Tα καρτέλ των ναρκωτικών διαλύουν την κάποτε ασφαλή Κόστα Ρίκα: Ρεκόρ ανθρωποκτονιών το 2023 από τον πόλεμο συμμοριών με 907 νεκρούς

File Photo: Κατασχέθηκε στην Κόστα Ρίκα σχεδόν ένας τόνος κοκαΐνη με προορισμό το Βέλγιο. Φωτογραφία από αστυνομία Κόστα Ρίκας




Ο δείκτης ανθρωποκτονιών στην Κόστα Ρίκα έφτασε το 2023 σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά,.

Χθες Τρίτη, προέβησαν σε αυτές τις ανακοινώσεις οι αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας, που για δεκαετίες θεωρείτο η ασφαλέστερη σε όλη την περιφέρεια.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είναι αυξημένος κατά 38% και έφτασε τις 907 επίσημα καταγεγραμμένες σε μια χώρα που είναι πασίγνωστη για την απόφαση της να καταργήσει τον στρατό της πριν από 70 και πλέον χρόνια.

Ο δείκτης ανθρωποκτονιών σε εθνική κλίμακα αυξήθηκε στις 17,2 ανά 100.000 κατοίκους πέρυσι, από 12,5 το 2022, τόνισε ο διευθυντής της υπηρεσίας δικαστικής έρευνας (OIJ) Ράνταλ Σουνίγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναλύοντας τα αίτια για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.

Μία είναι η κυριότερη αιτία των συγκρούσεων αυτών. Ο έλεγχος της χρυσοφόρας διακίνησης ναρκωτικών μέσω της χώρας, που βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, ανάμεσα σε κράτη όπου παράγονται ουσίες στη Λατινική Αμερική, κι έχει αφθονία συνδέσεων με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Μόλις πριν λίγους μήνες, τον Ιούλιο , ο κοσταρικανός υπουργός Ασφαλείας Μάριο Σαμόρα δήλωνε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η ενίσχυση της επιρροής μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών και η αύξηση της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία ωθούσαν τον αριθμό των φόνων σε επίπεδα πρωτοφανή για την Κόστα Ρίκα.

Η επαρχία της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ δοκίμασε το πιο βαρύ χτύπημα από τη βία: τα δεδομένα δείχνουν πως οι ανθρωποκτονίες εκεί αυξήθηκαν κατά 86%.

Διάσημη για τον οικοτουρισμό της και την χαλαρή, ανεκτική συμπεριφορά πολλών από τους πολίτες της, η Κόστα Ρίκα ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ανθρωποκτονιών ήδη τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Φόβοι για εξάπλωση της σύρραξης μετά το χτύπημα στη Βηρυτό: Σταματά τις συνομιλίες για τους ομήρους η Χαμάς, έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει το Τελ Αβίβ [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: