Επανέναρξη συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα με τη Ράφα υπό πολιορκία: Εκκληση αλ Σίσι για πιο εντατικές προσπάθειες [video]

Palestinians stand at the beach near the border separating the Gaza Strip and Egypt in the Rafah refugee camp, southern Gaza Strip, 13 February 2024. Since 07 October 2023, up to 1.9 million people, or more than 85 percent of the population, have been displaced throughout the Gaza Strip, some more than once, according to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), which added that most civilians in Gaza are in ‘desperate need of humanitarian assistance and protection’. EPA/HAITHAM IMAD




Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ συναντήθηκαν την Τρίτη στο Κάιρο για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε εκεχειρία στη Γάζα, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να αναστείλει τη σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο  νέος γύρος διαβουλεύσεων έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός σχεδίου που προβλέπει παύση εχθροπραξιών και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Χθες Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι «μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης» μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς, πρώην υπουργός Άμυνας που εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου, κατέστησε σαφές πως «μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα» πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άμαχοι συνωστίζονται στη Ράφα, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς, έχοντας καταφύγει εκεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές της Γάζας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων και πλέον μηνών του πολέμου.

Η Ράφα γειτονεύει με την Αίγυπτο, αλλά το Κάιρο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο των προσφύγων στο αιγυπτιακό έδαφος.

Νέα έκκληση αλ Σίσι

Παρά την άρνηση για φιλοξενία προσφύγων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα να καταβληθούν πιο εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και την προστασία των αμάχων στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας. Ο αιγύπτιος πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς αυτήν την κατεύθυνση σε διαδοχικές συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

Ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε τις «αδιάκοπες προσπάθειες» της Αιγύπτου με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με την ενημέρωση από την αιγυπτιακή προεδρία.

Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου και του πρωθυπουργού του Κατάρ εκφράστηκε ανησυχία για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης των (στρατιωτικών) επιχειρήσεων» στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αναβάλλονται για τον Νοέμβριο οι δημοτικές εκλογές σε εννέα περιοχές του Ισραήλ που εκκενώθηκαν λόγω του πολέμου 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: