Στις φλόγες το βρετανικό τάνκερ που χτυπήθηκε με πύραυλο στα ανοιχτά του Άντεν: Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσαν οι Χούθι της Υεμένης από την στιγμή που εκδηλώνεται πειρατεία σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα πριν απο μερικές ημέρες. Screenshot via X@WrMonitors/




Το βρετανικό πετρελαιοφόρο Marlin Muanda στον Κόλπο του Άντεν, μετά την επίθεση που δέχθηκε από πύραυλο των Χούθι στα ανοιχτά του Άντεν, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο την διαχειρίστρια εταιρία Trafigura .

Η Trafigura είπε στο BBC ότι το πλήγμα προκάλεσε φωτιά σε μια από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου και χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστικός εξοπλισμός για τον περιορισμό της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS, ότι ένα παραπλέον πολεμικό πλοίο ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου του πλοίου και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

“Ο εξοπλισμός πυρόσβεσης στο πλοίο αναπτύσσεται για την καταστολή και τον έλεγχο της φωτιάς που προκλήθηκε σε μια δεξαμενή φορτίου στη δεξιά πλευρά”, δήλωσε εκπρόσωπος της Trafigura.

Είναι η τελευταία επίθεση στην εμπορική ναυτιλία από τους Χούθι μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος vesselfinder ανέφερε ότι το τάνκερ Marlin Luanda φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ και ο προορισμός του ήταν η Σιγκαπούρη.

Λίγο νωρίτερα η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey και το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλασσίου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχαν ανακοινώσει ότι εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από «πύραυλο» ενώ έπλεε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλιών νοτιοανατολικά του Άντεν, στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την Ambrey, στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά αλλά το πλήρωμά του είναι σώο και ασφαλές

Ανάληψη ευθύνης από τους Χούθι

 

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιάχα Σαρέα, δήλωσε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε «έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων» και το χτύπημα  ήταν «άμεσο».

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης ως απάντηση στις επιθέσεις της, με αποτέλεσμα οι Χούθι να προειδοποιήσουν ότι θα αυξήσουν τις επιθέσεις τους.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πυραυλική επίθεση σε βρετανικό τάνκερ ανοιχτά του Άντεν: Προκλήθηκε πυρκαγιά, σώο το πλήρωμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: