Κανονικός πλέον ο “πόλεμος” στην Ερυθρά Θάλασσα: Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας απέτρεψαν «επίθεση» των Χούθι με 21 drones και πυραύλους ανακοίνωσε η CENTCOM

A U.S. Navy F/A-18 Super Hornet receives fuel from a U.S. Air Force KC-135 Stratotanker over the U.S. Central Command area of responsibility. Photo via U.S. Central Command, @CENTCOM




Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 21 drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν χθες Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της «περίπλοκης» επίθεσης αυτής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση που εξαπολύθηκε από τους σιίτες αντάρτες εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής έχουν καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εάν τέτοιου είδους επιθέσεις συνεχιστούν.

Η Ουάσινγκτον ευελπιστεί ότι οι Χούθι θα λάβουν το μήνυμα που στέλνουν χώρες από όλον τον κόσμο ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαπίστωσε, όπως είπε, ότι οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα για την ευρύτερη περιοχή.

  • Η Σρι Λάνκα στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης

Το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως εντάσσεται στον διεθνή ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος κάνει περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύει τη διεθνή ναυσιπλοΐα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

«Θα συμμετάσχουμε στην επιχείρηση ‘Φύλακας της Ευημερίας’ που διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου ναυτικού της νήσου, αναγγέλλοντας την ανάπτυξη περιπολικού με πλήρωμα που ξεπερνά τους 100 στρατιωτικούς.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, ο Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε, επισήμανε πως οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν σε αύξηση του κόστους της μεταφοράς εμπορευμάτων και κατά συνέπεια έχουν αντίκτυπο στις εξαγωγές ρούχων, άλλων υφαντουργικών ειδών, καθώς και τσαγιού.

Η χώρα βίωσε το 2022 τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, και ταυτόχρονα πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Μετά την οικονομική κρίση η χώρα κήρυξε πτώχευση, σταματώντας την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της ύψους 46 δισεκ. δολαρίων και βρίσκεται σε τετραετές πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 2,9 δισεκ. δολαρίων.

Ο κ. Ουικρεμεσίνγκε διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη του σκάφους δεν θα έχει επιπρόσθετο κόστος, καθώς ήδη επιτηρούσε τα αχανή θαλάσσια σύνορα της νήσου.

Στη διεθνή ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμετέχουν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και άλλες χώρες.

Τον Δεκέμβριο, η Ινδία, ο μεγάλος γείτονας της Σρι Λάνκα, ανέπτυξε πολεμικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων, ανάμεσά τους πλήγμα με drone κοντά στις ινδικές ακτές, που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Ιράν.

Λίγο καιρό μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, φρενάροντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κολόμπο, Sri Lanka
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Φόβοι για πραξικόπημα από συμμορίτες και τρομοκράτες: Στα …άρματα ο Ισημερινός, ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: