Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ: Ή με στηρίζετε ή βρείτε αντίπαλο να κονταροχτυπηθούμε, λέει ο Κασσελάκης και διαμηνύει: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια»

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το εσωομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης, κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ζήτησε με τον πλέον επιθετικό τρόπο από τα πρωτοκλασάτα στελέχη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αμφισβήτησής του, προειδοποιώντας ακόμη και με προσφυγή στις εσωκομματικές διαδικασίες.

«Αν δεν με εμπιστεύεστε ζήτω αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών», φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Αν κάποιος με αμφισβητεί ας το κάνει εδώ και τώρα, εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Είπε ακόμη: «Σέβομαι τα όργανα και τα σέβομαι παρότι δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν σημειώθηκαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε την διαδικασία;».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από καθένα από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν τον εμπιστεύεται για πρόεδρο του κόμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η φράση με την οποία ο πρόεδρος του κόμματος διεμήνυσε στην Πολιτική Γραμματεία να πάρει θέση ήταν: «Η με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο».




Στη συνέχεια απεχώρησε από τη συνεδρίαση, για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης», είπε ακόμη ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ πρόσθεσε: «Δεν είναι ζήτημα προσωπικό αυτό που θα πω, ωστόσο αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών».

Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».

Οι αντιδράσεις στο ερωτηματολόγιο που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίστηκαν και σήμερα με κορυφαία αυτή του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος (μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,10) εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε (ΑΝΤ1) την ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας» είπε αλλά υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».




Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιστολή Κασσελάκη και υπογράμμισε ότι «δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» τόνισε για να συμπληρώσει «αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε.




Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «καλώς έγινε αλλά να δώσουμε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα». «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις βάλει μπροστά ένα συνέδριο που είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία για τα μέλη, είναι η Θεία Λειτουργία για τα μέλη, όταν έχει τελειώσει ο προσυνεδριακός διάλογος, τα θέματα αυτά έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα. Όταν βάζει ο πρόεδρος τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι τον απασχολούν. Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει. Δεν θέλω κανείς να είναι απαισιόδοξος. Η έννοια μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιος και όχι να τον καταστρέψουμε».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά για να προσθέσει «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο».

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την Εφημερίδα των Συντακτών

Aπό τα τρακτέρ στην Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης που προειδοποιεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: