Σπιράλ πτωχεύσεων θολώνουν το «Σουηδικό Θαύμα»: Εκτίναξη στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990

Photo by Antonio Di Giacomo via Pexels




Οι σουηδικές χρεοκοπίες εκτινάχθηκαν κατά 29% το 2023 φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν η έκρηξη μιας φούσκας ακινήτων είχε ουσιαστικά καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Αυτό ίσως να αποτελεί την κορυφή και μόνο του παγόβουνου ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού επίμονα υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, αναφέρει η UC , μιας υπηρεσίας πιστωτικών καταγραφών, η οποία και συνέταξε τα δεδομένα.

Τον Δεκέμβριο οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με τον ρυθμό έναν χρόνο νωρίτερα.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαίνονταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η κατάσταση έχει εκ νέου επιδεινωθεί», δήλωσε η Γκαμπριέλα Γκόρανσον, διευθύνουσα σύμβουλος της UC.

Η Σουηδία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση φέτος, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διέκοψε τη 18μηνη πορεία αύξησης των επιτοκίων εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την  UC, η Σουηδία προβλέπεται να εισέλθει σε μία φάση όπου εταιρείες που μέχρι τώρα θεωρούντο ανθεκτικές, πλέον δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν έναν σταθερό κύκλο εργασιών και επακή ρευστότητα.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, δηλώνει η Γκόρανσον.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι ο χαμηλότερος καταγεργραμμένος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία σε πολλούς κύριους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», (σσ: όχι στοχευμένα την  Σουηδία) ανέφερε η Γκόρανσον.

Πάντως, οι συνθήκες χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Riksbank).

Με πληροφορίες από Bloomberg

Μειώθηκαν οι καταθέσεις και αυξήθηκαν τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Νοέμβριο 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: