Ένας από τους παλιούς καλούς πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εξευτελίζει τον Εγγλέζο Σιντίκ: Δεν θα βυσσοδομεί μέσα στη χώρα μας, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ*

Ως διπλωμάτης καριέρας ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει να γνωρίζει ότι οι διεθνώς καθιερωμένοι κανόνες της διπλωματίας απαγορεύουν την ανάμιξη ενός διπλωμάτη στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους της διαπίστευσης του.

Η παραβίαση του βασικού αυτού κανόνα αποτελεί σοβαρό παράπτωμα. Παράπτωμα για το οποίο δεν μπορεί μεν να διωχθεί ποινικά λόγω της ασυλίας της οποίας απολαύει. Που συνιστά όμως λόγο για να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) και να ζητηθεί η απομάκρυνση του.

Με τις δημόσιες δηλώσεις του που περιέχονται στη συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Σιντίκ παραβίασε κατάφωρα τον θεμελιώδη αυτό κανόνα. Γιατί είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτες από την άποψη των διπλωματικών θέσμιων αλλά και προκλητικές, απαράδεκτες και εξοργιστικές. Τόσον ως προς το περιεχόμενο τους όσο και ως προς το χρονικό σημείο στο οποίο έγιναν.

  • Με τις τοποθετήσεις του αυτές ο κ. Σιντίκ υπερέβη όλα τα εσκαμμένα. Για να χρησιμοποιήσω μια γνωστή κυπριακή ρήση που αρμόζει απόλυτα στην περίπτωση του «έβγαλε και το σχοινί και το παλούκι».

Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που καταβάλλονται εντατικές και επίπονες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος εξέφρασε θέσεις που είναι διαμετρικά αντίθετες με τις θέσεις της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας.

Θέσεις που επαναλήφθηκαν εμφαντικά και πολύ πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας. Τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ο Άγγλος Ύπατος Αρμοστής όπως και την κρισιμότητα της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και τις οποίες έσπευσε να υποσκάψει και αδειάσει τη στιγμή που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ενημερώνει γι’ αυτές τη νεοδιορισθείσα και άρτι αφιχθείσα στην Κύπρο απεσταλμένη εκπρόσωπο του.

Χωρίς καμιά περίσκεψη ή αιδώ υποστήριξε την απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας για αναγνώριση ισότιμης διεθνούς κυριαρχίας του ψευδοκράτους ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την απαράδεκτη απαίτηση τους, την εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ΔΔΟ και την αδιαλλαξία τους γενικά. Σε πλήρη αντίθεση με το Ψήφισμα 541 και όλα τα άλλα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ που προσυπέγραψε η χώρα του ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου.

Και χωρίς κανένα σεβασμό στις υποχρεώσεις της ως εγγυήτριας δύναμης του καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1960. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό. Με τη δήλωση του για νέα μέτρα/προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τ/κ κοινότητα άδειασε και προεξόφλησε ως μη ικανοποιητικά τα μόλις πρόσφατα εξαγγελθέντα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μονομερή μέτρα προς όφελος των Τ/κ συμπατριωτών μας.

Την ώρα που ξεκινά η νέα και ίσως τελευταία αυτή προσπάθεια που για να επιτύχει προϋποθέτει τη δημιουργία και συντήρηση ευνοϊκού κλίματος, ο κ. Σιντίκ δεν βρήκε κάτι να πει για τα όσα αντίθετα και αρνητικά πράττει η άλλη πλευρά ούτε για τα όσα θετικά και ενθαρρυντικά μπορεί και ενδείκνυται να πράξει προς τούτο. Σαν να μην γνωρίζει για τα γεγονότα στην Πύλα και τις πολυάριθμες παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και την προώθηση των τουρκικών θέσεων σε διάφορα σημεία της.

Σαν να μην έχει υπ’ όψη του ο πολυπράγμων Άγγλος διπλωμάτης για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΣΑ. Αγνοεί την άρνηση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες τους και την περιφρόνηση τους στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν και ανακαλέσουν τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες τους.

Στην αντίληψη του κ. Σιντίκ, οι εισβολείς, οι κατακτητές, οι αποσχιστές, οι σφετεριστές, οι άρπαγες, οι πλιατσικολόγοι, οι ένοχοι για την πολύχρονη και συστηματική παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και γενικά του κυπριακού λαού δεν ενδείκνυται και δεν έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να προβούν σε κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης. Να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν μέτρα προς όφελος της ε/κ κοινότητας και για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

  • Μόνο τα θύματα της επιδρομής, η ΚΔ, η ε/κ κοινότητα και οι εκτοπισμένοι έχουν αυτή τη δυνατότητα και ενδείκνυται να ενεργήσουν και πάλι για να προσφέρουν και να δεχθούν κι’ άλλα επιπρόσθετα των όσων έχουν προσφέρει μέχρι τώρα.

Σαν πολίτης της ΚΔ, σαν πρώην διπλωμάτης και ειδικότερα σαν εκτοπισμένος εκφράζω την αγανάκτηση μου για την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά του Άγγλου Ύπατου Αρμοστή.

Αν έχει συναίσθηση του σεβασμού που οφείλει στη δεοντολογία του επαγγέλματος του, στην Κυβέρνηση της χώρας της διαπίστευσης του και στο λαό της, αν οι ανθρωπιστικές αξίες μετρούν έστω και λίγο στη θεώρηση του ως διπλωμάτη και ως ατόμου, έχει την επιλογή να απολογηθεί απερίφραστα και ειλικρινά για το πολύ σοβαρό παράπτωμα του και να επανορθώσει.

Διαφορετικά να μας αδειάσει τη γωνιά και να επιστρέψει στη χώρα του. Μπορεί να συνεχίσει από εκεί να βυσσοδομεί εναντίον της Κύπρου. Όχι όμως μέσα στη χώρα μας, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

* Θεόφιλος Θεοφίλου
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα δυο τουρκικά βέτο για την Κύπρο και οι προτροπές Ευρωπαίων εταίρων στην Λευκωσία να στρώσει κόκκινο χαλί στην Τουρκία: Η Κύπρος να μην δειλιάσει, να μην υποχωρήσει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: