Υπάρχουν εκλογές που μπορούν να οδηγήσουν σε πολέμους και πόλεμοι που μπορούν να κρίνουν την έκβαση των εκλογών: Κάλπες και όπλα θα πάνε μαζί αυτή τη χρονιά…

epa11034338 Italian Prime Minister Giorgia Meloni speaks during the last day of the Atreju 2023 political festival in the gardens of Castel Sant’Angelo in Rome, Italy. EPA, FABIO CIMAGLIA




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

«Εκλογική χρονιά» για σχεδόν όλον τον κόσμο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2024. Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, αλλά και κρίσιμες αναμετρήσεις στην Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊβάν, τη Βενεζουέλα και φυσικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί η άνοδος της ακροδεξιάς που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, αλλά και στις εθνικές εκλογές στην Αυστρία και το Βέλγιο.

Θα πρέπει να δούμε τις συνέπειες, εάν μετά το φλερτ του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος προς την Ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί σχηματισμοί όπως το ισπανικό Vox ή οι Fratelli d’Italia της μεταφασίστριας Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, υπάρξει μεγαλύτερος πειρασμός για εναλλακτικές πλειοψηφίες στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, πάνω από δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προσέλθουν στις κάλπες σε 64 χώρες. Εκλογές υπό τη σκιά των εσωτερικών προβλημάτων της κάθε χώρας, αλλά και των συνεχιζόμενων πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία, που επηρεάζουν άλλωστε όλο και περισσότερο και την πορεία των άλλων κρατών.

Το 2024 θα είναι μια ιδιαίτερα «υπερβατική χρονιά» που θα χαρακτηρίζεται από «τις κάλπες και τα όπλα».

  • Εκλογές και πόλεμοι

Υπάρχουν άλλωστε εκλογές που μπορούν να οδηγήσουν σε πολέμους και πόλεμοι που μπορούν να κρίνουν την έκβαση των εκλογών.

Η κλιμάκωση στη Γάζα για παράδειγμα,θα είναι καθοριστική όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά και για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και δυστυχώς, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα αποκλιμάκωσης τους επόμενους μήνες.

Για τον λόγο αυτό βλέπουμε μια εντατικοποίηση της πίεσης από τις ΗΠΑ και τους «ευρωπαίους παράγοντες» για μια βιώσιμη ή μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ιδιαίτερα καθώς, περιφερειοποίηση της σύγκρουσης είναι ήδη γεγονός με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Για παράδειγμα, στις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο, ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αγώνα του Τζο Μπάιντεν για την επανεκλογή του. Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα και μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό με την Κίνα ή την διατλαντική σχέση.

  • Αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ που προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, η Αμερική θα είναι πιο «απομονωτική». Και φυσικά δεν θα δει την Ουκρανία ως ζήτημα πρωταρχικού εθνικού συμφέροντος.

Η Ε.Ε. από την άλλη, που θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία για να αντικαταστήσει την αμερικανική απομόνωση, δεν είναι ακόμα στο ύψος των περιστάσεων, ούτε για να παράσχει οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση, ούτε σε στρατιωτικά και αμυντικά ζητήματα.

Με απλά λόγια, τη νέα χρονιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο με έντονο εκλογικό κύκλο και με πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις. Αλλά και με περισσότερη ατιμωρησία.

Μια ατιμωρησία συμβαδίζει με τη «διάβρωση» της εξουσίας των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία του ΟΗΕ να κάνει κάτι για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα. Αλλά και τη ρωσική κατοχή σε ουκρανικά εδάφη. Το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο Γόρδιος δεσμός.

Μέχρι να λυθεί ο δεσμός αυτός, το διεθνές σύστημα θα κατακερματισμένο σε περιφερειακούς μηχανισμούς ασφάλειας, όπου ορισμένες χώρες θα ενεργούν όπως «γουστάρουν».

Πώς μπορείς να γράψεις λοιπόν για το μέλλον που θα φέρει το 2024; Να αναλωθούμε ξανά σε ένα άσκοπο ηθικό κήρυγμα ή μια καλοπροαίρετη αλλά μη ρεαλιστική φαντασίωση ότι «όλα θα πάνε καλά»; Όλα είναι περίπλοκα, δυστυχώς και πολλές φορές προτιμάμε να κλείνουμε τα μάτια μας παρά να τα ανοίγουμε. Αυτό που μετράει είναι η δική μας αυλή.

Δυστυχώς,τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο, και πάντα θα υπάρχει ένα νέο πρόβλημα. Αυτό είναι η νέα κανονικότητα και για το 2024. Και πρέπει να κάνουμε κάτι με βάση αυτό.

Καλή χρονιά!

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με τρεις υπερδυνάμεις η παγκόσμια γεωπολιτική: Ενώ η Ινδία είναι η νέα “απειλή”, η Κίνα θα αποτελεί την πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο το 2037

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: