Οι Τούρκοι ζητούν από την Μαρία Άνχελα να επιβεβαιώσει ότι η μόνη λύση στην Κύπρο είναι τα “δύο κράτη”: Χαιρετίζουν μεν, αλλά με όρους…

FILE PHOTO: Maria Angela Holguín (left), then the new Permanent Representative of Colombia to the United Nations, presents her credentials to Secretary-General Kofi Annan, at UN Headquarters. Credit UN Photo, Mark Garten




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτησε το διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Μόνο που διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται μάλλον για τρολάρισμα παρά για καλωσόρισμα του διορισμού. Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στο διορισμό αυτό, υπό δύο προϋποθέσεις:

  • α) Η εντολή της να περιοριστεί στη διερεύνηση κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και
  • β) η διάρκεια της εντολής της να μην είναι μεγαλύτερη των έξι μηνών.

Συνεχίζοντας το τρολάρισμά του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κάτι που αναφέρεται και στις εκθέσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, επαναλαμβάνει αυτό που λέει συνεχώς τα τελευταία χρόνια και που είναι η πάγια πολιτική της Τουρκίας:

«Από τούδε και στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας στην Κύπρο είναι η επαναβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Η επίτευξη κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι επομένως δυνατή μόνο στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης».

Με απλά λόγια, αυτό που ζητά η Τουρκία, είναι να διαπιστώσει η κυρία Κουεγιάρ κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για δύο κράτη. Επιδιώκει δηλαδή να αποδεκτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς για το ψευδοκράτος και να συζητήσει τις λεπτομέρειες αναγνώρισής του.

Το τρολάρισμα συνεχίζεται με ευχές στην κ. Κουεγιάρ για καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, που για την Τουρκία «καλή επιτυχία» είναι τα δύο κράτη στην Κύπρο.

Η δική μας πλευρά θα πρέπει να υπογραμμίσει στην κ. Κουεγιάρ από την πρώτη στιγμή και πολύ έντονα μάλιστα, ότι δεν συζητά οτιδήποτε εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στο σημείο των οδυνηρών υποχωρήσεων που έχει κάνει διαχρονικά η δική μας πλευρά, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα προς τα πίσω, γιατί θα είναι η οριστική διχοτόμηση και καταστροφή της Κύπρου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για μέση λύση, ούτε και χρυσή τομή της διαφοράς των δύο πλευρών.

  • Είναι βεβαίως σίγουρο ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να σώσουν τη διαδικασία με «ευφάνταστες ιδέες», όπως την βρετανική πρόταση ότι η κυριαρχία εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους (και συνεπώς κάποιος μπορεί να πάρει το δικό του μέρος της κυριαρχίας που του «αναλογεί» και να αποχωρήσει) και όχι από το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Θα προταθούν και «εποικοδομητικές ασάφειες» για να θολώσουν τα νερά, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να ερμηνεύει κατά το δοκούν τις οποιεσδήποτε προτάσεις.

Αν για το θέμα της Πύλας που επιτεύχθη «συμφωνία συναντίληψης» υπάρχει στασιμότητα εδώ και τόσους μήνες, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τί θα γίνει με τις «εποικοδομητικές ασάφειες» που θα επιδιώξουν κάποιοι να εισάξουν.

Είναι επίσης σίγουρο ότι θα εμφανιστούν και πάλι οι εραστές της όποιας λύσης, που θα ζητούν από τη δική μας πλευρά να αδράξει την «ευκαιρία» για λύση, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά βροντοφωνάζει εδώ και πολύ καιρό ότι συζητά μόνο λύση δύο κρατών.

Είναι αυτοί που είναι πάντοτε έτοιμοι να κατηγορήσουν τη δική μας πλευρά, αλλά ποτέ δεν επικρίνουν τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις. Ούτε και τώρα που η Άγκυρα θέλει να συζητήσουμε λύση δύο κρατών έχουν το θάρρος να την επικρίνουν. Οφείλει η δική μας πλευρά να κωφεύσει σε τέτοιου είδους εκκλήσεις.

* Κυριάκος Ιακωβίδης
Πολιτικός Επιστήμονας, Δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και οι δήθεν αριστεροί στα κατεχόμενα με την Τουρκία: Ο «προοδευτικός» σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και τα διαπιστευτήρια στον ισλαμιστή Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: