To δυστοπικό Squid Game του Κιμ: Σπάνιο βίντεο εμφανίζει 16χρονους να καταδικάζονται δημοσίως σε κάτεργο 12 ετών επειδή έβλεπαν τηλεοπτικές σειρές της Νοτίου Κορέας

Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσιοποίησε το ΒΒC




Ο… παράδεισος της Βορείου Κορέας είναι γνωστός, σπανίως όμως έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο που τον αναδεικνύουν σε όλο του το μεγαλείο.

Ένα τέτοιο σπάνιο οπτικό υλικό δημοσίευσε το BBC.

Εικονίζει αστυνομικούς του καθεστώτος να καταδικάζουν δημοσίως δύο εφήβους σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας απλά και μόνον επειδή παρακολουθούσαν σειρές της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης, τα λεγόμενα «K-dramas».

Το βίντεο έχει γυριστεί το 2022 και δείχνει δύο 16χρονα αγόρια με χειροπέδες μπροστά σε εκατοντάδες μαθητές σε ένα υπαίθριο στάδιο.

Δείχνει επίσης δύο ένστολους αξιωματικούς να επιπλήττουν τα αγόρια επειδή «δεν πήραν στα σοβαρά τα λάθη τους».

Ως γνωστόν, κάθε τύπος ψυχαγωγίας της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, απαγορεύεται στη Βόρειο.

Ωστόσο κάποιοι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν κάποια αυστηρή τιμωρία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα K-dramas, τα οποία έχουν τεράστιο κοινό παγκοσμίως.

Πλάνα όπως αυτό που δημοσιεύει το ΒΒC είναι σπάνιο, επειδή η Βόρεια Κορέα απαγορεύει τη διαρροή στον έξω κόσμο φωτογραφιών, βίντεο και άλλων αποδεικτικών στοιχείων για το τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή της χώρας.

Το βίντεο φέρεται να διανεμήθηκε στη Βόρεια Κορέα για… ιδεολογικό παραδειγματισμό ώστε να προειδοποιεί τους πολίτες να μην παρακολουθούν «παρακμιακό τηλεοπτικό υλικό».

Στο βίντεο ένας αφηγητής ακούγεται να επαναλαμβάνει την κρατική προπαγάνδα. «Η κουλτούρα του σάπιου καθεστώτος – μαριονέτας έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους εφήβους», λέει η φωνή, αναφερόμενος προφανώς στη Νότια Κορέα.

«[Τα δύο παιδιά] είναι μόλις 16 ετών, αλλά κατέστρεψαν το μέλλον τους», προσθέτει η φωνή.

Στο παρελθόν, ανήλικοι που παραβίαζαν τον νόμο κατ’ ανάλογο τρόπο στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας νέων αντί να φυλακίζονται και η τιμωρία ήταν συνήθως μικρότερη από πέντε χρόνια.

Το 2020, ωστόσο, το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ θέσπισε νόμο που καθιστά την παρακολούθηση ή τη διανομή νοτιοκορεατικιύ ψυχαγωγικού περιεχομένου τιμωρητέα με θάνατο.

Οι μαρτυρίες για περιστατικά απηνούς τιμωρίας είναι πολλά: Ένας από τους ανθρώπους που είχαν ξεφύγει από το καθεστώς είχε καταθέσει στο BBC ότι αναγκάστηκε να παρακολουθήσει έναν 22χρονο άνδρα να πυροβολείται μέχρι θανάτου. Ο άνδρας είχε κατηγορηθεί ότι άκουγε μουσική από τη Νότια Κορέα και είχε μοιραστεί ταινίες από την κακιά Νότια Κορέα με έναν φίλο του.

Το καθεστώς του Κιμ βλέπει τη διάδοση των K-dramas και της K-pop *η ποπ μουσική της Νοτίου Κορέας ως κίνδυνο για την ιδεολογία της.

Ο θαυμασμός για την κοινωνία της Νότιας Κορέας μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του συστήματος… Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μονολιθική ιδεολογία που κάνει τους Βορειοκορεάτες να σέβονται την οικογένεια Κιμ

Οι Βορειοκορεάτες είχαν αρχίσει να παίρνουν μια γεύση της νοτιοκορεατικής διασκέδασης τη δεκαετία του 2000, στα λεγόμενα χρόνια της «πολιτικής του Ηλίου» του Νότου που προσέφερε άνευ όρων οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στον καταρρέοντα κομμουνιστικό Βορρά.

Όμως η Σεούλ τερμάτισε την πολιτική αυτή το 2010, διαπιστώνοντας ότι η βοήθεια δεν έφθανε στους απλούς Βορειοκορεάτες για τους οποίους προοριζόταν και ότι δεν είχε οδηγήσει σε καμία «θετική αλλαγή» τη συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ.

Η νοτιοκορεατική ψυχαγωγία συνέχισε πάντως να φτάνει στη Βόρεια Κορέα μέσω Κίνας.

«Αν σε πιάσουν να παρακολουθείς μια αμερικανική σειρά, μπορείς και να γλιτώσεις αν δωροδοκήσεις.  Αλλά αν σε βρουν να παρακολουθείς κορεατική σειρά, σε πυροβολούν», είπε ένας Βορειοκορεάτης «αποστάτης» (σσ: διαφυγών του καθεστώτος) στο κορεατικό BBC.

«Για τους βορειοκορεάτες, οι νοτιοκορεατικές σειρές είναι ένα «ναρκωτικό» που τους βοηθά να ξεχάσουν τη δύσκολη πραγματικότητα», είπε ο ίδιος.
«Στη Βόρεια Κορέα, μαθαίνουμε ότι η Νότια Κορέα ζει πολύ χειρότερα από εμάς, αλλά όταν βλέπεις νοτιοκορεατικές σειρές, καταλαβαίνεις είναι ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος.

Mε πληροφορίες από ΒΒC

 

Αποκάλυψη Newsweek για το ανηλεές κυνήγι των ΗΠΑ με στόχο την οικονομική αυτοκρατορία της Χαμάς: Από τα Εμιράτα ως την Τουρκία αλλά και τη Δυτική Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: