Καλοί οι βαθμοί, καλύτερα τα λεφτά των ξένων: Αποκαλύψεις για μέγα ηθικό σκάνδαλο σε βρετανικά πανεπιστήμια

Photo by Andrea Piacquadio via pexels




Aποκαλύψεις με έντονη οσμή ηθικού σκανδάλου φέρνουν στη δημοσιότητα οι Times του Λονδίνου.

Ρεπόρτερ της εφημερίδος πραγματοποίησαν undercover έρευνα, δηλαδή χωρίς να αποκαλύψουν την δημοσιογραφική τους ταυτότητα, αλλά λειτουργώντας υπό άλλην, πλαστή ιδιότητα (ως ενδιαφερόμενοι γονείς, φοιτητές κλπ)
Απεκάλυψαν έτσι ότι κορυφαία  πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία ανήκουν στην ελίτ της Russell Group, (κάτι αντίστοιχο τηρουμένων των αναλογιών της αμερικανικής Ivy League) προτιμούν να κάνουν δεκτούς φοιτητές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για να κερδίζουν περισσότερα δίδακτρα ακόμη και αν αυτοί οι «εισαγόμενοι» φοιτητές έχουν μακρά χαμηλότερες επιδόσεις από μαθητές – υποψηφίους της Βρετανίας
Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι ορισμένα από τα πανεπιστήμια αυτά πληρώνουν στρατό μεσαζόντων για να προσελκύσουν αυτούς τους «επικερδείς» φοιτητές του εξωτερικού με πολύ χαμηλότερους βαθμούς από αυτούς που απαιτούνται από τους αιτούντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Έτσι ενώ οι Βρετανοί χρειάζονται υψηλότατους βαθμούς για να μπουν σε κάποια μαθήματα σπουδών των πανεπιστημίων του Russell Group, οι διεθνείς… συμμαθητές τους μπορούν να αγοράσουν την εισαγωγή τους μέσω αυτών των διαδρομών και το κυριότερο με ελάχιστο βαθμό C στις εξετάσεις GCSE (σα να λέμε τις εισαγωγικές για τα βρετανικά πανεπιστήμια).
Τα αντίστοιχα  μαθήματα απαιτούν από τους Βρετανούς φοιτητές να έχουν βαθμούς Α ή Α*.
Εκπρόσωποι των ελίτ πανεπιστημίων του Russell Group μαγνητοσκοπήθηκαν κρυφά να συζητούν τις διαδρομές της «πίσω πόρτας» που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, οι οποίοι πληρώνουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα από τους ομολόγους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένας από αυτούς τους «υπαλλήλους στρατολόγησης» , ο οποίος εκπροσωπούσε τέσσερα πανεπιστήμια του Russell Group ακούγεται και βιντεοσκοπείται να γελά καθώς λέει στους «μυστικούς» δημοσιογράφους: «Αφού μπορείτε να πάρετε το ασανσέρ, γιατί πρέπει να διασχίσετε την πιο δύσκολη διαδρομή;»
Και προσθέτει: «Οι διεθνείς φοιτητές πληρώνουν περισσότερα χρήματα και τα [πανεπιστήμια] λαμβάνουν σχεδόν διπλάσια, επομένως δίνουν πολλά περιθώρια επιτυχούς αίτησης στους διεθνείς φοιτητές».

Οι διαδρομές της πίσω πόρτας

Οι διαδρομές της «πίσω πόρτας» είναι τόσο προσοδοφόρες που κορυφαία πανεπιστήμια πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως σε μεσάζοντες και ιδιωτικές εταιρείες για να κυνηγήσουν πλούσιους φοιτητές.
Ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις των μεσαζόντων λειτουργούν γραφεία σε πανεπιστημιουπόλεις του εξωτερικού.
Τα δε αφεντικά τους αμείβονται μάλλον καλύτερα από κάποιον αντιπρύτανη βρετανικού πανεπιστημίου
Οι μεσάζοντες παίρνουν συνήθως ως προμήθεια περίπου το 20 τοις εκατό των διδάκτρων που θα καταβάλει ένας πρωτοετής φοιτητής  που έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό.
Για να έχετε μία εικόνα: Οι αλλοδαποί (δηλαδή οι overseas που κάποτε περιελάμβαναν όλους του εκτός Η.Β και ΕΕ) φοιτητές πληρώνουν έως και 38.000 λίρες Αγγλίας  σε δίδακτρα.
Ενας Βρετανός όμως πληρώνει 9.250 λίρες για να σπουδάσει στην πατρίδα του.
Και πράγματι, στην δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας, ο αριθμός των φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου που έγιναν δεκτοί από τα κορυφαία πανεπιστήμια μειώθηκε σημαντικά, ενώ οι εισαγωγές φοιτητών στο εξωτερικό αυξήθηκαν ραγδαία.
Η ζήτηση για επικερδείς ξένους φοιτητές είναι τόσο μεγάλη που τα πανεπιστήμια διαφημίζουν τα μαθήματά τους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία και χρησιμοποιούν γραφεία αιτήσεων φοιτητων.
  • Υπάρχουν 15 πανεπιστήμια του Ομίλου Russell που προσφέρουν ειδικά μονοετή μαθήματα που επιτρέπουν σε φοιτητές από το εξωτερικό να αποκτήσουν πρόσβαση σε προπτυχιακά πτυχία με πολύ χαμηλότερους βαθμούς A-level ή GCSE από τις συνήθεις απαιτήσεις. Πρόκειται για τα: Durham, Bristol, Exeter, Warwick, Nottingham, Leeds, Manchester, Newcastle, Liverpool, Cardiff, Sheffield, Birmingham, Southampton, Queen Mary University of London και Queen’s University Belfast.
Η έρευνα των Sunday Times ανακάλυψε ότι φοιτητές στο εξωτερικό που επιθυμούσαν να ακολουθήσουν πτυχίο οικονομικών επιστημών χρησιμοποιώντας ένα από τα μονοπάτια αυτά χρειάζονταν βαθμούς CCC στο Μπρίστολ. CCD στο Durham; DDE στο Έξετερ. DDE στο Newcastle και μόνο ένα D στο Λιντς. Ωστόσο, οι ίδιες απαιτήσεις εισαγωγής επιπέδου Α των πανεπιστημίων για φοιτητές του ΗΒ είναι A*AA ή AAA.
Οι ειδικές αυτές διαδρομές — οι οποίες ονομάζονται International Foundation και International Year One — παρέχουν ένα επιπλέον έτος φοίτησης και διδάκτρων μετά το σχολείο για να βοηθήσουν τους μαθητές να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τους ομολόγους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το International Foundation (σσ: πάντοτε υπήρχαν αλλά τώρα φαίνεται ότι έχει γίνει φάμπρικα) είναι ένα μάθημα ενός έτους στο τέλος του οποίου οι φοιτητές μετακινούνται στο πλήρες πτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Τα περισσότερα από τα πανεπιστήμια επιτρέπουν σε φοιτητές από το εξωτερικό να ξεκινήσουν την προ- μελέτη του μαθήματος από τα 16 ή 17 έτη.
Οι μαθητές που ακολουθούν αυτές τις διεθνείς διόδους πρέπει να περάσουν εξετάσεις στο τέλος του έτους πριν ενταχθούν στα προπτυχιακά πτυχία. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι των πανεπιστημίων παραδέχθηκαν ότι οι εξετάσεις ήταν τόσο εύκολες που η επιτυχία ήταν τυπική διαδικασία.
Ένας άλλος «στρατολόγος» φοιτητών πανεπιστημίου είπε στους μυστικούς δημοσιογράφους ότι η χρήση ειδικών διαδρομών από φοιτητές του εξωτερικού «αρχίζει να καταντάει τρέλα».  Δήλωσε: «Η [κανονική] άμεση είσοδος είναι λίγο δύσκολη στο ΗΒ… εκτός αν είστε ήδη φοιτητής. [το σύστημα] είναι σαν μια πίσω πόρτα για να μπορείς να μπεις σε αυτά τα πανεπιστήμια».
Τέλος, έτερος αξιωματούχος που δουλεύει ως μεσάζων για ξένους φοιτητές εκτίμησε ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των αλλοδαπών φοιτητών που εισέρχονται σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές της πίσω, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερους από 30.000 ετησίως.
Με πληροφορίες από The Times
https://hellasjournal.com/2024/01/opos-stin-tenia-etsi-ke-sti-zoi-o-ithopios-ton-peaky-blinders-pol-anterson-sinelifthi-gia-katochi-nakrotikon/

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: