Κόλαφος από τη Le Monde: Ο Μπαχτσελί είναι αρχινονός της μαφίας στην Τουρκία – Πάντως η χρήση μεθαμφεταμίνης τρομάζει και τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Στην αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών στη Τουρκία, ιδίως μεθαμφεταμίνης, αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde, με τη δημοσιογράφο Angèle Pierre να σημειώνει, ότι η κυβέρνηση αρχίζει να κάνει απολογισμό του προβλήματος και αυξάνει τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών.

Όπως αναφέρει, από τότε που αυτή η «κοκαΐνη του φτωχού» έφτασε στη γειτονιά, έχει εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή πολλών σπιτιών. Για τον Necmi Erdogan, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, ο οποίος εργάζεται για την ακραία φτώχεια στις βόρειες συνοικίες της Άγκυρας, «ένα στα τέσσερα νοικοκυριά» έχει ένα ή περισσότερα από τα μέλη του να έχουν επηρεαστεί από τον εθισμό σε ένα ψυχοφάρμακο.

  • «Η χρήση έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες περίθαλψης και νοσηλείας στο Amatem έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια», επιβεβαιώνει ο Ebru Aldemir, λέκτορας στο τμήμα ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tınaztepe της Σμύρνης, ειδικός στην εξάρτηση.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν ευρέως γνωστό, ότι η Τουρκία ήταν μόνο χώρα διέλευσης «εμπορευμάτων» προς την Ευρώπη, αλλά σήμερα όμως τα στατιστικά το διαψεύδουν, υπογραμμίζει η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας την διατάραξη από την κατανάλωση μεθαμφεταμίνης του κοινωνικού ιστού στις πιο μειονεκτικές γειτονιές και την ανησυχητική αύξηση της κατανάλωσης στους νεότερους.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2023 από τις ομάδες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών (Narkotim, που ξεκίνησε σε ολόκληρη τη χώρα το 2018), οι ποσότητες μεθαμφεταμίνης που κατασχέθηκαν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 16 τόνους μεταξύ 2021 και 2022, σε σύγκριση με σταθερά ή μειούμενα στοιχεία για άλλα ναρκωτικά.

Γίνεται αναφορά στην δημιουργία το 2018 του Ύπατου Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εξάρτησης, που κατά την δημοσιογράφο καταδεικνύει την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των τουρκικών αρχών για το θέμα, καθώς και στον αγώνα των αστυνομικών ομάδες του Narkotim, ενώ επισημαίνεται ο διπλασιασμός των σχετικών δαπανών μεταξύ 2021 και 2022, φτάνοντας τις 4,3 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (130 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού).

Υπογραμμίζεται, ότι το Ντιγιαρμπακίρ είναι γνωστό για την κάνναβη, τα λιμάνια της Μεσογείου και του Αιγαίου, η Μερσίνα και η Σμύρνη για την κοκαΐνη, ενώ η Άγκυρα λειτουργεί ως κέντρο για την αναδιανομή διαφορετικών προϊόντων στην επικράτεια, ενώ, όπως και στο Μεξικό, οι επιδείξεις ισχύος των αρχηγών συμμοριών ασκούν μια ορισμένη γοητεία στους νέους.

Ένας εξ αυτών, ονόματι Taner, ο οποίος έχει ζήσει μόνο την διακίνηση και γνωρίζει τέλεια τη λειτουργία του συστήματος, αναφέρει σχετικά: «Τα μεγάλα αφεντικά έχουν διασυνδέσεις παντού. Στο αστυνομικό τμήμα, στο δικαστικό μέγαρο… Συχνά έχουν τις πληροφορίες εκ των προτέρων, όταν ετοιμάζεται έρευνα», διαβεβαιώνει.

  • Η διαφθορά των δικαστών αποτελεί τακτικά αντικείμενο σκανδάλων τους τελευταίους μήνες. Αλλά το μεγαλύτερο αφεντικό της μαφίας είναι ο Devlet Bahçeli και [το κόμμα του] το MHP [Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, σύμμαχος του κυβερνητικού συνασπισμού].»

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται τακτικά στον Τύπο πιστοποιούν την εγγύτητα του αρχηγού του MHP με τους ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Τον Ιούνιο του 2023, η αποχώρηση του Süleyman Soylu, Υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Erdogan για επτά χρόνια, αποτέλεσε σημείο καμπής στην καταστολή αυτών των δικτύων, ενώ την άνοιξη του 2021, οι δηλώσεις του «νονού του υποκόσμου», Sedat Peker – από το Ντουμπάι, όπου έχει καταφύγει – για τους δεσμούς τους έγιναν δεκτές με φόβο από την κοινή γνώμη.

Τέλος σημειώνεται, ότι ο Ali Yerlikaya έχει εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον δικτύων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμοριών μαφίας, που είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα, γεγονός ευπρόσδεκτο και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, με τον Ilhan Cihaner, πρώην βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP να αναγνωρίζει, ότι «είναι θετικό». Ωστόσο, εκφράζει την επιφυλακτικότητά του για τις παλινδρομήσεις του δικαστικού συστήματος της χώρας του και προτιμά να είναι προσεκτικός, αναφέροντας: «Τώρα, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι νομικές διαδικασίες. »

Πηγή Le Monde [En Turquie, la consommation de drogue en forte hausse]

Ο Ερντογάν ιδρύει ισλαμιστικό κόμμα στη Γερμανία: Για να βάλει τον… εαυτό του και τη Χαμάς από την πίσω πόρτα στο ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: