Η κακοκαιρία «Avgi» δείχνει τα «δόντια» της: Πού θα το στρώσει στην Αττική* Κλειστά σχολεία και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [video]

File Photo Πυκνή χιονόπτωση. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Αισθητή έχει αρχίσει ήδη να κάνει την παρουσία της στην Αττική η κακοκαιρία «Αvgi» με τα φαινόμενα να αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενώ αρκετές περιοχές στην Ελλάδα – όπως Εύβοια και Κρήτη- έχουν ήδη ντυθεί στα λευκά, η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί στην Αττική και να κρατήσει μέχρι και της πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Σε περιοχές όπως Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία χιονίζει από το πρωί, ενώ αναμένονται χιονοκαταιγίδες, δηλαδή χιονοπτώσεις διάρκειας 15-20 λεπτών.

Η ψυχρή εισβολή αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τρίτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, στην Αττική, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα διέρχονται σύννεφα από τα βόρεια φέρνοντας κατά διαστήματα βροχή σε χαμηλά υψόμετρα, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Προς τα βόρεια – βορειοδυτικά της Αττικής θα ρίξει χιονόνερο και δεν αποκλείεται να είναι έντονες οι χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει χιονόστρωση. «Θέλουν προσοχή οι μεταμεσονύχτιες και οι πρωινές ώρες» στα βόρεια – βορειοδυτικά της Αττικής», επισημαίνει.

Αναλυτικά:

  • Στα κεντρικά αναμένονται χιόνια-χιονόνερο στα 200 μέτρα
  • Στα ανατολικά στα 200 μέτρα
  • Στα βόρεια – βορειοδυτικά στα 150 μέτρα
  • Στα δυτικά στα 200 μέτρα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα είναι άστατος αφού θα εκδηλώνονται κατά τόπους μπόρες χιονόνερου και σε μεγάλα υψόμετρα μπόρες χιονιού. Το βράδυ τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν με τα χιόνια να περιορίζονται στα 250 – 300 μέτρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί και «θέλει προσοχή στα αιωρούμενα αντικείμενα γενικότερα στην Αττική». Στα ανατολικά θα πνέουν 9-10 μποφόρ, στα νότια 9-10 μποφόρ και στα δυτικά 8-9 μποφόρ. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια προάστια θα κυμαίνεται μεταξύ 0 – 3 βαθμών Κελσίου.




Κλείνει προσωρινά η Αθηνών – Λαμίας

Και ενώ η «κακοκαιρία Avgi» επελαύνει, η Τροχαία ανακοίνωσε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων., την ώρα που συστήνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας.

Ειδικότερα, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από το 18ο χλμ έως το 20ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
  • Από το 57ο χλμ έως το 55,5ο χλμ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 σήμερα, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Το βράδυ της Δευτέρας, η Αστυνομία προχώρησε λόγω χιονόπτωσης στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Κλειστά σχολεία σε 8 δήμους της Αττικής

Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις, κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης) του δήμου Παλλήνης (όχι μόνο στην περιοχή της Ανθούσας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.




 

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Στα σχολεία, πάντως, που δεν θα λειτουργήσουν έχει ήδη αποφασιστεί τηλεκπαίδευση. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Υπενθυμίζεται, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι στις σχολικές μονάδες που αναστέλλεται η λειτουργία τους, προβλέπεται η εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών». Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν και στην Εύβοια αλλά και τη Βοιωτία.

Προβλήματα στην Κρήτη: Εκκενώθηκε το Παγκρήτιο 

Ως αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων που πνέουν στο νησί τις τελευταίες ώρες, εκκενώθηκε το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου μετά την αποκόλληση τμήματος του Βορειοανατολικού στεγάστρου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Τσαπάκης, άμεσα κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός, ενώ ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομια και η Πολιτική Προστασία . Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, το στάδιο έχει εκκενωθεί και η Τροχαία βρίσκεται ήδη στο χώρο, προκειμένου να προχωρήσει στην σήμανση για την απαγόρευση εισόδου μέσα στο Παγκρήτιο Στάδιο, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Τσαπάκη, θα παραμείνει κλειστό μέχρι να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση και αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα.

Πρόγνωση καιρού για Τρίτη 30/01/24

Μακεδονία: Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις σε ανατολικά τμήματα και την Χαλκιδική.

Θράκη: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα βορειότερα τμήματα.

Θεσσαλία: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, κυρίως το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μαγνησία άνω των 300μ. κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων.

Ήπειρος: Ηλιοφάνεια.




Στερεά Ελλάδα: Νεφελώδης καιρός στα περισσότερα τμήματά της, με εξαίρεση την Αιτωλοακαρνανία όπου θα επικρατήσει κατά βάση ηλιοφάνεια. Αρκετές βροχές θα εκδηλωθούν στα πεδινά, ιδιαίτερα σε Αττικοβοιωτία και Εύβοια και χιονοπτώσεις άνω των 200-300μ. Στα ανατολικά σύνορα της Βοιωτίας με την Αττική τα χιόνια θα είναι πυκνά και ενδέχεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα άνω των 350μ. όπως και γενικότερα στα νότια της Βοιωτίας άνω των 300μ. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα δεχθούν και τα ημιορεινά και ορεινά χωριά της Εύβοιας.

Πελοπόννησος: Αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στα ανατολικά της τμήματα, όπου και θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και χιόνια άνω των 200-300μ.

Ιόνιο Πέλαγος: Ηλιοφάνεια.

Αιγαίο Πέλαγος: Αυξημένες νεφώσεις. Βροχές θα εκδηλώνονται από το ύψος των Κυκλάδων και νοτιότερα με χιόνια άνω των 500μ.

Άνεμοι Ιόνιο: Βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Άνεμοι Αιγαίο: Βορειοανατολικοί ισχυροί με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Βροχές στα πεδινά. Χιόνια άνω των 250-300μ. Στη βορειοδυτική Αττική, προς τα σύνορα με Βοιωτία τα χιόνια θα είναι πυκνά. Πρόσκαιρα στην δυτική Αττική οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και στα 150 – 100μ. ( ποικίλο όρος)

Άνεμοι: Βόρειοι ισχυροί.

Θερμοκρασία: Έως 7 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος με λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι μέτριοι.

Θερμοκρασία: Έως 10 βαθμούς.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: