν ότι τα δυο πρώτα ελληνικά πλοία έχουν ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, ωστόσο πίσω στην Αθήνα το «θρίλερ» για το πολεμικό ναυτικό συνεχίζεται και μάλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι εξελίσσεται σε θεματικούς κύκλους.

  • Θεματικός κύκλος για το μέλλον του στόλου με την ευρύτερη έννοια.
  • Θεματικός κύκλος μέσω της επιστολής Μπλίνγκεν με την παραχώρηση παράκτιων περιπολικών.
  • Θεματικός κύκλος για τις υφιστάμενες φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Το μέλλον του στόλου…

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας τοποθετούμενη με βάση την θετική εισήγηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, περί συμπαραγωγής φρεγατών Constellation, έχει δώσει «τροφή» για εργασία στο ναυτικό επιτελείο.

Το συγκεκριμένο σενάριο, μπορεί ο Νίκος Δένδιας να το τοποθετεί στην «ατζέντα 2030», όμως με ρεαλιστική προσέγγιση, μπορεί κανείς ν’ αναφέρει ότι στην παρούσα στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να το υποστηρίξει με την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.

Παράλληλα η Αθήνα έχει στα χέρια της την θετική γνωμοδότηση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για την συμπαραγωγή της συγκεκριμένης κλάσης φρεγατών. Αυτό απαιτεί οι δυο πλευρές να ρθουν κοντά σε επίπεδο επιτελείων και να συν-σχεδιάσουν το καθένα με τις δικές του απαιτήσεις.

Με άλλα λόγια, όταν το 2027 οι ΗΠΑ θα παραλάβουν το πρώτο πλοίο και μέχρι να κριθεί επιχειρησιακό, από τότε κι έως το 2030 θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξο, ακόμη και για τους ίδιους τους ανθρώπους του στόλου, να υπάρχει κάτι ανάλογο και για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Τα παράκτια περιπολικά…

Ο κος. Δένδιας σε όλες τις εμφανίσεις του απέναντι στον Τύπο είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί, σ’ ό,τι αφορά το αμυντικό υλικό μέσω EDA. Δεν το απαξιώνει σε καμία περίπτωση, αλλά στέλνει τα μηνύματα αρχικά ότι τα επιτελεία έχουν τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν αν το υλικό αυτό τους αρκεί για την επιχειρησιακή χρήση και την εθνική αποστολή που έχει ο κάθε κλάδος. Και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις «αποθήκη».

«Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης ξένων δυνάμεων. Ό,τι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ότι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε.», είπε την Πέμπτη ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Την Παρασκευή ωστόσο, μιλώντας στην Όλγα Τρέμη, για πρώτη φορά στον δημόσιο λόγο ο υπουργός, ανέφερε τα παράκτια περιπολικά, ως «κορβέτες».

«Η LCS είναι ένα πλοίο το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το σχεδίασαν κάτω από μια συγκυρία η οποία δεν επαληθεύτηκε, ότι δεν θα έχουν στρατηγικές ανάγκες πέραν των ακτών τους. Στην πραγματικότητα, οι LCS παρουσιάζονται σαν φρεγάτες,  είναι κορβέτες, {…} Χρειάζονται επιπρόσθετα συστήματα. Μελετάμε εάν μπορούμε να τους τα εγκαταστήσουμε. Έχουμε πει ότι αυτά τα πλοία μας ενδιαφέρουν, μόνον ως δωρεάν παραχώρηση. Και ως ενδιάμεση λύση μέχρι εμείς να καταλήξουμε στη φρεγάτα επόμενης γενιάς.»

Πηγές από το πολεμικό ναυτικό σημειώνουν ότι στην παρούσα στιγμή ουδείς γνωρίζει ποια είναι τα LCS που μπορεί ν’ αποδεσμευτούν στη χώρα μας. Αν είναι από εκείνα που παροπλίστηκαν ή από εκείνα που έχουν το ίδιο προωστήριο σκεύος ή αν από τα πλοία που έχει επισκευαστεί το πρόβλημα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα ήθελαν, εφόσον αποδεσμεύονται με τον όρο του μηδενικού κόστους που επαναλαμβάνει και ο υπουργός, πλοία που είναι λειτουργικά, με λυμένα τα προβλήματα που είχαν με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται πολύ σύντομα ο επιχειρησιακός τους βίος.

Διερευνητικές επαφές θα υπάρξουν ανάμεσα στο πολεμικό ναυτικό και το USNavy ώστε ν’ αποσαφηνιστούν τα πράγματα.

Και από τις επαφές μέχρι την αποστολή τυχόν αιτήματος, την απόφαση από το αμερικανικό ναυτικό και το Κογκρέσο, κ.ο.κ., ως την άφιξη στην Ελλάδα, έως τις μετασκευές για προσθήκη όπλων, ουσιαστικά μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, άγνωστο πόσο.

Το ανοιχτό μέτωπο των ΜΕΚΟ…

Πολλές ήταν οι πληροφορίες που έλεγαν ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα υπογράφονταν η τελική συμφωνία που αφορά τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ… Ήδη μπήκαμε στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου!

Το ζήτημα των ΜΕΚΟ στην παρούσα συγκυρία, με την ΥΔΡΑ να είναι έτοιμη για τον απόπλου της προς την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργεί μια άλλη διάσταση στο θέμα της αναβάθμισης.

Σαφώς και η ένταξη του ελληνικού πλοίου στην επιχείρηση της ΕΕ «Ασπίδες» δεν σχετίζεται με τα πισωγυρίσματα του εκσυγχρονισμού, που όπως όλα δείχνουν λόγω της ανόδου των τιμών, στο υπουργείο άμυνας υιοθετούν τη λύση αναβάθμισης δυο μονάδων αντί τεσσάρων.

Η λύση αυτή είχε προκριθεί και στο παρελθόν, αλλά ύστερα από το «κλάδεμα» των κονδυλίων για τις κορβέτες το ναυτικό είχε αλλάξει ρότα για την αναβάθμιση της 4άδας των ΜΕΚΟ.

Συμπερασματικά, το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται ο αμυντικός προϋπολογισμός και η διελκυστίνδα των συμμαχιών είναι ο καταλύτης των εξελίξεων, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία ζητά τις γνωμοδοτήσεις κάθε κλάδου ώστε να προχωρήσει σ’ εκείνο που είχε πει πολλές φορές η κυβέρνηση «επιχείρηση επαύξησης της αμυντικής ισχύος της χώρας»…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η βάση της Τανάγρας με δύο μοίρες γαλλικά Rafale! Η σκέψη που έγινε σχέδιο του αεροπορικού επιτελείου και οδεύει πλέον στα… «υπό υλοποίηση» θέματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: