Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πως βρήκε τη λύση για τη μείωση της χρήσης λιθίου: Η ανακάλυψη ενός νέου υλικού που ίσως «φορτίσει» τις μπαταρίες του περιβάλλοντος

Samples of the new solid electrolyte discovered by Microsoft AI and HPC tools. Solid-state electrolytes are safer than liquid ones. Photo by Dan DeLong for Microsoft.




Μια ολοκαίνουργια ουσία, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση λιθίου στις μπαταρίες, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των υπερυπολογιστών.

Η ανακάλυψη έγινε από τη Microsoft και το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL), το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες λένε ότι το υλικό θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη χρήση λιθίου έως και 70%.

Μετά την ανακάλυψή του, το νέο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία μιας λάμπας.

Οι ερευνητές της Microsoft χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και υπερυπολογιστές για να ελέγξουν 32 εκατομμύρια πιθανά ανόργανα υλικά προκειμένου να καταλήξουν 18 υποσχόμενους υποψήφιους σε λιγότερο από μια εβδομάδα – μια διαδικασία ελέγχου που κανονικά θα απαιτούσε περισσότερες από δύο δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί.

Η όλη διαδικασία -από την αρχή μέχρι την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου μπαταρίας που λειτουργεί- διήρκεσε λιγότερο από εννέα μήνες.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Jason Zander, είπε στο BBC ότι μια από τις αποστολές του τεχνολογικού κολοσσού ήταν να «συμπιέσει 250 χρόνια επιστημονικής ανακάλυψης στα επόμενα 25».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα με το λίθιο

Το λίθιο αναφέρεται συχνά ως «λευκός χρυσός» λόγω της αγοραίας αξίας και του ασημί χρώματός του. Είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα των επαναφορτιζόμενων μπαταριών (μπαταρίες ιόντων λιθίου) που τροφοδοτούν τα πάντα, από ηλεκτρικά οχήματα (EV) έως smartphone.

Καθώς η ανάγκη για το μέταλλο μεγαλώνει και η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη υλικού το 2025, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Dan Thien Nguyen, a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) materials scientist, assembles a coin cell with the synthesized solid electrolyte. Photo by Dan DeLong for Microsoft.

Αναμένεται επίσης ότι η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου θα αυξηθεί έως και δέκα φορές μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς εργοστάσια για μπαταρίες.

Εξάλλου, η εξόρυξη λιθίου είναι αμφιλεγόμενη, καθώς είναι πολύ απαιτητική και έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η εξαγωγή του μετάλλου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας και η διαδικασία μπορεί να αφήσει τεράστιες ουλές στο τοπίο, καθώς και τοξικά απόβλητα.

Αυτό το υλικό που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο αυτή τη στιγμή ονομάζεται απλώς N2116, είναι ένας ηλεκτρολύτης στερεάς κατάστασης που έχει δοκιμαστεί από επιστήμονες που τον μετέφεραν από πρώτη ύλη σε λειτουργικό πρωτότυπο.

Έχει τη δυνατότητα να είναι μια βιώσιμη λύση αποθήκευσης ενέργειας, επειδή οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι ασφαλέστερες από το παραδοσιακό υγρό ή σε μορφή τζελ λίθιο.

Σε τι διαφέρει αυτό το AI;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η τεχνολογία είναι με τη χρήση ενός νέου τύπου AI που έχει δημιουργήσει η Microsoft, εκπαιδευμένο σε μοριακά δεδομένα που μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τη χημεία.

«Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε επιστημονικά υλικά, βάσεις δεδομένων και ιδιότητες», εξήγησε ο κ. Zander.

«Τα δεδομένα είναι πολύ αξιόπιστα για επιστημονική χρήση».

Αφού το λογισμικό κατέληξε στους 18 υποψηφίους, οι ειδικοί μπαταριών στο PNNL τους εξέτασαν και επέλεξαν την τελική ουσία για να εργαστούν στο εργαστήριο.

Ο Karl Mueller από το PNNL είπε ότι οι πληροφορίες τεχνητής νοημοσύνης από τη Microsoft τους οδήγησαν σε «δυνητικά γόνιμη περιοχή πολύ πιο γρήγορα» από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες εργασίας.

«[Μορούσαμε] να τροποποιήσουμε, να δοκιμάσουμε και να συντονίσουμε τη χημική σύνθεση αυτού του νέου υλικού και να αξιολογήσουμε γρήγορα την τεχνική βιωσιμότητά του για μια μπαταρία που λειτουργεί, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση του κύκλου καινοτομίας», τόνισε.

Με πληροφορίες από BBC

Στο 1,25 € το λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Με φειδώ η αγορά καυσίμων, λέει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: