Ύποπτη παρέμβαση της Μόσχας για το ψήφισμα του Σ.Α., αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος: Εντατικές διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο που αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο

Sergey Lavrov, Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation, addresses the Security Council meeting on the situation in the Middle East, including the Palestinian question. Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Λίγο πριν λήξη χρόνος της «σιωπηρής διαδικασίας» όπου βρισκόταν το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ρωσική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ήγειρε ενστάσεις ανοίγοντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων, αποκάλυψε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η ρωσική πλευρά, την Παρασκευή, ήγειρε θέμα για συγκεκριμένες αναφορές στο προσχέδιο του ψηφίσματος που αναφέρονταν στο θέμα της παραπληροφόρησης και τη χρήση drones.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διεξάγονταν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό κείμενο.

Το κείμενο θα τεθεί εκ νέου σε σύντομη «σιωπηρή διαδικασία» και αν δεν υπάρξουν άλλες ενστάσεις θα υιοθετηθεί το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για ένα ακόμα χρόνο.

Το Κυπριακό, μετά από πολυετή αδιέξοδο, παίρνει και πάλι εμπρός με το πρώτο ταξίδι της νέας απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία αναμενόταν χθες βράδυ να φτάσει στην Κύπρο, και από σήμερα θα ξεκινήσει ένα μακρύ κύκλο επαφών.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έδρα του οργανισμού Στέφαν Ντουζάρικ, στις 30 Ιανουαρίου, η κ. Ολγκίν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα.

Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της, θα έχει επίσης επαφές με ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών, από τοπικούς παράγοντες έως την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων γυναικών και νέων.

Με την άφιξη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των ΗΕ, η Κυβέρνηση σημειώνει ότι ξεκινά μια περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό στην οποία η κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σημείωσε ότι αυτή ήταν και η επιδίωξη από την πρώτη στιγμή. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο Εκπρόσωπος, «και σε αυτή τη νέα περίοδο εμείς προσερχόμαστε με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να συμβάλουμε καταλυτικά στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της επίσκεψη Ολγκίν στο νησί.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, στην σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του κατοχικού ηγέτη, συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων που βρίσκονται στην παράνομη ψευτο-«βουλή», Ουνάλ Ουστέλ για το ΚΕΕ, Φικρί Ατάογλου για το ΔΚ, Ερχάν Αρικλί για το ΚΑ και Τουφάν Ερχιουρμάν για το ΡΤΚ. Παρών ήταν επίσης ο παράνομος ψευτο-«υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ στις συνομιλίες, Γκιουνές Ονάρ και η συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών, Οζλέμ Ιντζέ.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου: Ζητά να μεταφέρει στην απεσταλμένη του ΟΗΕ η βούληση για συνέχιση του διαλόγου από το Κραν Μοντανά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: