Ήξεις αφήξεις οι δικαστές στη Χάγη: Καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, ζητά να αποτραπούν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, αγνοεί την εκεχειρία

epa11105893 President Donoghue (2nd R) and other judges during a ruling by the International Court of Justice (ICJ) in The Hague, The Netherlands, on a request by South Africa for emergency measures for Gaza, 26 January 2024. EPA, Remko de Waal




Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο εξέτασε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση υποκίνηση γενοκτονίας στον πόλεμό του στη Γάζα, καθώς και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους, αν και δεν διέταξε την κατάπαυση του πυρός, όπως ζήτησε η Νότια Αφρική.

“Το κράτος του Ισραήλ πρέπει… να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου ΙΙ της σύμβασης για τη Γενοκτονία”, δήλωσε το δικαστήριο.

Στην απόφαση, η μεγάλη πλειοψηφία της 17μελούς επιτροπής του ΔΔΧ ψήφισε υπέρ των επειγόντων μέτρων που κάλυπταν τα περισσότερα από αυτά που ζητούσε η Νότια Αφρική, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της εντολής να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να απέχει από κάθε πράξη που θα μπορούσε να εμπίπτει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, η οποία υπεγράφη το 1948 ως απάντηση του κόσμου στο Ολοκαύτωμα, και να διασφαλίσει επίσης ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν καμία πράξη γενοκτονίας στη Γάζα.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να υποβάλει στο δικαστήριο εντός ενός μηνός έκθεση σχετικά με το τι κάνει για να τηρήσει την εντολή.

Σημειώνει επίσης ότι όλα τα μέρη στη Λωρίδα της Γάζας δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Η Νότια Αφρική, με την προσφυγή της ζητούσε λήψη επειγόντων μέτρων και αναστολή της ισραηλινής επιχείρησης προκειμένου να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι.

Κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατική γενοκτονία κατά την επίθεσή του, η οποία ξεκίνησε μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, οι οποίοι σκότωσαν 1. 200 άτομα και απήγαγαν περισσότερα από 240. Το Ισραήλ ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση.

  • Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για απόφαση Χάγης για Ισραήλ

ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος, Γαλλία και Χαμάς αντέδρασαν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε σχέση με το Ισραήλ.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνάδει με τη θέση της Ουάσινγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας είναι αβάσιμες και σημειώνουμε ότι το Δικαστήριο δεν απεφάνθη περί γενοκτονίας, ούτε ζήτησε μια κατάπαυση του πυρός στην απόφασή του και ζήτησε την άνευ όρων, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς», τόνισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη Γάζα «ενισχύει την αποφασιστικότητα» της Γαλλίας να εργαστεί για την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι για το έγκλημα της γενοκτονίας, για το οποίο ορισμένες χώρες κατηγορούν το Ισραήλ, θα πρέπει «να αποδειχθεί η πρόθεση».

Στην απόφασή του, το ΔΠΔ καλεί το Ισραήλ «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποφευχθεί μια γενοκτονία στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να απαντά εάν η χώρα αυτή διαπράττει ή όχι ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων.

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι είναι «σημαντική» η «αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ» και χαιρετίζει το γεγονός ότι το ΔΠΔ, «όπως και η Γαλλία», ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Το Παρίσι επαναλαμβάνει επίσης ότι εργάζεται «για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Η Αίγυπτος χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος “ανυπομονεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο σε παρόμοιες περιπτώσεις”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεών του.

Το Κατάρ χαιρέτισε με τη σειρά του την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής του Κόλπου.

Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της παλαιστινιακής Χαμάς έχουν την έδρα τους, έχει ρόλο κύριου διαμεσολαβητή μεταξύ του κινήματος που κυβερνά τη Γάζα και των Ισραηλινών αξιωματούχων στη σύγκρουση.

H Χαμάς χαιρέτισε και αυτή, ως αναμενόταν, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου και να σταματήσει αυτό που αποκαλεί τη συνεχιζόμενη “γενοκτονία” κατά των Παλαιστινίων.

  • Δεσμευμένο το Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο μετά την Χάγη, λέει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική».

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας για το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-Reuters, ΑΑΓ-ΑΓΚ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-Reuters, ΑΑΓ-ΑΓΚ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

ΚΥΠΕ-Ρόιτερς, ΑΧΡ, ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Στις φλόγες το βρετανικό τάνκερ που χτυπήθηκε με πύραυλο στα ανοιχτά του Άντεν: Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: