Στα πρόθυρα εθνικού διχασμού η Πολωνία: Σύλληψη βουλευτών μέσα στο προεδρικό – Τους «έκρυβε» ο Ντούντα, τους έπιασαν μόλις βγήκε να πάει σε μια εκδήλωση [videos]

epa11066597 Opposition supporters holds portraits of former Interior Minister Mariusz Kaminski and ex-deputy Interior Minister Maciej Wasik during a protest against the detention of two MPs from the Law and Justice party in front of the Presidential Palace in Warsaw, Poland, 09 January 2024. EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT




Σε μια δραματική κλιμάκωση της μάχης της Πολωνίας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, η αστυνομία εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο της χώρας το βράδυ της Τρίτης.

Στόχος η σύλληψη δύο βουλευτών που κρύβονταν υπό την προστασία του προέδρουΑντρέι Ντούντα μετά την καταδίκη τους σε ποινές φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας.

Οι συλλήψεις έπληξαν την καρδιά της μάχης μεταξύ του Ντούντα και του νέου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επιδιώκει να ξετυλίξει οκτώ χρόνια διακυβέρνησης από το εθνικιστικό, συντηρητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ξεριζώνοντας τους πιστούς της προηγούμενης κυβέρνησης από βασικούς θεσμούς όπως μέσα ενημέρωσης, δικαστήρια και κρατικές εταιρείες.

Ο Ντούντα είναι ευθυγραμμισμένος με το PiS και εξακολουθεί να έχει σημαντική ικανότητα να εμποδίσει τις προσπάθειες του Τουσκ για μεταρρύθμιση.

  • Η υπόθεση δύο καταδικασμένων νομοθετών του PiS -Mariusz Kamiński και Maciej Wąsik- που απολάμβαναν προεδρικής προστασίας μετατράπηκε γρήγορα σε μια καθοριστική μάχη βουλήσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων, έως ότου οι αστυνομικοί τελικά όρμησαν.

«Σύμφωνα με την εντολή του δικαστηρίου, τα άτομα που αφορούσαν οι διαταγές τέθηκαν υπό κράτηση», ανέφερε η αστυνομία .

Η διαμάχη για τη μοίρα των βουλευτών αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της νέας κυβέρνησης να ξεδιαλύνει το χάος που έχει κάνει το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας από το PiS. Η νέα κυβέρνηση του Τουσκ, η οποία κέρδισε απροσδόκητα τις εκλογές τον Οκτώβριο, θέλει να αναδιαμορφώσει τη χώρα για να την επαναφέρει σε ευθυγράμμιση με τους δημοκρατικούς κανόνες της ΕΕ – ξεκλειδώνοντας δισεκατομμύρια παγωμένα κεφάλαια της ΕΕ και κάνοντας ξανά τη Βαρσοβία ευρωπαϊκή δύναμη.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Szymon Hołownia, πρόεδρος του κοινοβουλίου, χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τους φυγάδες βουλευτές «βαθιά συνταγματική κρίση», ενώ ο Τουσκ απήγγειλε τις ποινές του ποινικού κώδικα για απόκρυψη ατόμων που καταζητούνται από την αστυνομία.

«Ίσως είναι καλό που συνέβη όλη αυτή η κρίση, γιατί όλοι μπορούν να δουν σε τι είδους χάος οδήγησε το PiS, δυστυχώς, χέρι-χέρι με τον πρόεδρο Ντούντα, με τη «μεταρρύθμιση» του πολωνικού δικαστικού συστήματος», είπε ο Hołownia.

Ο Ντούντα επιμένει ότι έδωσε χάρη στους δυο τους το 2015 κατά τη διάρκεια της δίκης τους για χρήση πλαστών εγγράφων σε μια προσπάθεια το 2007 να ενοχοποιήσει τους συμμάχους του Νόμου και της Δικαιοσύνης.

Το PiS ήλπιζε να καταστρέψει το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού και να απορροφήσει τους βουλευτές του για να του επιτρέψει να κυβερνά μόνος του – αλλά η προσπάθεια εξελίχθηκε σε σκάνδαλο που κατέρρευσε την κυβέρνηση.

Ο Kamiński ήταν τότε επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο Wąsik ήταν αναπληρωτής του.

Αμφισβητούμενη ετυμηγορία

Το 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι η προεδρική χάρη ήταν αναποτελεσματική καθώς χορηγήθηκε πριν από την τελική ετυμηγορία για την υπόθεση και επανέφερε το θέμα σε κατώτερο δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε τους δύο τον Δεκέμβριο και τους καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο που ελέγχεται από πιστούς του PiS, εξέδωσε τη δική του απόφαση ότι η χάρη ήταν σωστή.

Ο Kamiński και ο Wąsik αγνόησαν την ετυμηγορία που τους καταδίκασε σε φυλάκιση.

«Δεν το αναγνωρίζουμε, δεν είναι κρίση για εμάς. είναι μια πλήρης ανομία», είπε ο Kamiński μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο Wąsik είπε: «Δεν αισθανόμαστε ένοχοι, δεν νιώθουμε καταδικασμένοι. Μας δόθηκε δεόντως χάρη από τον πρόεδρο».

Ωστόσο, ο Hołownia είπε ότι οι δύο τους δεν είναι πλέον βουλευτές, επισημαίνοντας μια νομική διάταξη που απαγορεύει σε άτομα με καταδίκες να υπηρετήσουν στο κοινοβούλιο και είπε ότι θα τους εμποδίσει να συμμετέχουν σε νομοθετικές συνεδριάσεις.

Οι δυο τους αρνήθηκαν να το δεχτούν και απείλησαν να μπουν στο νομοθετικό σώμα για μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με αποτέλεσμα η Hołownia να μεταφέρει τη συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η εβδομάδα, η τόσο ταραχώδης, γεμάτη με κάθε είδους διακανονισμούς, αποφάσεις, καυγάδες, αναφορές, θα κυλήσει ομαλά», είπε ο Hołownia.

Πριν από λίγες ημέρες, ένα τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας -του οποίου η ανεξαρτησία έχει αμφισβητηθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ορισμένοι από τους δικαστές έχουν διοριστεί με τρόπο που οι επικριτές λένε ότι παραβίαζε την πολωνική νομοθεσία- διαπίστωσε ότι ο Hołownia έκανε λάθος που έκρινε ότι οι δύο δεν ήταν βουλευτές. Αλλά ένα άλλο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αυτό που αναγνωρίζεται από άλλα δικαστήρια, πρόκειται να εκδώσει τη δική του απόφαση την Τετάρτη.

  • Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο που καταδίκασε τον Kamiński και τον Wąsik εξέδωσε επιστολή στην αστυνομία καλώντας τους δύο να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ωστόσο, ο Ντούντα τους κάλεσε στο παλάτι του στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Το απόγευμα της Τρίτης, βγήκαν έξω για να κάνουν ένα σύντομο σχόλιο στους δημοσιογράφους προτού επιστρέψουν μέσα.

«Υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση του κράτους. Μια ζοφερή δικτατορία σχηματίζεται. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πολιτικούς κρατούμενους στην Πολωνία», είπε ο Kamiński.

Η αστυνομία μπαίνει μέσα

Ωστόσο, το βράδυ, ο Ντούντα έφυγε από το κτίριο για να συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια και η αστυνομία μπήκε μέσα κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

«Το κράτος δικαίου επιτέλους λειτουργεί», έγραψε στο Twitter ο Michał Szczerba, βουλευτής του Civic Coalition, ενός από τα κόμματα που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Αλλά οι υποστηρικτές των Kamiński και Wąsik κατήγγειλαν τις συλλήψεις τους ως παράνομες.

  • Η Beata Szydło, πρώην πρωθυπουργός του PiS, τους αποκάλεσε «τους πρώτους πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Τουσκ».

Ο Ντούντα μπορεί να τους απελευθερώσει από τη φυλακή, αλλά θα έπρεπε να δώσει άλλη χάρη – κάτι που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να κάνει.

«Η θέση μου είναι σαφής: Το προεδρικό προνόμιο ασκήθηκε ουσιαστικά το 2015, οι άνδρες έλαβαν χάρη. Αυτό έκλεισε την υπόθεση με οριστικό τρόπο. Οι άνδρες έχουν βουλευτικές έδρες», είπε ο Ντούντα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το κάνει, ο Hołownia επιμένει ότι θα εξακολουθούσαν να έχουν μια καταδίκη στα αρχεία τους, καθιστώντας τους ακατάλληλους να υπηρετήσουν ως βουλευτές.

Ο αγώνας για τον Kamiński και τον Wąsik είναι μέρος ενός ευρύτερου πολέμου καθώς ο Τουσκ και η κυβέρνησή του προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των θεσμών στα χέρια των πιστών του PiS, ενώ συγκροτούν ειδικές επιτροπές για τη διερεύνηση και τη δίωξη αδικημάτων από την πρώην κυβέρνηση.

«Πολλά εξαρτώνται από την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης και το πόσο μακριά θα φτάσει για να αποκαταστήσει την Πολωνία το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Jakub Jaraczewski, ερευνητής στο Democracy Reporting International, μια ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα λύγισε τους κανόνες και κατέλαβε τον έλεγχο των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία είχαν γίνει ο προπαγανδιστικός βραχίονας του PiS. Αυτό οδήγησε σε μια έξαλλη αντίδραση από τους πιστούς του PiS, με τον Ντούντα να υπόσχεται να ασκήσει βέτο σε ένα νομοσχέδιο δαπανών και να υποβληθούν αγωγές στα δικαστήρια ευνοϊκά για το πρώην κυβερνών κόμμα.

«Πίστευε κανείς ότι είχαμε μια ελαφριά, εύκολη και ευχάριστη δουλειά; Όχι, θα είναι για λίγο δύσκολο, δύσκολο και δυσάρεστο. Για αυτό με προσέλαβες. Δεν παραπονιέμαι», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή politico eu

Ο Μακρόν διάλεξε τον διάδοχό του: Η εκτόξευση της πολιτικής του καριέρας του Γκαμπριέλ Αττάλ, η σχέση του με τον Γάλλο πρόεδρο και η «Attalmania» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: