Η Λευκωσία εξετάζει πρακτικά μέτρα πολιτικής και νομικής φύσεως, λέει ο Κομπος: Για την παράνομη πώληση των περιουσιών Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Κόμπος. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στην πώληση περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν πολύ σοβαρά. Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά γι’ αυτό το θέμα και θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για παρεμπόδιση ή τιμωρία σε περίπτωση καταπάτησης, παράνομης πώλησης και εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακήςπεριουσίας. Είναι από τα ζητήματα που δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση πριν να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε στην ολότητά του το πακέτο προτάσεων το οποίο υπάρχει».

Ο κ. Κόμπος είπε ότι εξετάζονται πρακτικά μέτρα, πολιτικής και νομικής φύσεως.

Σε σχέση με τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία, είπε τα εξής: «Ενημερωθήκαμε αμέσως μόλις συνελήφθη στη Ρώμη. Παρακολουθούμε το θέμα από την πρώτη στιγμή. Αναμένουμε την κατάληξη της διαδικασίας στην Ιταλία. Το ζητούμενο είναι να εκτελεστεί ένα ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από την ΚΔ και είναι πλέον δικαστικής υφής».

Το ζητούμενο, ανέφερε, είναι ο εν λόγω δικηγόρος να εκδοθεί στην Κύπρο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εμπλεκομένων στο ζήτημα, εφόσον «έχουμε ραγδαία κλιμάκωση του φαινομένου των αγοραπωλησιών ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στα ενεργειακά. Ειδικότερα, σε ερώτηση αν η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει την πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ για συζητήσεις επί του θέματος πριν από τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Κόμπος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σαφής διευκρίνιση από την Τουρκία για το ποια μέρη θα διαπραγματευτούν.

Συνεπώς, είπε, «η δική μας πλευρά καλωσορίζει την όποια συζήτηση με την Τουρκία γύρω από το θέμα. Όπως, μια συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία και την παράνομη αποσχιστική οντότητα. Αν η πρόταση αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκική Δημοκρατία, εμείς είμαστε έτοιμοι με βάση το διεθνές δίκαιο να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε συζήτηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία: Ο Γεραπετρίτης θα πάει στο Κάιρο για να συναντήσει τον Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: