Το Βέλγιο ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε παγκόσμια καταιγίδα: Αναζητώντας νέα στρατηγική ατζέντα

FILE PHOTO Belgium’s Prime Minister Alexander De Croo EPA, STEPHANIE LECOCQ




Στις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η βελγική προεδρία της ΕΕ, αναφέρεται άρθρο στη Le Figaro σημειώνοντας, ότι πέραν των δύσκολων επιλογών σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, που δεν είναι λιγότερο δύσκολο, η χώρα θα έχει το άχαρο καθήκον να ολοκληρώσει τον απολογισμό, που θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, που θα κληθούν στις κάλπες τον Ιούνιο του 2024 για να εκλέξουν ευρωβουλευτές.

Η δημοσιογράφος Anne Rovan επισημαίνει το τρίπτυχο της προεδρίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Alexander De Croo «Προστασία των πολιτών, ενίσχυση την οικονομίας και προετοιμασία του κοινού μέλλοντος», καθώς και την επιβεβαίωσή του το Σάββατο στην εφημερίδα Le Soir, ότι το σύμφωνο είναι «η απόλυτη προτεραιότητα» και ότι η μετανάστευση μπορεί να αντιμετωπιστεί «σωστά», μόνο «αν οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργαστούν».

Όπως σημειώνεται, μπροστά σε μια ενδεχόμενη επανεκλογή του Donald Trump, στον εξτρεμισμό του Vladimir Poutine στην Ουκρανία, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊβάν κ.λπ., εναπόκειται στους Ευρωπαίους να καθορίσουν τη στρατηγική ατζέντα για την επόμενη θητεία, η οποία δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματική ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Όλος ο μηχανισμός της ΕΕ – διπλωμάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, κράτη μέλη, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Κοινοβούλιο του Στρασβούργου – θα επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τις απαιτούμενες από τις μελλοντικές διευρύνσεις, για τον τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε να λειτουργήσει μια Ένωση με 35 ή 40.

Yπογραμμίζεται η προειδοποίηση του De Croo, ότι η Ευρώπη, πρέπει να βασιστεί στον εαυτό της, και η επισήμανσή του, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που είναι σαφές, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σύμμαχος χωρίς όρους, και που η Ρωσία είναι ενεργός εχθρός στην Ουκρανία και της δημοκρατίας μας και η Κίνα αντίπαλος της δημοκρατίας μας. Κατά την δ/φο, και ο Emmanuel Macron  «σήμανε επίσης συναγερμό» το απόγευμα της Κυριακής, στις ευχές του προς τους Γάλλους, προειδοποιώντας ενάντια στις ακραίες ψήφους που «σπέρνουν χάος».

Το πρώτο τεστ θα είναι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, όπου οι 27 θα προσπαθήσουν εκ νέου να αποσπάσουν από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν την υποστήριξη για τα 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027, ενώ το Μάρτιο, όπου θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για την Ουκρανία, μια  νέα αποτυχία θα ήταν καταστροφική, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Οι Βέλγοι είναι οπλισμένοι για να αντεπεξέλθουν, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι έχουν μεγάλη εμπειρία με ήδη περίπου 12 εναλλασσόμενες προεδρίες στο ενεργητικό τους. «Είμαστε καλύτεροι στην εξεύρεση λύσεων παρά στη δημιουργία προβλημάτων», υπερηφανεύτηκε πρόσφατα ο Φιλελεύθερος υπουργός Εξωτερικών Hadja Lahbib. Μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν, ότι ο συμβιβασμός βελγικού τύπου θα είναι πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η ισπανική προεδρία δεν ήταν και τόσο λαμπερή, καθώς η Μαδρίτη ήταν πολύ πιο απασχολημένη με τη διαχείριση των εσωτερικών πολιτικών της προβλημάτων, παρά με την απαραίτητη ενέργεια για την προώθηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, σημειώνεται.

Ωστόσο, κατά την δημοσιογράφο, η εκ περιτροπής προεδρία του Βελγίου θα μπορούσε να είναι κάπως χαοτική, δεδομένου, ότι οι ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024 θα συμπέσουν με τις βελγικές τοπικές, περιφερειακές και ομοσπονδιακές εκλογές, και, αν δεν υπάρξει τεράστια έκπληξη, ο Alexander De Croo δεν θα είναι εκ νέου πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.  Από την άλλη, Ευρωπαίος διπλωμάτης θέλει να είναι καθησυχαστικός, δηλώνοντας: «Υπάρχει μια μορφή συνήθειας στο Βέλγιο να έχουμε προεδρίες με εκλογές. Έχουν μια δομή που τους επιτρέπει να λειτουργούν χωρίς κυβέρνηση. Είναι καλά προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με τους Ισπανούς».

Πηγή Le Figaro [La Belgique prend les rênes d’une UE en pleine tempête]

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμάται την γκραν γκινιόλ συνάντησή του με τον Σόιμπλε: «Σε ένα υπόγειο στην Πολωνία μου πρότεινε το Grexit»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: