Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε ομόφωνα και χωρίς προβλήματα τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025

FILE PHOTO: United Nations peacekeeping soldiers patrol the buffer zone in Nicosia, Cyprus, Thursday, 03 June 2004. EPA/Katia Christodoulou




Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα στη Νέα Υόρκη το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που λήγει αύριο, για έναν ακόμη χρόνο.

Ως εκ τούτου, η θητεία της δύναμης παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Το υπ’ αριθμόν 2623 (2024) ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα, και από τα 15 δηλαδή μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2723 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), με το οποίο ανανεώνονται οι όροι εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) για ακόμα 12 μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025.

Όπως αναφέρεται, με το ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα και υπενθυμίζει τη σημασία εξεύρεσης μιας βιώσιμης, περιεκτικής και δίκαιης λύσης στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα. Προστίθεται ότι σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΑ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του στη διαρκή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα στην προσπάθεια επίτευξης μιας αμοιβαία αποδέκτης λύσης υπό την αιγίδα των ΗΕ και καλωσορίζει τον διορισμό Προσωπικής Απεσταλμένης, η οποία θα αναλάβει εκ μέρους του Αποστολή Καλών Υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει επίσης τη θέση του για το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπως διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα και τη Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας (A/PRST/2021/13), και την έκκλησή του για άμεση ανάκληση όλων των ενεργειών οι οποίες δεν συνάδουν με τα εν λόγω ψηφίσματα, ενώ επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του προς τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το καθεστώς στην περιοχή των Στροβιλιών ως ήταν πριν τον Ιούνιο του 2000.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στη συνέχεια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επαναλαμβανόμενη τάση παραβιάσεων της βόρειας γραμμής καταπαύσεως του πυρός και της αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ επαναλαμβάνει την καταδίκη των επιθέσεων του περασμένου Αυγούστου στην Πύλα, κατά των ειρηνευτών, και καλεί για υλοποίηση της Συναντίληψης που επιτεύχθηκε για την Πύλα ως ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Η λήψη ενεργειών οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία καλού κλίματος, μείωσης των εντάσεων και οικοδόμησης της εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικής σημασίας ενόψει της αποστολής της Απεσταλμένης του ΓΓ. Η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη να εργαστεί εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προς την Αποστολή της κας María Ángela Holguín Cuellar, προσβλέποντας στη δημιουργία της απαραίτητης δυναμικής για επανέναρξη μίας ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα οδηγήσει σε μια περιεκτική λύση στο πλαίσιο των ΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είδε τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ στα κατεχόμενα: «Το πιο σημαντικό είναι να ακούς» δηλώνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: