Ο 55 μέτρων γίγαντας στο λόφο του αγγλικού χωριού Cerne Abbas είναι απεικόνιση του Ηρακλή: Η θεωρία αποδεικνύει ότι ήταν ο πρώτος παγκόσμιος υπερήρωας [videos]

Η γιγάντια φιγούρα στο Cerne Abbas που αποδίδεται στον μυθικό υπερήρωα Ηρακλή Πηγή https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Cerne_Abbas_Giant_-_004.jpg




Οι ερευνητές εικάζουν εδώ και αιώνες για τη σημασία και την προέλευση μιας γιγαντιαίας ανθρώπινης φιγούρας 55 μέτρων, λαξευμένης σε μια κιμωλιακή πλαγιά κοντά στο χωριό Cerne Abbas στο Ντόρσετ της Αγγλίας.

Ενώ έχουν επιχειρηθεί πολλές θεωρίες που υποτίθεται ότι εξηγούν ποιος είναι πραγματικά αυτός ο «άνθρωπος», μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό μεσαιωνικής ιστορίας Speculum υποστηρίζει ότι το μυστήριο έχει λυθεί.

  • Η απάντηση σε αυτό το διαχρονικό ερώτημα φαίνεται να είναι ότι το άτομο που έχει σκαλιστεί στην πλαγιά του λόφου δεν είναι άλλο από τον Ηρακλή, που ήταν ο πρώτος υπερήρωας στον κόσμο.

Το χαρακτηριστικό λευκό περίγραμμα της φιγούρας του Cerne Abbas αποκαλύπτει έναν ισχυρό άνδρα που κρατά ένα βαρύ ρόπαλο στο δεξί του χέρι, με το αριστερό του χέρι τεντωμένο και τον φαλλό του πλήρως όρθιο.

Από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η αξιοσημείωτη φιγούρα από κιμωλία γνωστή ως γίγαντας του Cerne Abbas, ερευνητές και ιστορικοί συζητούν την πραγματική της ταυτότητα.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι απεικόνιζε έναν αρχαίο θεό του ουρανού ονόματι Χέλιθ, ο οποίος υποτίθεται ότι λατρευόταν στη Βρετανία κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Άλλοι πίστευαν ότι η φιγούρα σκαλίστηκε πολύ πιο πρόσφατα, και ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας φόρος τιμής στον θρυλικό Όλιβερ Κρόμγουελ.

Μια άλλη θεωρία υποστήριζε ότι η φιγούρα απεικόνιζε τον Άγιο Έντγουολντ, έναν ευσεβή πρίγκιπα του 9ου αιώνα που έζησε σεμνά ως ερημίτης στην περιοχή και επιλέχθηκε ως προστάτης άγιος του Cerne κάποια στιγμή μετά το θάνατό του.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, οι ιστορικοί Tom Morcom από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και Helen Gittos από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι καμία από αυτές τις θεωρίες δεν ταιριάζει με τα γνωστά γεγονότα.

  • Η μόνη εξήγηση που έχει νόημα, υποστηρίζουν, είναι ότι ο τεράστιος γυμνός άνδρας σκαλισμένος σε κιμωλία είναι στην πραγματικότητα ο διάσημος Έλληνας ήρωας Ηρακλής , του οποίου οι θαρραλέες πράξεις και η τεράστια δύναμη αποτέλεσαν το ιστορικό πρότυπο για σύγχρονους υπερήρωες όπως ο Superman και ο Captain Marvel.

«Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε την πιο πειστική και συνεκτική αφήγηση», είπε ο Δρ. Μόρκομ στην Daily Mail. «Είναι το πώς ταιριάζουν όλα μαζί και πώς θα μπορούσε πιθανότατα να είχε γίνει κατανοητός ο γίγαντας».

 

Ένας βασικός παράγοντας που επέτρεψε στους ερευνητές να κάνουν αυτόν τον προσδιορισμό ήταν μια μελέτη του 2021 που απέδειξε ότι η εικόνα του γιγάντιου ανθρώπου λαξεύθηκε στην πλαγιά του λόφου στο Ντόρσετ μεταξύ των ετών 700 και 1100 μ.Χ. Αυτή η ανακάλυψη ξεκαθάρισε αιώνες σύγχυσης σχετικά με το πότε ακριβώς είχε δημιουργηθεί η επιβλητική φιγούρα από κιμωλία.

Ο αντίκτυπος αυτού του ευρήματος ήταν τεράστιος. Εξάλειψε την πιθανότητα να είχε σκαλιστεί ως φόρος τιμής στον Όλιβερ Κρόμγουελ, τον στρατιωτικό κατακτητή που υπηρέτησε ως Λόρδος προστάτης της Αγγλίας τον 17ο αιώνα.

Επίσης αναιρεί τη θεωρία ότι η φιγούρα ήταν ένας αρχαίος θεός του ουρανού λαξευμένος στον βράχο πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο θεός Helith δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα σε καμία εννοιολογική μορφή, και η πεποίθηση ότι ήταν βασίζεται σε μια λάθος μετάφραση του 13ου αιώνα της λατινικής λέξης για τον Ηλία, έναν Εβραίο προφήτη για τον οποίο γράφτηκε στην Παλαιά Διαθήκη.

Όσον αφορά την πρόταση ότι η φιγούρα από κιμωλία μπορεί να είναι ο Saint Eadwold, οι καθηγητές Morcom και Gittos απορρίπτουν αυτή την ιδέα ως εφεύρεση του 11ου αιώνα μοναχών που ζούσαν σε ένα αβαείο στο Cerne. Οι μοναχοί πιθανότατα διεκδίκησαν τον γίγαντα ως έναν τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα λείψανα του Αγίου Έντγουολντ και να αποκτήσουν μεγαλύτερη θέση για το αβαείο τους.

Duplicates of two lost canvases which belonged to the Gondi family in the early 17th century. The canvases were painted around 1460 for the Medici and formerly exhibited in the sala grande in their Palazzo Medici-Riccardi. The two panels came to the Uffizi in 1798; they were lost in World War II, were recovered in 1975 and displayed in the Gallery Πηγή commons.wikimedia.org/wiki

«Το να έχεις μια μεγάλη, προφανώς γυμνή, ειδωλολατρική φιγούρα στο κατώφλι σου ήταν ένα άβολο γεγονός για τους μοναχούς και ασχολήθηκαν με μια διανοητική ερμηνεία, συνδέοντάς τον με τον προστάτη άγιό τους, τον Έντγουολντ», είπε ο Δρ Μόρκομ στο BBC.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατόν να βρεθούν αναφορές στον Ηρακλή σε βρετανικές λογοτεχνικές πηγές από τη μεσαιωνική περίοδο. Σε μια περίπτωση, οι άνθρωποι που έγραψαν για τον Ηρακλή είτε κατάγονταν από το χωριό Cerne Abbas είτε είχαν συνδέσμους με αυτό.

Και υπάρχει επίσης μια φυσική ομοιότητα με το πώς απεικονίστηκε ο Ηρακλής αλλού. Το ρόπαλο του γίγαντα, για παράδειγμα, ταιριάζει με αυτό που ο Έλληνας ήρωας είχε συχνά παρουσιαστεί να κρατά σε σκαλιστές ή ζωγραφισμένες εικόνες από την αρχαιότητα. Οι ιστορικοί σημείωσαν επίσης ότι υπάρχουν βρετανικές απεικονίσεις του Ηρακλή που τον δείχνουν γυμνό και με όρθιο φαλλό και με στάση παρόμοια ή πανομοιότυπη με αυτή του γίγαντα του Cerne Abbas .

  • Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάλισμα μπορεί να περιλάμβανε αρχικά τον παραδοσιακό μανδύα ή μανδύα του Ηρακλή ντυμένο πάνω από το χέρι του επίσης, το οποίο θα ήταν κατάφυτο από βλάστηση και θα είχε χαθεί από την όραση με την πάροδο του χρόνου. «Η θέση του χεριού του είναι τέτοια που ταιριάζει τόσο καλά», δήλωσε η Δρ Γκίττος. «Φαίνεται αρκετά πιθανό».

Ο γίγαντας του Cerne Abbas σκαλίστηκε στην πλαγιά του λόφου κοντά στο Cerne Abbas σε ένα σημείο όπου συνέκλιναν αρκετοί σημαντικοί δρόμοι. Επίσης, ήταν κοντά σε πολλές τοποθεσίες που είχαν εισβάλει Βίκινγκς κατά τη διάρκεια των καταστροφών τους στη Βρετανία που ξεκίνησαν στα τέλη του όγδοου αιώνα μ.Χ.

Κατά συνέπεια, αυτή η τοποθεσία στο Ντόρσετ μπορεί να λειτουργούσε ως χώρος συγκέντρωσης για αγγλοσαξονικούς στρατούς που προετοιμάζονταν για ανάπτυξη. Αυτό θα έκανε τον τεράστιο και τρομερό Ηρακλή να σκαλίζει ένα στρατιωτικό σύμβολο, ένα που προοριζόταν να εμπνεύσει τους Αγγλοσάξωνες στρατιώτες σε ηρωική δράση.

Υπάρχουν κειμενικά στοιχεία από τους μεσαιωνικούς χρόνους που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. «Αυτή η γη ήταν ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας των Δυτικών Σαξόνων τον 9ο αιώνα και τον 10ο αιώνα, και έχουμε περιγραφές αυτής της γης», εξήγησε η Δρ Γκίττος. «Περιγράφουν ότι υπήρχε ένα herepath -ένας στρατιωτικός δρόμος- που οδηγούσε στο Giant Hill και αυτή η πλαγιά μοιάζει με ένα ιδιαίτερο είδος τόπου συνάντησης που τώρα αναγνωρίζουμε στο αγγλοσαξονικό τοπίο».

Εάν η θεωρία ότι αυτή η φιγούρα είναι ο Ηρακλής είναι σωστή, προσθέτει μια νέα διάσταση στις ερμηνείες του έργου, πρόσθεσε η Δρ Γκίττος. «Αυτό που είναι υπέροχο είναι ότι η ιστορία που βρήκαμε είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να είναι μυστήριο. Μας λέει πολλά περισσότερα για αυτό το μέρος και αυτούς τους ανθρώπους και αυτό, για μένα, είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Μένει να δούμε πόσο ευρέως αποδεκτή θα είναι αυτή η νέα θεωρία για την προέλευση και την έννοια του γίγαντα του Cerne Abbas.

Όσοι έχουν επενδύσει χρόνο και ενέργεια επιδιώκοντας άλλες εξηγήσεις μπορεί να μην είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν ακόμα. Αυτό δεν είναι το τέλος των προσπαθειών κατανόησης της έννοιας του γίγαντα Cerne Abbas, καθώς λείπουν οριστικές αποδείξεις ότι ο γίγαντας είναι στην πραγματικότητα ο Ηρακλής.

 

Η σύγχρονη ιστορία

Το 1920, ο γίγαντας και η έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων όπου βρίσκεται δωρήθηκαν στο National Trust από τους τότε ιδιοκτήτες γης του, Alexander and George Pitt-Rivers. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο γίγαντας καμουφλαρίστηκε με θαμνόξυλο από την Εσωτερική Φρουρά προκειμένου να αποτραπεί η χρήση του ως ορόσημο για τα εχθρικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το National Trust, το γρασίδι κουρεύεται τακτικά και ο γίγαντας ξανακιμωλείται πλήρως κάθε 25 χρόνια. Παραδοσιακά, το National Trust βασιζόταν σε πρόβατα από τις γύρω φάρμες για τη βοσκή της τοποθεσίας. Ωστόσο, το 2008, η έλλειψη προβάτων, ανάγκασε μια εκ νέου κιμωλίαση του γίγαντα, με 17 τόνους νέας κιμωλίας να χύνονται και να συμπιέζονται με το χέρι.

  • Το 1921 ο Walter Long από το Gillingham του Dorset , αντιτάχθηκε στο γυμνό του γίγαντα και διεξήγαγε μια εκστρατεία είτε για να το μετατρέψει σε απλό γυμνό είτε για να καλύψει την υποτιθέμενη αισχρότητα του με ένα φύλλο.

Η διαμαρτυρία του Λονγκ κέρδισε κάποια υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης αυτής δύο επισκόπων, και τελικά έφτασε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών θεώρησε ότι η διαμαρτυρία ήταν χιούμορ, αν και ο αρχιφύλακας απάντησε λέγοντας ότι το γραφείο δεν μπορούσε να δράσει ενάντια σε ένα προστατευόμενο προγραμματισμένο μνημείο.

Στη λαϊκή κουλτούρα

Στη σύγχρονη εποχή ο γίγαντας έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφημιστικά ακροβατικά και ως διαφήμιση. Για παράδειγμα, η Ann Bryn-Evans της Pagan Federation υπενθυμίζει ότι ο Giant έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση «προφυλακτικών, τζιν και ποδηλάτων».

Το 1998, φαρσέρ κατασκεύασαν ένα τζιν από πλαστικό πλέγμα με εσωτερικό πόδι 21 μέτρων και τα τοποθέτησαν στον γίγαντα για να δημοσιοποιήσουν τον Αμερικανό κατασκευαστή τζιν Big Smith.

Τον Αύγουστο του 2002, η διαφημιστική εταιρεία BLAC, εκ μέρους της Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού , έριξε ένα μεγάλο φύλλο λατέξ στον φαλλό του Γίγαντα για να προωθήσει τη χρήση προφυλακτικού.

Ως διαφημιστικό κόλπο για τα εγκαίνια της ταινίας The Simpsons στις 16 Ιουλίου 2007, μια φιγούρα του Homer Simpson ντυμένη με σώβρακο y μπροστά και κραδαίνοντας ένα ντόνατ σκιαγραφήθηκε με βιοδιασπώμενο χρώμα με βάση το νερό στα αριστερά του γίγαντα Cerne Abbas. Αυτή η πράξη δυσαρέστησε τους ντόπιους νεοπαγανιστές , οι οποίοι δεσμεύτηκαν να κάνουν μαγικά βροχής για να ξεπλύνουν τη φιγούρα.

Μια αναφορά του Αυγούστου 2007, στο Dorset Echo είπε ότι ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν το «Purple Phantom» είχε βάψει το πέος του Γίγαντα μοβ. Αναφέρθηκε ότι ο άνδρας ήταν από το Fathers 4 Justice, αλλά η ομάδα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και είπε ότι δεν γνώριζε ποιος το έκανε.

Το 2012, μαθητές και μέλη της τοπικής κοινότητας αναδημιούργησαν την Ολυμπιακή δάδα στον Γίγαντα, για να σηματοδοτήσουν το πέρασμα της επίσημης δάδας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Τον Νοέμβριο του 2013, το National Trust υποστήριξε το Movember, το οποίο ευαισθητοποιεί τον κόσμο για τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων. Ενέκρινε την προσωρινή τοποθέτηση ενός τεράστιου μουστάκι χόρτου στον γίγαντα. Το μουστάκι είχε πλάτος 12 μέτρα (39 πόδια) και βάθος 3 μέτρα (10 πόδια) σύμφωνα με τον σχεδιαστή αλλά τόσο το National Trust όσο και το BBC ανέφεραν ότι ήταν 11 επί 2,7 μέτρα.

Τον Οκτώβριο του 2020, για να προωθήσουν την κυκλοφορία του Borat Subsequent Moviefilm, οι άνθρωποι πρόσθεσαν ένα «mankini» και πανό που έγραφαν «Φορέστε μάσκα». και “Save Live”.

Ο γίγαντας του Cerne Abbas έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής σειράς της βρετανικής ιστορικής δραματικής ταινίας του 1986 Comrades, ένα επεισόδιο του 1996 της σειράς Erotic Tales “The Insatiable Mrs Kirsch”, σε σκηνοθεσία Ken Russell (με ένα αντίγραφο του γίγαντα), το 1997, το 6ο φινάλε της σειράς “Sofa” της κωμικής σειράς Men Behaving Badly και την ταινία του 2000 Maybe Baby σε σκηνοθεσία Μπεν Έλτον. Μάλιστα εμφανίστηκε σε ένα από τα «Balloon» του BBC One μεταξύ 1997 και 2002.

Ο γίγαντας έχει επίσης απεικονιστεί σε πολλά βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των Pokémon Sword και Shield.

Τον Ιούνιο του 2023 η Oxford Cheese Company επικρίθηκε επειδή χρησιμοποίησε μια εικόνα του γίγαντα σε ένα από τα προϊόντα της χωρίς τον χαρακτηριστικό φαλλό.

Με πληροφορίες από Ancient Origins και Wikipedia

Το Μπιγκ Μπεν θα σημάνει για 100η φορά το νέο έτος: H ιστορία πίσω από το διάσημο «bong» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: