Μυστήριο με την «μυστική» εισαγωγή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στο νοσοκομείο ανήμερα Πρωτοχρονιάς: Ο Τζο Μπάιντεν δεν το γνώριζε επί μέρες…

FILE PHOTO: O υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Μια περίεργη ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, με τα αμερικανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν γνώριζε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν νοσηλεύθηκε επί ημέρες σε νοσοκομείο για άγνωστο λόγο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν ενημέρωσε τελικά τον Μπάιντεν αργά το απόγευμα της Πέμπτης, αμέσως αφότου και ο ίδιος ο Σάλιβαν έμαθε ότι ο Όστιν είχε νοσηλευτεί, είπε πηγή εν γνώσει του θέματος στο CNN.

Ο Όστιν εισήχθη στο νοσοκομείο την Πρωτοχρονιά λόγω επιπλοκών από  χειρουργική επέμβαση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη νοσηλεία προχθές Παρασκευή.

Ο Όστιν εξέδωσε την πρώτη του δήλωση χθες Σάββατο, πέντε ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είχε κάνει «καλύτερη δουλειά» όσον αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

  • Η δήλωση του Όστιν έγινε καθώς το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και μέλη του Κογκρέσου δεν γνώριζαν για μέρες ότι ο Όστιν είχε νοσηλευτεί.

Ο Όστιν στην δήλωσή του δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κατάστασή του, ούτε είπε ακριβώς γιατί μπήκε στο νοσοκομείο την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι και χθες το βράδυ ο Όστιν παρέμενε στο νοσοκομείο,  σύμφωνα με αξιωματούχο.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Όστιν ευχαρίστησε το «καταπληκτικό» προσωπικό του Εθνικού Στρατιωτικού Ιατρικού Κέντρου Walter Reed για τη φροντίδα που έλαβε και είπε ότι «είναι σε καλή κατάσταση» και ανυπομονεί να επιστρέψει στο Πεντάγωνο.

Αποδέχθηκε τις “ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για τη διαφάνεια” και δήλωσε ότι “δεσμεύομαι να κάνω καλύτερα” σε μια δήλωση επτά συνολικά προτάσεων.  Αλλά δεν ζήτησε συγνώμη για το ότι δεν ενημερώθηκε η κοινή γνώμη ή ο Τύπος εγκαίρως.

Σημειώνεται ότι συνήθως ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που νοσηλεύονται είθισται να προβαίνουν σε κάποια  δημόσια δήλωση εντός 24 ωρών.

Την Πρωτοχρονιά – την ημέρα που εισήχθη στο νοσοκομείο ο Όστιν – ο υπουργός Άμυνας ήταν μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν που συμμετείχαν σε μια τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα , αναφέρει πηγή του CNN.

Δεν ήταν σαφές εάν η τηλεδιάσκεψη- η οποία λέγεται ότι έλαβε χώρα το πρωί – ήταν πριν ή μετά την εισαγωγή του Όστιν στο νοσοκομείο. Αλλά ο υπουργός ακουγόταν καλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέφερε η πηγή.

  • Το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας μίλησε απευθείας με τον πρόεδρο για εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας την ημέρα που φέρεται να εισήχθη στο νοσοκομείο  –και ότι ο Λευκός Οίκος δεν το έμαθε παρά μόνο λίγες μέρες αργότερα– υπογραμμίζει την εξαιρετικά ασυνήθιστη φύση του περιστατικού.

Ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης  δήλωσαν ότι ήταν συγκλονισμένοι όταν έμαθαν για τη νοσηλεία του Ώστιν και την καθυστέρηση στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς ανέλαβε περιστασιακά τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Πουέρτο Ρίκο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Όστιν στο νοσοκομείο, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Χικς έφτασε στο Πουέρτο Ρίκο πριν από την νοσηλεία του Ώστιν.

  • Ο Όστιν ανέλαβε εκ νέου πλήρως τα καθήκοντά του και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο CNN ότι ο Μπάιντεν και ο Όστιν μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου. Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την κλήση ως «θερμή συνομιλία» και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Όστιν και ανυπομονεί να επιστρέψει στο Πεντάγωνο».

Οι επιτροπές εποπτείας του Κογκρέσου δεν ενημερώθηκαν για τη νοσηλεία του Όστιν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με τρεις βοηθούς του Κογκρέσου που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο Όστιν «ανάρρωνε καλά».

Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας, γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ, κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι δεν ενημέρωσε αμέσως το Κογκρέσο για τέτοια θέματα, όπως απαιτεί ο νόμος.

Το NBC και το Politico ήταν τα πρώτα μέσα που ανέφεραν ορισμένες από τις λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από CNN/ The Guardian

 

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τα Boeing 737 ΜΑΧ 9: Καθηλώνονται 171 αεροσκάφη για ελέγχους ασφαλείας μετά την αποκόλληση πόρτας εν πτήσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: