Σκάλα Ερεσού, Λέσβος: Επική μάχη ανάμεσα σε ψάρια και θαλάσσιες χελώνες για ένα κομμάτι ψωμί [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο στο facebook@ Matt Barrett’s Greece Travel Guide




Συμβαίνει σχεδόν καθημερινά στη Σκάλα Ερεσού, όποτε κάποιος ρίχνει ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτό που έπεται είναι μια επική μάχη ανάμεσα σε ψάρια και θαλάσσιες χελώνες από την οποία κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά είναι κάθε φορά ο νικητής.

Λίγα λόγια για τους υδροβιοότοπους της δυτικής Λέσβου:

Οι διάσπαρτοι μικροί υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου, την άνοιξη που διατηρούν νερό, προσελκύουν τα μεταναστευτικά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά και την εποχή αυτή κάθε μικρή υδάτινη επιφάνεια μπορεί να προσφέρει τροφή και ανάπαυση στους εξαντλημένους μετανάστες. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η ποικιλία και ετερογένεια των επιμέρους χερσαίων βιοτόπων που μπορούν να καλύψουν έστω και πρόσκαιρα τις οικολογικές απαιτήσεις των μεταναστευτικών ειδών.

Οι περισσότεροι φυσικοί υγρότοποι της περιοχής, όπως στα Λάψανα, στη Φανερωμένη, στο Φάρος Λιμένα, στον Ποταμό Τσιχλιώτα, στις Εκβολές του Χρούσου, στο Ελάφι, στην Τεχνητή Λίμνη Μονής Πυθαρίου, στις Εκβολές Βούλγαρη – Ομβιόκαστρο, στη Σκάλα Ερεσού κλπ, είναι πολύ μικροί σε μέγεθος και συχνά αποξηραίνονται αρκετά νωρίς, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλους αριθμούς ατόμων πουλιών ή να υποστηρίξουν πολλά ζευγάρια κατά την αναπαραγωγή. Με αυτή την έννοια ο καθένας ξεχωριστά δεν μπορεί, σε γενικές γραμμές, να θεωρηθεί σημαντικός. Η οικολογική τους αξία όμως έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργούν όλοι μαζί ένα δίκτυο πολύτιμων σταθμών τροφοδοσίας και ανάπαυσης για τα πουλιά και γι΄ αυτό επιβάλλεται η προστασία του συνόλου των μικρών υγροτόπων της περιοχής. Η παρουσία σημαντικών ειδών αμφιβίων και ερπετών επιβάλλει επίσης την προστασία των γλυκών νερών της σχετικά γυμνής από βλάστηση Δυτικής Λέσβου.

Στην Σκάλα Ερεσού, στις εκβολές του ποταμοχείμαρρου Χαλάνταρα ή Ψαροπόταμο, υπάρχει υδροβιότοπος με χελώνες, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από σπάνια είδη πτηνών που προσφέρονται για απλή παρατήρηση ή επιστημονική μελέτη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

 

Οταν το Αϊβαλί ήταν το οικονομικό «Μάντσεστερ» της Μικρασίας: Ενα (αμφιλεγόμενο) βιομηχανικό μουσείο αναδεικνύει την μακραίωνη ελληνική παρουσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: