Το Ισραήλ δεν κρύβεται: Ο υπουργός Εξωτερικών του Εβραϊκού Κράτους ομολογεί ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας «για χρόνια»

epa11096082 Israel’s Foreign Minister Israel Katz (L) talks with German Foreign Minister Annalena Baerbock (R) during a Foreign Affairs Council (FAC) meeting at the EU headquarters in Brussels, Belgium, 22 January 2024. EPA, JOHN THYS POOL




αθώς οι αντεγκλήσεις για τη λύση των δυο κρατών στο Μεσανατολικό συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε χθες Τρίτη για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να κρατήσει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «για «χρόνια».

Αυτό θα ισχύει «ωσότου να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας σκοτώνουν πλέον κάτοικοι της Γάζας», είπε ο Ισραέλ Κατς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Axel Springer, συμπεριλαμβανομένων της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και του περιοδικού και ειδησεογραφικού ιστοτόπου Politico.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας χαρακτήρισε εκ νέου τα μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς τους «νέους ναζί», που κατ’ αυτόν «πρέπει να εξαλειφθούν».

Χαρακτήρισε «απόλυτα παράλογο» το ότι «έπειτα από όλα όσα έγιναν» την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, «λένε στο Ισραήλ πως το σωστό είναι (να εφαρμοστεί) η λύση των δυο κρατών».

Ακόμη, ο κ. Κατς επέμεινε πως Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινούς και κατά συνέπεια η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά πρόθεση να εκχωρήσει σε Παλαιστίνιους την ευθύνη για την ασφάλεια των Εβραίων στο μέλλον.

Ταυτόχρονα απέρριψε τις προτάσεις —που υποστηρίζουν πολλά μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου— να υπάρξει εκ νέου εποικισμός της Λωρίδας της Γάζας, επιμένοντας πως το Ισραήλ δεν θα «κυβερνά» τον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο.

«Αυτό δεν θα γίνει. Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφής, ό,τι κι αν λένε μεμονωμένοι υπουργοί», διαβεβαίωσε.

  • Παλαιστίνιοι στον Λίβανο διαδηλώνουν κατά της αναστολής της χρηματοδότησης του UNRWA

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, διαδήλωσαν χθες Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση πολλών δυτικών κυβερνήσεων να διακόψουν τη χρηματοδότηση του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κάλεσε σε συγκέντρωση μπροστά στα κεντρικά γραφεία του UNRWA στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, για να καταγγελθεί η απόφαση αυτή αρκετών κυβερνήσεων έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ πως 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Η διακοπή της χρηματοδότησης πλήττει όχι μόνο τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και όσους Παλαιστίνιους ζουν σε άλλες περιοχές, τόνισε διαδηλωτής στο Γερμανικό Πρακτορείο. Δεύτερος χαρακτήρισε την απόφαση «συνέχιση των ωμοτήτων σε βάρος των Παλαιστινίων», για «απόφαση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Τρίτος δήλωσε πως η διακοπή της χρηματοδότησης σημαίνει πως «Παλαιστίνιοι θα πεθάνουν στη Γάζα και αλλού», καλώντας να «ασκηθεί πίεση για την ανάκληση της απόφασης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βερολίνο, Germany
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βηρυτός, Lebanon

Το Βερολίνο στέλνει σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα με το βλέμμα στο υπό ίδρυση κόμμα-παρακλάδι του ΑΚΡ: Προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτεί επηρεασμό των εκλογών από το εξωτερικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: