Κατηγορώ από τον Μαυρίδη για την καταδίωξη του Σενέρ Λεβέντ: Η Τουρκία καταδιώκει τις φωνές αντίστασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία via Facebook, Costas Mavrides




Για το ζήτημα της νέας καταδίωξης του Σενέρ Λεβέντ κι άλλων ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ – S&D).

Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία και την στοχοποίηση φωνών αντίστασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, είχε παρέμβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη καταδίωξη ευρωπαίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το καθεστώς Ερντογάν με επιβολή ποινής φυλάκισης, ειδικά κατά δημοσιογράφων όπως του Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος έχει μάλιστα τιμηθεί με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ζητούσε άμεσα μέτρα για το σεβασμό των βασικών τους ελευθεριών υπογραμμίζοντας επίσης ότι «παρά τις συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί αλλά συνεχίζει να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας καθώς και, μέσω του υποτελούς καθεστώτος που επέβαλε και διατηρεί σε έδαφος της Ε.Ε., στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου».

Η Επιτροπή στην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της ΕΕ, για τον σκοπό αυτόν, η ΕΕ ενισχύει την εργαλειοθήκη της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί και να προωθήσει την αρχή αυτήν, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

Επιπλέον αναφέρει ότι «η Ε.Ε. παρακολουθεί με ανησυχία τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως στην περίπτωση του εκδότη εφημερίδας, κ. Σενέρ Λεβέντ».

Τονίζει ακόμα ότι:

«Η Επιτροπή εργάζεται, μέσω του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, για να ενισχυθεί η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο σεβασμός όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης) σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι:

«Στην έκθεσή της του 2023 για την Τουρκία, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η ελευθερία της έκφρασης εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αυξανόμενη πίεση και τα περιοριστικά μέτρα. Η Τουρκία, χώρα υποψήφια για προσχώρηση και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, χρειάζεται επειγόντως να σημειώσει απτή και σταθερή πρόοδο για την αντιστροφή αυτής της αρνητικής τάσης».

Πολύ… ίσες αποστάσεις στις εκθέσεις Γκουτέρες: «Δεν γίνεται σαφής καταγραφή» λέει το ΥΠΕΞ για τις πολλαπλές τουρκικές παραβιάσεις νεκρής ζώνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: