Με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα θα φθάσει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ: Η ετοιμότητα της Λευκωσίας και τα εμπόδια από τους Τουρκοκύπριους

H ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. EPA, MARKUS HEINE




Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι περίοδος εντατικής προετοιμασίας όλων των εμπλεκομένων στο Κυπριακό, τουλάχιστον όσων δείχνουν διάθεση για επανεκκίνηση μιας ακόμα προσπάθειας με ζητούμενο νέες συνομιλίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αναμένεται στην Κύπρο τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσει τον πρώτο κύκλο επαφών της στο νησί.

Τα πρώτα δείγματα γραφής από πλευράς της νέας απεσταλμένης έδειξαν πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έκανε μια τυχαία επιλογή.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επιλέγοντας την Ολγκίν για να αναλάβει ως απεσταλμένη στο Κυπριακό έδειξε πως η στόχευσή του είναι να υπάρξει αποτέλεσμα σ’ αυτή την προσπάθεια.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται περί έμπειρης και μεθοδικής προσωπικότητας με σημαντικές διασυνδέσεις.

Υπογραμμίζουν παράλληλα πως προσωπικότητα ανάλογης εμβέλειας δεν θα αποδεχόταν την πρόσκληση/πρόκληση για να εμπλακεί στο Κυπριακό εάν δεν θα δοκίμαζε πραγματικά για να πετύχει στην αποστολή της.

Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έδειξε ότι ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις και οι πηγές ενημέρωσης/πληροφόρησης της δεν περιορίζονται μόνο σε θεσμικό επίπεδο, δηλαδή δεν έμεινε στα όσα θα ακούσει μόνο από όσους στα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκονται στο Κυπριακό.

Όσον αφορά τις δύο πλευρές είναι εμφανές ότι οι έως τώρα κινήσεις τους δεν φαίνεται να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και κυρίως δεν δείχνουν ότι και οι δύο θα συνεργαστούν από κοινού για να συμβάλουν θετικά στην αποστολή της Ολγκίν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς αναμένει την κάθοδο της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί θα προβεί το επόμενο δεκαπενθήμερο σε εντατική προετοιμασία «δίνοντας έμφαση στο ξεκάθαρο των δικών μας θέσεων που βρίσκονται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Η Λευκωσία δηλώνει με κάθε ευκαιρία – κι αυτό ήταν και το πρώτο μήνυμα που έδωσε προς την νέα απεσταλμένη – πως είναι αποφασισμένη να δουλέψει μαζί της με ειλικρίνεια προθέσεων.

Εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και η τουρκική πλευρά θα έχει μια ανάλογη βούληση και θα συνεργαστεί προκειμένου να μπουν οι βάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Απ’ εκεί και πέρα αξιολογείται θετικά το γεγονός ότι με το πρώτο ταξίδι στην απ’ εδώ μεριά του Ατλαντικού η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αποφάσισε να συμπεριλάβει όλο το πλέγμα χωρών/θεσμών που επηρεάζουν τα πράγματα στο Κυπριακό.

Πέραν από τη Λευκωσία και τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών θα ταξιδέψει σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο (τις τρεις εγγυήτριες) αλλά θα πάει και στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε το philenews από το Σάββατο η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είχε ήδη μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ με τον οποίο συζήτησαν για το Κυπριακό.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προσκάλεσε την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ότι θα βρίσκεται στη διάθεσή της για να συνεργασία και στήριξη της προσπάθειας που αναλαμβάνει.

Η Ολγκίν είχε, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση και με την μόνιμη αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Σάββατο, η συνάντηση ήταν «πάρα πολύ καλή». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως λαμβανομένων υπόψη των όσων έχουν συζητηθεί, «γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες, είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλίων».

Πέρα από τις επισκέψεις σε σημαντικές πρωτεύουσες η Λευκωσία αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Ολγκίν σκοπεύει να μείνει στην Κύπρο πέραν από μία ημέρα, κάτι που η ε/κ πλευρά είχε από την αρχή επιδιώξει.

Προϋποθέσεις αδιεξόδου

Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κινείται και προετοιμάζεται με στόχο να βοηθήσει την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει στην προσπάθειά της για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, εντελώς αντίθετη είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς.

Η τουρκική πλευρά επιμένει να θέτει προϋποθέσεις οι οποίες κινούνται εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Στοχεύοντας εμφανώς στο να οδηγήσει την όλη διαδικασία σε ένα αδιέξοδο ευελπιστώντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει τη λύση δύο κρατών στο τραπέζι των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά πιέζει και στο να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Κίνηση η οποία επίσης αποσκοπεί στο να καταλήξουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη πορεία.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Αγκάθι για την κυπριακή οικονομία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος η μείωση τους, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: