Από 58 κυβερνοεπιθέσεις σε δυτικούς στόχους ο Κιμ έβγαλε $ 3 δισ. για το πυρηνικό του πρόγραμμα: Έκθεση εμπειρογνωμόνων ΟΗΕ

FILE PHOTO: Ο Κιμ Γιον Ουν παρακολουθεί την εκτόξευση νέου τύπου πυραύλου τον Νοέμβριο του 2023. EPA, KCNA




Aπόρρητη μέχρι στιγμής έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ καταγράφει σειρά δεκάδων κυβερνοεπιθέσεων της Βόρειας Κορέας οι οποίες της απέφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία διοχετεύει προς στήριξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Η έκθεση ήρθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και έχει αποδέκτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» τονίζει το έγγραφο των ανεξάρτητων παρατηρητών, »αναπτύσσοντας περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όχι μόνο παράγοντας σχάσιμα πυρηνικά υλικά, αλλά δοκιμάζοντας διαρκώς βαλλιστικούς πυραύλους, θέτοντας σε τροχιά ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο ή προσθέτοντας στο στρατιωτικό δυναμικό της ένα τακτικό πυρηνικό υποβρύχιο».

Στη  Βόρεια Κορέα έχει εδώ και καιρό απαγορευτεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2006, υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να προσπαθήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής (WMD).

«Η επιτροπή διερευνά 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μεταξύ 2017 και 2023, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες φέρεται να βοηθούν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης Οπλων Μαζικής Καταστροφής  της ΛΔΚ», γράφουν χαρακτηριστικά στην έκθεση οι παρατηρητές.

Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης από. Η Πιονγκγιάνγκ είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς για πειρατεία ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις.

Οι βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ που υπάγονται στο Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης (RGB) – την κύρια υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Πιονγκγιάνγκ – φέρονται να συνέχισαν με μεγάλο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, τονίζουν οι παρατηρητές.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται επιβολή περαιτέρω κυρώσεων…

Οποιαδήποτε περαιτέρω δράση κατά της Βόρειας Κορέας από το συμβούλιο είναι απίθανη καθώς υπάρχει αδιέξοδο για αρκετά χρόνια επί τους θέματος. Αντίθετα, η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να χαλαρώσουν οι κυρώσεις για να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκαν επίσης πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί.

«Η επιτροπή διερευνά αναφορές από κράτη μέλη σχετικά με τις προμήθειες από τη ΛΔΚ συμβατικών όπλων και πυρομαχικών κατά παράβαση των κυρώσεων», γράφουν οι παρατηρητές.

Το απομονωμένο ασιατικό έθνος επέβαλε αυστηρό lockdown εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που μείωσε το εμπόριο και την πρόσβασή του σε βοήθεια, αλλά άρχισε σιγά σιγά να επανεμφανίζεται πέρυσι.

“Το εμπόριο συνεχίζει να ανακάμπτει. Ο συνολικός καταγεγραμμένος όγκος εμπορίου το 2023 ξεπέρασε το σύνολο του 2022, συνοδευόμενος από την επανεμφάνιση μεγάλης ποικιλίας ξένων καταναλωτικών αγαθών, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως είδη πολυτελείας”, έγραψαν οι παρατηρητές .

Η πώληση ή η μεταφορά ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν το 2017, όλες οι χώρες έπρεπε επίσης να επαναπατρίσουν τους Βορειοκορεάτες που εργάζονταν στο εξωτερικό για να τους εμποδίσουν να κερδίζουν ξένο νόμισμα για την κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η επιτροπή ερεύνησε αναφορές πολλών υπηκόων της ΛΔΚ που εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν εισόδημα κατά παράβαση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των τομέων τεχνολογίας πληροφοριών, εστιατορίων και κατασκευών», έγραψαν οι παρατηρητές .

Αναφέρουν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εμπλέκεται σε παράνομες οικονομικές επιχειρήσεις κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Το καθεστώς Πούτιν του απαγόρευσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος καθώς είναι κατά του πολέμου: Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: