Θα βγάλει ανασχηματισμό το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Τι θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης για Βορίδη και άλλους που διαφωνούν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Είναι μια από τις σπάνιες φορές, αν όχι η μοναδική, που παρατηρείται ανοικτή διαφωνία μελών του υπουργικού Συμβουλίου και υφυπουργών με νομοσχέδιο το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός καικαταθέτει στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση της οποίας αποτελούν μέλη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται συνεδρίαση του υπουργικού και το πρώτο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποτελεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να εγκριθεί και κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, τις προσεχείς εβδομάδες.

Μετά την κατηγορηματική αλλά τελικά ήπια αντίδραση της Ιεράς Συνόδου η κυβέρνηση καταθέτει με υπογραφές από επτά συναρμόδιους υπουργούς και εισηγητή τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, νομοσχέδιο με 13 άρθρα. Σε αυτό, εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό.

Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Ποιοι διαφωνούν, πόσοι δεν θα ψηφίσουν

Και ναι μεν η κυβέρνηση μπορεί να μην ανησυχεί για τον αριθμό των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα το υπερψηφίσουν παρότι είναι αρκετοί καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεπεράσουν τους 120 στους 158.

Όμως υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου καθώς δεν συνηθίζεται πουθενά στον κόσμο υπουργοί να διαφωνούν με νομοσχέδια και να παραμένουν υπουργοί.

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος παρότι διατηρεί χαμηλούς τόνους έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν ψηφίζει. Βέβαια τις τελευταίες μέρες υποστηρίζει με ζέση ότι στηρίζει πάντα την κυβέρνηση και ότι αυτή είναι η μοναδική διαφωνία, αλλά κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει πολιτικά πως είναι δυνατόν να ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον διατηρήσει σε υπουργική θέση, ακόμη και αν πρόκειται για θέμα «συνείδησης».

Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά υπουργών όπως ο Βασίλης Κικίλιας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κώστας Σκρέκας που θα πρέπει να επιλέξουν ή υπερψήφιση και παραμονή στην κυβέρνηση ή καταψήφιση και έξοδος.

Τέλος, και υφυπουργοί όπως η Μαρία Κεφάλα (υφυπουργός Οικογένειας) θα κληθεί τελικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της ειδικότερα από τη στιγμή κατά την οποία το δικό της υπουργείο είναι ένα από τα 7 που εισηγείται το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα τo νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά τις αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου: Eπί τάπητος και οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: