Δύο χρόνια εισβολής στην Ουκρανία: Μάχες εποχής Α’ Π.Π. αλλά τα drones κάνουν τη διαφορά – Τελικά, όπως και στον Β’ Π.Π. θα κερδίσει η μεγαλύτερη πολεμική παραγωγή [videos]

epaselect epa11168234 An activist wearing a mask depicting Russian President Putin attends a performance titled ‘The world needs security. Ukraine needs victory’ on the Independence Square in Kyiv, Ukraine, 20 February 2024. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Η Ουκρανία πολεμά τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια για να απελευθερώσει τα εδάφη της και να εκδιώξει τη Ρωσία, αλλά οι προμήθειες, οι τακτικές και το επίπεδο έδαφος σημαίνουν ότι η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση του περασμένου έτους απέφερε λίγα απτά αποτελέσματα.

Στην ανοιχτή γεωργική γη της νότιας Ουκρανίας, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εν είδει κάλυψης για μια επιτιθέμενη δύναμη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάλυση του Alex Gatopoulos στο κανάλι Al Jazeera.

Η Ρωσία είχε μήνες να προετοιμάσει τις άμυνές της και να τις χτίσει σε βάθος. Σειρές από χαρακώματα, αντιαρματικά εμπόδια, χαντάκια και ενισχυμένες αποθήκες έχουν σχηματίσει ένα φράγμα, συχνά βάθους χιλιομέτρων, που ουσιαστικά συγκρατεί τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς εκείνες αποπειράθηκαν επανειλημμένα να αναπτυχθούν στην ανοιχτή χώρα, με μικρή επιτυχία.

Η αντεπίθεση έχει βαλτώσει σε αργό, φθοροποιό πόλεμο, καθώς η στρατηγική της Ρωσίας να κάνει την Ουκρανία να πληρώνει για κάθε μέτρο που προσπαθεί να κερδίσει δείχνει σημάδια επιτυχίας.

Η ποιότητα των Ρώσων στρατιωτών μπορεί να είναι αμφισβητήσιμη, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιβραδύνουν τις ουκρανικές προελάσεις, προστατευμένοι σε οχυρωμένα ορύγματα, μαζί με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης που εμποδίζουν τον στρατό της Ουκρανίας να εξαπολύει αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον τους.

Ακόμα κι έτσι, ένα μείγμα νέων και παλαιών όπλων άλλαξε τη δυναμική του σύγχρονου πεδίου μάχης και του πολέμου που διεξήχθη στην Ουκρανία.

Ορισμένες νέες τακτικές αναπτύσσονται και επιτυχή οπλικά συστήματα έχουν μπεί στο παιχνίδι, μαζί με τη διατήρηση των παλαιών, όπως το τανκ.

Ωστόσο, παρ’ όλες τις καινοτομίες του 21ου αιώνα, τα πεδία μάχης της νότιας Ουκρανίας αρχίζουν να αποκτούν μία απόκοσμη δυναμική του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας στρατηγός πριν από έναν αιώνα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κατανοήσει τη βάναυση βραδύτητα αυτής της σύγκρουσης.

Drones, drones και άλλα drones

Τα drones ήταν αναπόσπαστο μέρος και στις δύο πλευρές αυτού του πολέμου. Η Ρωσία άργησε πολύ να υιοθετήσει τη χρήση τους και πλήρωσε το τίμημα, καθώς οι προσπάθειες του στρατού της να αιφνιδιάσει την Ουκρανία διαψεύστηκαν, με μαζικό πυροβολικό που χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων και μονάδων πεζικού.

Μικρά ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν χειροβομβίδες σε ρωσικές θέσεις, αποθαρρύνοντας το ηθικό των στρατευμάτων που είχαν κολλήσει σε χαρακώματα και ορύγματα.

  • Το ουκρανικό πυροβολικό τα χρησιμοποίησε για να εντοπίσει πυροβολαρχίες που μπορούσαν να προσαρμόσουν γρήγορα τα πυρά σε πραγματικό χρόνο, πιάνοντας ρωσικά στρατεύματα και τανκς στο ύπαιθρο καθώς προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε επίπεδα εδάφη.
  • Οι δυνάμεις της Μόσχας, με την πάροδο του χρόνου, εφάρμοσαν τα ίδια μαθήματα και ανέτρεψαν τα δεδομένα. Τώρα είναι οι ουκρανικές μονάδες που πιάνονται καθώς προελαύνουν, για να καταστραφούν στη συνέχεια από χτυπήματα του ρωσικού πυροβολικού.

Και οι δύο αντίπαλοι έχουν συνειδητοποιήσει την αξία όχι μόνο των drones επιτήρησης, αλλά και των drones μεγαλύτερης εμβέλειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν πολύτιμους στόχους σε βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες ιρανικά εισαγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ως φθηνούς πυραύλους κρουζ. Ενώ πετάνε αργά, χρησιμεύουν στην εξάντληση της ουκρανικής αεράμυνας, εξαντλώντας τα ουκρανικά αποθέματα πυραύλων, καθώς ένας συνδυασμός επιθέσεων από drone, πυραύλους κατευθυνόμενους εναντίον χερσαίων στόχων και βαλλιστικούς πυραύλους διαβρώνει σταθερά την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται.

Η Ουκρανία έχει πάρει το μάθημα ότι πολλά φθηνά, αποτελεσματικά, οπλισμένα drones είναι χρήσιμα σε έναν πόλεμο βιομηχανικού επιπέδου και ένας καλός τρόπος για να αντισταθμιστεί μια ασθενέστερη αεροπορία.

Η Ουκρανία σχεδιάζει μαζική παραγωγή drones που μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση έως και 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια), φέρνοντας θεωρητικά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε απόσταση βολής. Το πιο σημαντικό, η συγκέντρωση ναυπηγείων, λιμενικών εγκαταστάσεων, αποθηκών τρένων και στρατώνων θα δεχόταν πλέον πυρά, περιπλέκοντας περαιτέρω τις ρωσικές υλικοτεχνικές προκλήσεις στον εφοδιασμό των δυνάμεών της στην πρώτη γραμμή.

Για να δώσει μια ιδέα για την εξάρτηση από τα drones, ο Mykhailo Fedorov, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είπε ότι μόνο το 2023, η εγχώρια παραγωγή drone αυξήθηκε σε 300.000 drones, και αυτό δεν περιλαμβάνει ξένες δωρεές.

Ο στόχος φέτος είναι να κατασκευαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο drones, με τουλάχιστον τα μισά εξαρτήματα να κατασκευάζονται τοπικά, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η φθίνουσα υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία.

  • Η βιομηχανία είναι το κλειδί. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η υποστήριξη για την Ουκρανία έχει αμβλυνθεί, καθώς οι εσωτερικές ανησυχίες και άλλοι πόλεμοι, όπως η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, απορροφούν την υποστήριξη και τους πόρους των ΗΠΑ.
  • Η Ουκρανία δεν λαμβάνει τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα, καθώς η Ρωσία θέτει την οικονομία της σε έναν ελαφρύ πολεμικό βηματισμό, διαθέτοντας τώρα το 6,5 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού της για να αντικαταστήσει τις σημαντικές απώλειές της στο πεδίο της μάχης.

Μια εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από το think-tank του Royal United Services Institute (RUSI), λέει ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να παράγει 125 άρματα μάχης το μήνα, περισσότερα από όσα χρειάζονται για να αντικαταστήσουν αυτά που καταστράφηκαν στις πρόσφατες μάχες.

Το βάρος πέφτει όλο και περισσότερο σε ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, για να καλύψουν κάθε ενδεχόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ σε στρατιωτική βοήθεια. Η ενίσχυση της ουκρανικής αμυντικής κατασκευής σε drones και πυρομαχικά πυροβολικού θεωρείται πλέον εθνική προτεραιότητα.

Η βάναυση αριθμητική δείχνει ότι η Ουκρανία χρειάζεται επιπλέον 240.000 οβίδες το μήνα για να κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία. Καθώς οι περισσότερες μάχες διεξάγονται σε μεγάλη απόσταση, το πυροβολικό είναι το κλειδί και για τις δύο πλευρές.

Η βιομηχανία της Ρωσίας έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS), μαζί με μεγάλες εισαγωγές βορειοκορεατικών πυρομαχικών πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ρωσία είναι πλέον σε θέση να εκτοξεύει πέντε οβίδες για κάθε ουκρανική. Οι απεγνωσμένοι Ουκρανοί υπερασπιστές σε ορισμένες περιοχές έχουν πλέον καταφέρει να πυροβολούν μερικούς γύρους την ημέρα, απλώς και μόνον για να αποτρέψουν την ήττα.

Δύσκολα διδάγματα

Οι στρατοί του κόσμου παρακολουθούσαν τη σύγκρουση να εξελίσσεται και χρειάστηκε να λάβουν πολλά σκληρά μαθήματα στην πορεία.

Οι προπολεμικές εκτιμήσεις για την παραγωγή πυροβολικού ήταν οικτρά χαμηλές, και η ουκρανική σύγκρουση δείχνει ακριβώς πόση βιομηχανική δύναμη χρειάζεται κάποιος όταν πολεμά έναν αντίστοιχο στρατό ή μεγαλύτερο. Τα προπολεμικά αποθέματα πυραύλων είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλά.

Οι περισσότεροι πύραυλοι χερσαίας επίθεσης ήταν υπολείμματα από τον Ψυχρό Πόλεμο και θα είχαν ως επί το πλείστον πυρηνικές κεφαλές, με κάποιες εκατοντάδες να είναι αρκετές. Είναι πλέον σαφές ότι θα χρειαστούν χιλιάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πύραυλοι χαμηλού κόστους, γρήγορα κατασκευασμένοι είναι βασικά μέρη οποιουδήποτε οπλοστασίου.

Το ίδιο ισχύει και για ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, που βασίζεται και πάλι σε άφθονες ποσότητες φθηνών πυραύλων, των οποίων η παραγωγή μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για τους πυραύλους κρουζ.

Οι πύραυλοι όπως ο πύραυλος Storm Shadow – με βεληνεκές άνω των 250 km (155 μίλια) – είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί, αλλά είναι ακριβοί και χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευαστούν. Χρειάζονται φθηνές εναλλακτικές λύσεις.

Η ιδέα του τανκ έχει επανέλθει

Πριν από την εισβολή, πολλά στρατεύματα απαλλάσσονταν σταθερά από τα αποθέματα των τανκς τους. Αλλά η εμπειρία δείχνει τώρα ότι το τανκ, κατάλληλα προστατευμένο και μέρος μιας επίθεσης συνδυασμένων όπλων, εξακολουθεί να έχει εξαιρετικές χρήσεις στο πεδίο της μάχης και παραμένει ένα τρομερό όπλο. Επιστροφή στα drones, τα οποία έχουν διαποτίσει κάθε επίπεδο του πεδίου μάχης.

Σοβαροί πολλαπλασιαστές ισχύος, μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε στρατό να αξιοποιήσει τον εξοπλισμό και τα όπλα που διαθέτει. Ένας Ουκρανός στρατιώτης σημείωσε πρόσφατα, σε συνέντευξή του στο Politico, ότι η ακρίβεια των μονάδων πυροβολικού αυξήθηκε κατά 250 τοις εκατό όταν αυτές συνδυάζονται με drones.

ΠΗΓΗ:  Al Jazeera, Alex Gatopoulos – [Analysis: How Russia, Ukraine’s militaries stack up after two years of war]

Υπέρ της Ουκρανίας αλλά… κουρασμένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Μόλις το 10% πιστεύει σε ήττα της Ρωσίας – Ούγγροι και Έλληνες υπέρ του συμβιβασμού – Η πλειοψηφία κατά του Τραμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: