Πίσω από τις πλάτες του Νετανιάχου; Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επαφές με Ισραηλινούς πολιτικούς * Σχέδιο για την μεταπολεμική Γάζα και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

FILE PHOTO: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ, 10 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Η κυβέρνηση Μπάιντεν μαζί με Ισραηλινούς πολιτικούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα,προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, εν αναμονή μιας νέας κυβέρνησης μετά τον Νετανιάχου, αφού πιστεύει πως «δεν θα παραμείνει εκεί για πάντα».

Σύμφωνα με το NBC, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, αποκαλύπτοντας ότι αυξάνεται η απογοήτευση στην κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τις διαφορές με τον Νετανιάχου επί του θέματος.

«Έχουμε σήμερα μια βαθιά περιφερειακή ευκαιρία στη Μέση Ανατολή που δεν είχαμε στο παρελθόν», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Η πρόκληση είναι να το συνειδητοποιήσουμε».

  • Όταν ρωτήθηκε εάν ο Νετανιάχου είναι ο κατάλληλος πρωθυπουργός για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι Ισραηλινοί» και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής».

Τα σχόλια του Μπλίνκεν έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί συναίνεση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων ηγετών σχετικά με το μεταπολεμικό σχέδιο στη Γάζα.

  • Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, τα χάσματα μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του Νετανιάχου για τον πόλεμο, καθώς και η άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να εξετάσει τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο, έχουν βαθύνει μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Οι Άραβες ηγέτες συμφωνούν για νέα παλαιστινιακή κυριαρχία στη Γάζα

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε στην Ουάσιγκτον αφού ο Νετανιάχου απέρριψε όλα τα αμερικανικά αιτήματα εκτός από ένα:  το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

  • Σ΄αυτό το πλαίσιο, το κύριο επίτευγμα του Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του ήταν η δέσμευση του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τεσσάρων άλλων Άραβων ηγετών να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν επίσης να υποστηρίξουν μια νέα και βελτιωμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα ασφαλίσει τη Γάζα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επιπλέον, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας προσφέρθηκε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως μέρος μιας συμφωνίας ανοικοδόμησης της Γάζας – ένα διπλωματικο επίτευγμα που ο Νετανιάχου επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα δοθεί στους Παλαιστίνιους μια προοπτική για το δικό τους κράτος.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Τώρα, τρεις ανώτεροι Αμερικανοί λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κοιτάζει πέρα ​​από τον Νετανιάχου στην προσπάθειά της να επιτύχει τους στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Είπαν στο NBC ότι «ο Νετανιάχου δεν θα είναι για πάντα εκεί».

  • Ο Μπλίνκεν είπε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι δεν υπάρχει τελικά στρατιωτική λύση για τη Χαμάς και ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να το αναγνωρίσει, διαφορετικά η ιστορία θα επαναληφθεί και η βία θα συνεχιστεί, αλλά ο Νετανιάχου αρνήθηκε να υποχωρήσει.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να θέσει τις βάσεις με άλλους Ισραηλινούς ηγέτες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών εν αναμονή μιας μελλοντικής κυβέρνησης μετά τον Νετανιάχου.

Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης χωριστά με μέλη του διπλωματικού συμβουλίου ασφαλείας και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γαϊρ Λαπίντ, κατά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή.

Στόχος του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή ήταν να παρουσιάσει στον Νετανιάχου μια ενιαία αραβική πρόταση μετά τον πόλεμο, ως μέρος των ελπίδων του Μπάιντεν να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή και να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι αυτό είναι πιθανό να περιμένει την εποχή μετά τον Νετανιάχου.

Το NBC ανέφερε επίσης ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών έγιναν εμφανείς λόγω της απουσίας άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η τελευταία γνωστή συνομιλία μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, πριν από τρεις εβδομάδες.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Προσφυγή στη Γερμανία για εγκλήματα φιλοτουρκικών ενόπλων πολιτοφυλακών σε βάρος αμάχων Κούρδων στην Συρία: Από θύματα και ΜΚΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: