Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία μετά το «φλερτ» του AfD με τους νεοναζί: Τρομάζουν οι συμπτώσεις με τη διαβόητη διάσκεψη του Βάνζεε το 1942

File Photo A protester holds a placard reading ‘Farmers against right-wing’ during a demonstration against the far-right Alternative for Germany (AfD) party in front of the Brandenburg Gate in Berlin, Germany, 14 January 2024. The protest held under the slogan ‘Defend Democracy’, was organized by the Fridays for Future movement, along with other non-governmental organizations, as a reaction to revelations of the investigative journalism group Correctiv, and their report about a meeting of far-right politicians, who allegedly discussed deportation plans referred to as ‘remigration’, a term promoting the forced return of ‘migrants’ to their place of origin. EPA/CLEMENS BILAN




Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γερμανία βγήκαν στους δρόμους για τέταρτη συνεχή ημέρα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD, πολιτικοί του οποίου συναντήθηκαν με νεοναζί για να συζητήσουν ένα «κύριο σχέδιο» για τη μαζική απέλαση των αιτούντων άσυλο και Γερμανών πολιτών ξένης καταγωγής. 

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη Λειψία, στο Ρόστοκ, στο Έσσεν και στο Βερολίνο.

Η ηγεσία του AfD προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη συγκέντρωση του Νοεμβρίου στα περίχωρα του Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου, η οποία αποκαλύφθηκε από το ερευνητικό δημοσιογραφικό δίκτυο Correctiv την Τετάρτη. Ωστόσο, πολλά μέλη του κόμματος συμμετείχαν και έκτοτε έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τις ιδέες που συζητήθηκαν.

Τη Δευτέρα, η Άλις Βάιντελ, η συμπρόεδρος του κόμματος, ανακοίνωσε ότι χωρίζει τους δρόμους της με τον σύμβουλό της Roland Hartwig, αφού επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του στην εκδήλωση. Η Βάιντελ είπε ότι δεν είχε γνώση της εμπλοκής του προσθέτοντας ότι το AfD δεν υποστηρίζει το σχέδιο απέλασης.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν διστάζουν να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ της συνάντησης του Πότσνταμ και της διαβόητης διάσκεψης του Βάνζεε το 1942, όταν υψηλόβαθμοι Ναζί και κυβερνητικά στελέχη συγκεντρώθηκαν σε μια βίλα δίπλα στη λίμνη για να συζητήσουν πώς να συντονίσουν την εφαρμογή του ναζιστικού σχεδίου για τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης. Εκεί τέθηκαν τα θεμέλια του σχεδίου εκτοπισμού εκατομμυρίων Εβραίων προς την ανατολική Ευρώπη με απώτερο στόχο την τελική εξόντωσή τους. Ένα σχέδιο που έμεινε γνωστό ως «Τελική Λύση».

«Φρικιαστικό όραμα»

Στο μεταξύ οι σημαντικότερες νομικές ενώσεις της Γερμανίας, ο Ομοσπονδιακός Δικηγορικός Σύλλογος, η Γερμανική Ένωση Δικηγόρων και η Ένωση Γερμανών Δικαστών με κοινή δήλωσή τους κάνουν λόγο για ένα «φρικιαστικό όραμα» ακροδεξιών, το οποίο αποτελεί επίθεση στο φιλελεύθερο συνταγματικό κράτος.

Την ίδια ώρα σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες υπογράφουν επιστολή προς τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους και Φιλελευθέρους όπως και προς την αξιωματική αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και την Αριστερά για το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την επιστολή, όποιος καταχράται συνταγματικά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι ή της ελευθερίας της έκφρασης σε βάρος της δημοκρατικής τάξης μπορεί, σύμφωνα με το Γερμανικό Σύνταγμα, να στερηθεί ο ίδιος, μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα (άρθρο 18 του Γερμανικού Συντάγματος).

Σημειωτέον ότι η τοπική οργάνωση του AfD στη Θουριγγία έχει χαρακτηρισθεί ως ακροδεξιά από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα αυτό λαμβάνει εκπληκτικά υψηλά ποσοστά στο συγκεκριμένο κρατίδιο, τα οποία αγγίζουν έως και το 37%.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο διεξάγονται στη Θουριγγία, το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία κρατιδιακές εκλογές. Και στα τρία αυτά κρατίδια η Εναλλακτική για τη Γερμανία βγαίνει προς το παρόν πρώτο κόμμα.

Με πληροφορίες από Guardian, Deutsche Welle 

Εφυγε από την Γάζα ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera: Έγινε σύμβολο των Παλαιστινίων όταν έχασε σε βομβαρδισμό τη γυναίκα, δύο παιδιά και ένα εγγόνι [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: