Εδώ και 65 εκατ. χρόνια, το δάσος του Αμαζονίου έχει επιβιώσει από τις κλιματικές μεταβολές* Οδεύει όμως σε κατάρρευση μέχρι το 2050, δείχνει μελέτη [video]

File Photo A general view of the Amazon Rainforest during a Brazilian Air Force mission to deliver supplies to the Yanomami people living on Indigenous Land near the Surucucu military base, in the Amazonian state of Roraima, Brazil, 02 February 2023. EPA/Raphael Alves




Μία μελέτη – έκκληση για δράση προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή κατάρρευση των οικοσυστημάτων της περιοχής και οι κλιματικές της συνέπειες στον πλανήτη δημοσίευσαν επιστήμονες για το δάσος του Αμαζονίου.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται σε πορεία προς ένα κρίσιμο «σημείο καμπής» ήδη μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, ο Αμαζόνιος έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις μεταβολές του κλίματος εδώ και 65 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η αποψίλωση των δασών και η κλιματική κρίση έχουν φέρει νέα επίπεδα πίεσης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας κατάρρευση του δασικού συστήματος μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αναφέρει η μελέτη.

File Photo Aerial photograph of the Jau National Park region, about 195 kilometers from Manaus, the largest city in the Amazon, Brazil, 27 January 2024 (Issued 28 January 2024). EPA/Raphael Alves

Οι ερευνητές προβλέπουν μάλιστα  ότι το 10% έως 47% του Αμαζονίου θα εκτεθεί σε πιέσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν το οικοσύστημα στο σημείο καμπής του, ένα κρίσιμο όριο που μόλις ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ επιπτώσεων.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σάντα Καταρίνα στη Βραζιλία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης επιχειρεί να εκτιμήσει πόσο σύντομα ο Αμαζόνιος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το όριο, καταλήγοντας ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν προβλέψει ότι μια κατάρρευση αυτής της κλίμακας θα μπορούσε να συμβεί τον 21ο αιώνα.

Μια κατάρρευση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, θα αποδυνάμωνε την ικανότητά του να απορροφήσει τη ρύπανση του πλανήτη από την ατμόσφαιρα που θερμαίνει τον άνθρακα, γεγονός που θα επιδείνωνε την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αμαζόνιος, που κάποτε ήταν γνωστός ως «οι πνεύμονες του πλανήτη», έχει ήδη γίνει καθαρός παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει πλέον περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι απορροφά.

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

 

Υποβρύχιο τείχος ενός χιλιομέτρου στον βυθό της Βαλτικής: Η μεγαλύτερη δομή της Λίθινης Εποχής ήταν μια πανέξυπνη παγίδα για κυνήγι ταράνδων 11.000 χρόνια πριν από σήμερα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: