Η Λευκωσία ενώπιον αντιδράσεων για τη χρήση των βάσεων από τους Βρετανούς: Βομβαρδίζουν ασύστολα και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Grant Shapps. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στην εφημερίδα Guardian δημοσιεύεται ανταπόκριση της Helena Smith από τη Λευκωσία για τις αντιδράσεις στην Κύπρο κατά της χρήσης των βρετανικών βάσεων για τις επιχειρήσεις κατά των Χούθι της Υεμένης.

Mεταξύ άλλων, στο άρθρο αναφέρεται πως:

«Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες επικρίσεις σχετικά με τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο νησί που χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατηγορήθηκε από ακτιβιστές ότι κλείνει τα μάτια στους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει το ανατολικότερο κράτος της ΕΕ εάν οι στρατηγικές εγκαταστάσεις στο νησί συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Guardian έμαθε ότι τόσο ο πρέσβης των ΗΠΑ όσο και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ενημέρωσαν τον Κύπριο πρόεδρο για επικείμενη στρατιωτική δράση στην Υεμένη, πριν από τον πρώτο γύρο αεροπορικών επιδρομών την περασμένη εβδομάδα.

“Κάθε μέρα απογειώνονται όλο και περισσότερα πολεμικά αεροπλάνα”, δήλωσε στον Guardian ο Τάσος Κωστέας, επιφανής Ελληνοκύπριος ακτιβιστής για την ειρήνη.

“Οι κίνδυνοι να γίνει η Κύπρος στόχος είναι προφανείς”. […] Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ, διπλωμάτες της ΕΕ στη Λευκωσία, […] λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στη στρατιωτική εγκατάσταση. “Αν κοιτάξετε πάνω από τον φράχτη στο Ακρωτήρι, θα δείτε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη επιτήρησης και άλλα αεροσκάφη”, δήλωσε ένας από αυτούς.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τόνισε ότι το νησί της ανατολικής Μεσογείου δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύμφωνα με τη συνθήκη ίδρυσης των βάσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποχρεούται να ενημερώνει τις κυπριακές αρχές για τη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις. “Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί σε σχέση με τη χρήση των βάσεων”, είπε.

Οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού η RAF Akrotiri χρησιμοποιήθηκε ως εφαλτήριο για τα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon που πραγματοποίησαν στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε προπύργια των Χούθι στην Υεμένη σε αντίποινα για επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. […]» σημειώνει το άρθρο.

«Σε μια προφανή προσπάθεια να ηρεμήσει τα νεύρα στην Κύπρο, ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Grant Shapps, βρέθηκε στο νησί την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο. “Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κύπρου, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων. Εκτιμούμε ότι είστε σε μια δύσκολη γειτονιά και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το κάνουμε πιο εύκολο”, είπε. Οι Χούθι, υποστήριξε, “δεν αποτελούν άμεση απειλή για την Κύπρο”.

Τα χτυπήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντείνει τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας θα καταλήξει σε μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη. Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές εάν χρειαστεί.

Κύπριοι ακτιβιστές λένε ότι ανησυχούν βαθιά ότι οι βρετανικές βάσεις μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, ισχυρισμό που καμία από τις δύο χώρες δεν έχει επιβεβαιώσει.

Στη διαμαρτυρία της Κυριακής, οι διαδηλωτές φώναζαν “έξω οι βάσεις του θανάτου” έξω από την είσοδο της RAF Ακρωτηρίου, κοντά στην παράκτια πόλη της Λεμεσού στο νότο του νησιού» αναφέρει το άρθρο μεταφέροντας δηλώσεις εκπροσώπου των διοργανωτών, καθώς και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ισραηλινά ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα περί φερόμενης μεταφοράς από αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΗΒ στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ μέσω της βάσης στο Ακρωτήρι.

«Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις – οι οποίες εξυπηρετούν επίσης ένα ρόλο συλλογής πληροφοριών παρακολούθησης ως σταθμός πληροφοριών σημάτων – για να βοηθήσει το Ισραήλ με “φονικό φορτίο”.

Αντιθέτως, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να τονίσει τον ανθρωπιστικό ρόλο του κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή. “Οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακτιβιστές στην Κύπρο, ωστόσο, πιστεύουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη έχουν στείλει οπλισμό στο Ισραήλ μέσω της Κύπρου από αποθήκες στις βάσεις τους σε όλη την Ευρώπη. Ερωτηθείς σχετικά με τους ισχυρισμούς, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε: “Είναι πολιτική μας να μην συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιμελητείας, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων αεροσκαφών για λόγους ασφαλείας. Όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και συντονίζονται στενά με τους συμμάχους μας”.

Ο Κωστέας, ο ακτιβιστής ειρήνης, υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι κατασκοπευτικά αεροπλάνα επιχειρούσαν επίσης από το Ακρωτήρι. Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν αρνηθεί την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο του Ισραήλ, αλλά δήλωσαν ότι έχουν στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Κύπρο στη Γάζα για να βοηθήσουν στην αναζήτηση ομήρων.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει εκφράσει έντονα την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την εγγύτητα του νησιού στη Γάζα για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας μεταξύ του λιμανιού της Λάρνακας και της πολιορκημένης παράκτιας λωρίδας – ένα σχέδιο που, μέχρι στιγμής, δεν έχει υλοποιηθεί, αν και ένα αποβατικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού παρέδωσε 90 τόνους προμηθειών. που είχαν μεταφερθεί αεροπορικώς. με προορισμό το παλαιστινιακό έδαφος, μέσω Αιγύπτου, τον περασμένο μήνα.

Τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές για την ειρήνη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταγγείλουν τον ρόλο των βάσεων, με το κύριο αριστερό κόμμα ΑΚΕΛ να καλεί την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι το νησί “δεν έχει καμία συνενοχή στην αιματοχυσία της Γάζας”.

“Η κυβέρνηση της Κύπρου θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη χρήση των βάσεων με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε η Βέρα Πολυκάρπου, επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΑΚΕΛ. “Υπάρχουν διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας των βάσεων εδώ από το 1964. Είναι πραγματικά αστείο, ένα αρρωστημένο αστείο, να ακούμε ότι η βοήθεια και όχι τα όπλα μεταφέρονται με αεροπλάνα από το Ακρωτήρι, όταν όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο”».

Τίτλος: “Cyprus faces backlash over use of British bases to bomb Houthis”
Υπότιτλος: “President accused of allowing country to become a target because of ‘complicity in bloodshed of Gaza’” δημοσιεύτηκε στον Guardian ανταπόκριση της Helena Smith από τη Λευκωσία
[σ.σ. επισημαίνεται ότι σε απαράδεκτο χάρτη που συνοδεύει το δημοσίευμα αναγράφονται με ομοειδή τύπο και μέγεθος γραμματοσειράς οι όροι “Κύπρος” και (κατεχόμενη) “Βόρεια Κύπρος”].

ΠΗΓΗ: Guardian, Helena Smith

Καθησυχαστικός ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς για την ασφάλεια της Κύπρου από τους Χούθι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: