Να περάσουν τα Βαρώσια υπό τη διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτείνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ για τον Αρχιεπίσκοπο και πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριο Γ΄. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Μηνύματα για το Κυπριακό, ενόψει και τις καθόδου της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών έστειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Χριστοδουλίδης πρόταξε την θέση τα Βαρώσια να περάσουν υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, και απαντώντας σε Τουρκοκύπριο «βουλευτή» υπέδειξε πως εκείνο που στερεί τα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους είναι η τουρκική κατοχή.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «είναι καιρός για ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη της ΚΣΣΕ τόσο για τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος όσο και στις προσπάθειές της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη επίλυση του Κυπριακού.

Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «καταδεικνύουν σαφώς ότι τα παρατεταμένα πολιτικά αδιέξοδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με εφησυχασμό» και πως δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις», τόνισε ενώπιον της Ολομέλειας της ΚΣΕΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τονίζοντας ότι «η απουσία διπλωματίας και διαλόγου μπορεί να δημιουργήσει κύκλους αέναης βίας με καταστροφικές επιπτώσεις», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συμπλήρωση πενήντα χρόνων κατοχής και διαίρεσης, τους εκτοπισμένους, τους συγγενείς αγνοουμένων και τους εγκλωβισμένους.

Τα θέματα αυτά «εμπίπτουν στην εντολή σας να ενημερώνεστε αλλά και στην ευθύνη σας να ενεργείτε μέσω ψηφισμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και αποφάσεων του Δικαστηρίου» συνέχισε, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτές τις ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε ιδιαίτερα τη στήριξη και την απτή συμβολή των βουλευτών της ΚΣΕΕ, καθώς «το Συμβούλιο της Ευρώπης γενικά και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ειδικότερα έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να συμβάλουν ενεργά στις προσπάθειες μας τόσο για τη διασφάλιση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος όσο και στις προσπάθειές μας για μια πλήρη επίλυση».

Ως παράδειγμα αυτού του ρόλου ανέφερε την έκθεση την οποία συντάσσει το μέλος της ΚΣΕΕ Πιέρο Φασίνο για την κατάσταση στα Βαρώσια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση εκτός από τη μεταφορά των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η υπό διαμόρφωση έκθεση «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μεταφέρει το κατεπείγον του θέματος και την ανάγκη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να ζητήσει την αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Αμμοχωστιανών, όπως αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας».

Τόνισε ακόμα τη δέσμευσή του για την επίτευξη λύσης «για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» και χαιρέτισε τον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Μαρία Άντζελα Ολγκίν Κουέγιαρ, επαναλαμβάνοντας πως προσδοκεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά το 2017.

Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 29 Ιανουαρίου για μια πρώτη επαφή με το νησί και πριν τις συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα ενημερωθεί από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την όλη κατάσταση και θα επισκεφθεί και την Αμμόχωστο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η εξασφάλιση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος είναι επίσης επιτακτική ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, επί του εδάφους, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διαδοχικές προκλήσεις και παραβιάσεις, καθώς και με απόπειρες διείσδυσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη σε διάφορες περιοχές».

«Ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά εστιάζει «στη χάραξη μιας θετικής πορείας προς τα εμπρός» και είναι ακόμη πιο αποφασισμένη ως προς αυτή την προοπτική.

Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει και σε τοποθέτηση Τουρκοκύπριου «βουλευτή» ο οποίος πέραν των υποδείξεων ότι οι Τ/κ ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και παραμένουν απομονωμένοι ενώ οι Ε/κ είπαν «όχι» και έγιναν και δεκτοί στην ΕΕ.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλους τους Κυπρίους.

Όσο δε για τα περί απομόνωσης υπέδειξε πως «η απομόνωση οφείλεται στην Τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.

Αυτό στερεί στους Τ/κ τα δικαιώματα τους».

Την ίδια ώρα έκανε ειδική αναφορά στα όσα εποφελήθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι η απόκτηση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, κ.ά. Ο ΠτΔ ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης: Απάντηση Χριστοδουλίδη σε θρασεία ερώτηση Τούρκου: «Οι Τουρκοκύπριοι διασφαλίζονται μέσω ΕΕ και η απομόνωση οφείλεται στην κατοχή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: