Ακρίβεια και μνήμη Τεμπών, ένα εκρηκτικό «δίδυμο» διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ελλάδας: Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα – Μικρής έκτασης επεισόδια [videos]

Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Η πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και των εργατικών κέντρων για την ακρίβεια σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, «κατέβασε» στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας χιλιάδες πολίτες.

Στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδιας» η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί αυτή την ώρα απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας».




Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών».

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Οι ομιλητές, εκπρόσωποι σωματείων ζητούν να “απόδοση ευθυνών” και την “τιμωρία των ενόχων”, αλλά και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μεταφορές.

Ακολούθησε πορεία μέσω τον οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με κατάληξη τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας, μετά την απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων, με αφορμή τον έναν χρόνο από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.




Στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού διαδηλωτές έριξαν μπογιές, βόμβες μολότοφ και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που απάντησαν με ρίψη χημικών και οβίδες κρότου-λάμψης.

Η ένταση συνεχίστηκε και έξω από το Διοικητήριο, όπου κατέληξε η πορεία, όταν διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί τους απώθησαν με καπνογόνα.

Η πορεία έληξε και διάφορα τμήματά της κινήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, όπου και συνεχίζουν τη διαμαρτυρία.

Νωρίτερα, έγινε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και άλλη συγκέντρωση στην Καμάρα που κινήθηκε κι αυτή προς το κέντρο της πόλης. Ακολούθησε η κεντρική πορεία από την Εγνατία και την οδό Μοναστηρίου, με στάση και διαμαρτυρία στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε, από την οδό Διοικητηρίου, μέχρι το ΥΜΑΘ.




Πάτρα

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργάνωσαν σήμερα το εργατικό κέντρο της Πάτρας, σωματεία και συνδικάτα, με αφορμή την σημερινή 24ωρη απεργία και την συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, οργανώσεις, φορείς κ.α.

Επίσης, συμμετείχαν και αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι έφθασαν στην Πάτρα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Πάτρας, «σήμερα απεργούμε, για τους χαμηλούς μισθούς, την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τις αυξήσεις κοροϊδία, την μετατροπή της υγείας και της παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, αλλά και για το ξεκλήρισμα των αγροτών και μικρών παραγωγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, για αυτό η ημέρα της απεργίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, ούτε είναι μόνο συμβολική».

«Απαίτηση», όπως προστίθεται, «των εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι να αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια και οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα».

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ηράκλειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου με αφορμή την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και, μεταξύ άλλων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, συνταξιούχοι μαθητές αλλά και φοιτητές οι οποίοι επανέλαβαν το αίτημα για μη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης, ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν ήταν η αύξηση μισθών, η επαναφορά δώρων, συλλογικές συμβάσεις, αλλά και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σε κρίσιμους δημόσιους φορείς όπως της υγείας και της παιδείας. Οι συγκεντρωμένοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Νωρίτερα, στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας στον Μασταμπά, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα (Η. Κάνιστρας), Ηράκλειο (Ουρανία Μωραίτη)

«Πού είσαι;» Σπαραγμός και οδύνη στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών * Σκηνές αρχαίου δράματος από τους χαροκαμένους συγγενείς [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: