Θρίλερ με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους: Η Ουκρανία καταγγέλλει τη Μόσχα ότι σκόπιμα διακινδύνευσε τη ζωή των αιχμαλώτων, παραδεχόμενη σιωπηρά την κατάρριψη

File Photo The moment of crashing military plane in the Belgorod region of Russia Photo via YouTube




Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έθεσε σκόπιμα σε κίνδυνο τη ζωή αιχμαλώτων πολέμου, απαντώτας στις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Κίεβο κατέρριψε αεροπλάνο με 65 αιχμαλώτους.

Το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Ilyushin-76 συνετρίβη στη νότια περιοχή Belgorod της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι μεταφέρονταν στο Μπέλγκοροντ με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Το Κίεβο απάντησε ότι δεν του γνωστοποιήθηκε ποτέ η ανάγκη να εξασφαλισθεί ασφαλής εναέριος χώρος όπως γινόταν σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Πάντως, η δήλωση των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών θεωρείται ως σιωπηρή παραδοχή ότι ίσως το Κίεβο κατέρριψε το αεροπλάνο, αν και τονίζεται ότι δεν είχε αξιόπιστες πληροφορίες για το ποιος επέβαινε σε αυτό.

Η Μόσχα βεβαίως δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευθεί την υπόθεση ζητώντας την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη ότι η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε η συνεδρίαση να διεξαχθεί στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ήταν μια ουκρανική εγκληματική ενέργεια.

Βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια

Η Μόσχα έκανε λόγο για βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια, κατηγορώντας το Κίεβο ότι κατέρριψε το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος στο οποίο -σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά- επέβαιναν 65 Ουκρανοί στρατιώτες, αιχμάλωτοι πολέμου που θα ανταλλάσονταν κατόπιν σχετικής συμφωνίας με Ρώσους αιχμαλώτους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σκοτώθηκαν 74 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν τρεις Ρώσοι στρατιώτες. Τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλοι τους Ρώσοι.

Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας από την πλευρά της αναφέρει ότι δεν έχει στη διάθεσή της «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος που συνετρίβη, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να δέχτηκε πλήγματα από την πλευρά της.

Υποστηρίζει επίσης ότι δεν ζητήθηκε από το Κίεβο να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου γύρω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, στη νότια Ρωσία, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες περιπτώσεις ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Μόσχα.

Με την παραπάνω δήλωση, σύμφωνα με το BBC, αν και η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριβή, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αποδοχή της πιθανότητας το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από ουκρανικό πύραυλο, από πλευράς του Κιέβου.

Σε ανάρτηση στο Telegram, η υπηρεσία GUR ανέφερε ότι η κατηγορία της Ρωσίας ότι το Κίεβο κατέρριψε το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου μπορεί να είναι μια «σκόπιμη ενέργεια για να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και να αποδυναμωθεί η διεθνής στήριξη προς το κράτος μας».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από το Baza, ένα κανάλι που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, εικονίζεται ένα μεγάλο αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος, κοντά στο χωριό Γιαμπλόνοβο. Ακολουθεί μια έκρηξη και το αεροπλάνο τυλίγεται στις φλόγες.

Στη δική της ανάρτηση στο Telegram η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών ανέφερε ότι πράγματι σχεδιαζόταν για σήμερα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και το Κίεβο είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις αλλά δεν είχε ενημερωθεί από τη Μόσχα για τον αριθμό των αεροπλάνων που μετέφεραν τους αιχμαλώτους και για τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

 

Οργιάζουν οι φήμες για αντικατάσταση του Ολαφ Σολτς στην Καγκελαρία: Ο ίδιος τις διαψεύδει αλλά παραδέχεται την ασυνεννοησία μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: