Οι “επίμαχες” δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Σούδας: Τι είπε για το ρόλο της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian, στην Ερυθρά Θάλασσα (videos)

Secretary of State Antony J. Blinken shakes hands with Ambassador George J. Tsunis before leaving Crete, Greece. January 6, 2024. (Official State Department photo by Chuck Kennedy)




Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Άντονι Μπλίνκεν (A. Blinken) σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας των συναντήσεών του σε Ελλάδα και Τουρκία, στο αεροδρόμιο της Σούδας:

BLINKEN: Καλησπέρα σε όλους. Είχαμε, νομίζω, μια πολύ παραγωγική μέρα συναντήσεων τόσο στην Τουρκία όσο και εδώ στην Ελλάδα τόσο με τους Τούρκους όσο και με τους Έλληνες Συμμάχους και εταίρους μας. Μιλήσαμε για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε και συνεχίζουμε να έχουμε στη στήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Μιλήσαμε λίγο για τα βήματα προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις αρχές του καλοκαιριού. Και επικεντρωθήκαμε επίσης σε όσα έχουν κάνει και οι δύο χώρες μέσω της ηγεσίας του Προέδρου Ερντογάν (Erdogan) και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη από κοινού για να φέρουν την Ελλάδα και την Τουρκία πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης κορυφής που είχαν οι δύο ηγέτες μόλις τον περασμένο μήνα.

Στην Τουρκία, εστιάσαμε επίσης εκτενώς στο τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επιρροή της, χρησιμοποιώντας τους δεσμούς της, για να βοηθήσει στο να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Και συζητήσαμε επίσης για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη μέρα για τη Γάζα όσον αφορά τα δύσκολα ζητήματα της διακυβέρνησης, της διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης, καθώς και του έργου που μπορεί να πραγματοποιήσει με άλλους για να προσπαθήσουν να παραγάγουν πιο διαρκή, διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Στην – και φυσικά, στην Τουρκία μιλήσαμε επίσης για τα τελικά βήματα στη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Στην Ελλάδα, εδώ στον κόλπο της Σούδας, πρώτα θέλω να εκφράσω πραγματικά την εκτίμησή μου στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη που μας καλωσόρισε στο σπίτι του.

Αυτό ήταν πολύ, πολύ σημαντικό. Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες – Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια εποχή που η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των χωρών μας, ήταν ισχυρότερη. Και το βλέπουμε αυτό να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους κάθε μέρα.

Ένας τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιχείρηση Prosperity Guardian για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε ελευθερία ναυσιπλοΐας και ελευθερία εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία αμφισβητείται σχεδόν καθημερινά από τους Χούθι.

Και η Ελλάδα παίζει ένα ζωτικό ρόλο σε αυτό μαζί με πολλές άλλες χώρες. Και είχαμε συζητήσεις σχετικά με αυτό, καθώς και την αξιοσημείωτη δουλειά που έχει γίνει εδώ στον κόλπο της Σούδας ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε, όπως είναι απαραίτητο, να αποτρέψουμε την επιθετικότητα σε όλο τον κόσμο.

Φεύγουμε από την Ελλάδα απόψε. Τώρα επιστρέφουμε στη Μέση Ανατολή. Αυτή είναι η τέταρτη φορά από την 7η Οκτωβρίου που θα βρίσκομαι στην περιοχή και θα είμαστε εκεί σε μια απίστευτα δύσκολη στιγμή για την περιοχή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Όπως έχουμε πει από την πρώτη μέρα, έχουμε μια εντατική εστίαση στην αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της σύγκρουσης και ένα μεγάλο μέρος των συνομιλιών που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες με όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας εξετάζει τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, χρησιμοποιώντας την επιρροή και τους δεσμούς που έχουν για να πράξουν ακριβώς αυτό, να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί.

Δεύτερον, θα εξετάσουμε το τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία των αμάχων, να μεγιστοποιήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται σε αυτούς και επίσης να απομακρύνουμε τους ομήρους από τη Γάζα. Η κατάσταση για άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα παραμένει τρομερή.

Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ειδικά παιδιά. Πάρα πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απίστευτη δυσκολία όσον αφορά την πρόσβασή τους σε τροφή, νερό, φάρμακα, στα απαραίτητα για τη ζωή. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε μια ουσιαστική και διαρκή αύξηση της βοήθειας που τους παρέχεται καθώς και της προστασίας των αμάχων γενικότερα.

Τρίτον, θα επικεντρωθούμε μέτρα που απομένουν να ληφθούν για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί και ότι θα μπούμε σε μια πορεία προς ένα βιώσιμο, ειρηνικό, ασφαλές μέλλον για όλους.

Αυτό ξεκινά με το έργο που θα χρειαστεί στην ίδια τη Γάζα για την ανοικοδόμηση, την ασφάλεια, τη διακυβέρνηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και οδηγεί στον πιο μακρύ δρόμο, έναν ευρύτερο δρόμο, προς μια βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, το οποίο για εμάς, όπως συνέβη από την πρώτη μέρα αυτής της Διοίκησης, πρέπει να περιλαμβάνει την υλοποίηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και κυρίως ενός παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.

Θα συζητήσουμε για το τι μπορούν και θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλους αυτούς τους τομείς για να προωθήσουν τόσο αυτό που πρέπει να συμβεί στη Γάζα όσο και ευρύτερα του τι πρέπει να συμβεί για να οικοδομηθεί βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια. Θα συζητήσουμε επίσης για το τι μπορούν να κάνουν όλοι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας. Τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία;

Αυτές δεν είναι απαραίτητα εύκολες συζητήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές απαιτήσεις. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να εμπλακούμε σε αυτή τη διπλωματία τώρα τόσο για χάρη του μέλλοντος της ίδιας της Γάζας, όσο και ευρύτερα για χάρη του μέλλοντος των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και για την περιοχή συνολικά.

Υπάρχει σαφώς μια έντονη επιθυμία μεταξύ της πλειοψηφίας των ανθρώπων στην περιοχή για ένα μέλλον, αυτό της ειρήνης, της ασφάλειας, της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, της ενσωμάτωσης των χωρών, και αυτός είναι ένας δρόμος. Αυτό είναι ένα μέλλον. Το άλλο μέλλον είναι ένας ατελείωτος κύκλος βίας, μια επανάληψη των φρικτών γεγονότων που έχουμε δει, και ζωές με ανασφάλεια και συγκρούσεις για τους ανθρώπους στην περιοχή, κάτι που ουσιαστικά κανείς δεν θέλει.

Έτσι, το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί για να μπει σε αυτόν τον πρώτο δρόμο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες – για αυτό θα μιλήσουμε για τις επόμενες ημέρες.

Ευχαρίστως να δεχτώ μερικές ερωτήσεις. Ματ, σε σένα ο λόγος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Όσον αφορά τη σημερινή μέρα, τι ζητήσατε συγκεκριμένα ή διερευνήσατε με τους Τούρκους όσον αφορά, ένα, την αποτροπή της εξάπλωσης, την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης που θα θέλατε να τους δείτε να κάνουν. και δεύτερον, και όσον αφορά την επόμενη μέρα, και ειδικά για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση;

Λάβατε κάποιου είδους δέσμευση από τους Τούρκους ότι είναι τουλάχιστον διατεθειμένοι να εξετάσουν – ακόμα κι αν δεν έβγαιναν να πουν ότι σίγουρα θα έκαναν κάτι; Θα τα έκαναν αυτά λοιπόν;

Και μετά το ίδιο πράγμα για τους Έλληνες, ή ήταν μικρότερο ζήτημα με τους Έλληνες;

BLINKEN: Λοιπόν Matt, αυτό που μπορώ να σου πω είναι το ακόλουθο. Νομίζω ότι από τις συνομιλίες μας σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει θετικό, παραγωγικό ρόλο στο έργο που πρέπει να γίνει την επομένη της λήξης της σύγκρουσης, καθώς και ευρύτερα στην προσπάθεια εύρεσης ενός δρόμου για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια. Κάναμε συζητήσεις γι’ αυτό. Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες εκτός από το να πω, και πάλι, ότι είναι ξεκάθαρα έτοιμοι να παίξουν έναν παραγωγικό ρόλο.

Νομίζω ότι είναι επίσης προετοιμασμένοι, όπως στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς, την επιρροή που έχουν, τις σχέσεις που έχουν με ορισμένους από τους σημαντικούς παίκτες και ορισμένες από τις σημαντικές χώρες της περιοχής, για να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακωθεί και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης. Η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν πραγματικά ζωτικό ρόλο σε αυτό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησής μας σήμερα. Έχουν ξεκάθαρα κοινό συμφέρον με μας να πράξουν ακριβώς αυτό και είμαι βέβαιος από αυτές τις συνομιλίες ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά την Ελλάδα;

BLINKEN: Και όσον αφορά τους Έλληνες, ήμασταν πολύ επικεντρωμένοι σε μερικά πράγματα, αλλά ιδιαίτερα στην πρόκληση που τίθεται αυτή τη στιγμή από τους Χούθι στη ναυτιλία. Θέλω να πω, έχετε αυτό κατά νου: το 90% του παγκόσμιου εμπορίου κάθε μέρα πραγματοποιείται μέσω της ναυτιλίας. Και όταν αντιμετωπίζεις μια απειλή (σ.σ. όπως αυτή) που αντιμετωπίζουμε τώρα για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, μια απειλή που δεν τίθεται για κάποια χώρα, αλλά κυριολεκτικά για δεκάδες χώρες που επηρεάζονται και κατά κάποιο τρόπο για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα διότι αυτό έχει μεγάλη επίδραση όταν η θαλάσσια μεταφορά καθίσταται πιο δύσκολη.

Όταν τα πλοία πρέπει να αλλάξουν δρομολόγιο για να αποφύγουν τον κίνδυνο, όταν αυξάνονται τα ασφάλιστρα, όταν αυξάνεται το κόστος μεταφοράς, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πληρώνουν περισσότερα για θέρμανση, θα σημαίνει ότι θα πληρώνουν περισσότερα για τρόφιμα θα έχουμε διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού. Αυτή αποτελεί μια πρόκληση για τις χώρες σε όλο τον κόσμο. Και αυτό αντικατοπτρίστηκε στο γεγονός ότι είχαμε περισσότερες από 40 χώρες που υπέγραψαν μια σαφή καταδίκη αυτού που πράττουν οι Χούθι.

Η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και φυσικά είναι μια από τις κορυφαίες χώρες της ναυτιλίας στον κόσμο, επομένως έχει ένα πραγματικό κίνητρο να διατηρήσει αυτόν τον διεθνή κανόνα που προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προστατεύει την ελευθερία της θαλάσσιας μεταφοράς. Συμμετέχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian. Είναι διαθέσει μια φρεγάτα σε αυτή. Και αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που επικεντρωθήκαμε στη συζήτησή μας σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για την αποτροπή της διάχυσης αυτής της σύγκρουσης. Σήμερα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες, ίσως και 60, πυραύλους κατά του βόρειου Ισραήλ. Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Είναι αυτό ακριβώς το είδος της διάχυσης, της κλιμάκωσης για την οποία μιλάτε και πώς θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό και πώς θα μιλήσουν με τους συμμάχους των ΗΠΑ ώστε να το διαχειριστούν αυτό;

BLINKEN: Θα συνομιλήσουμε με όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Ισραήλ, για αυτό. Από την πρώτη ημέρα, όπως είπα, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί. Μία από τις περιοχές που προκαλούν πραγματική ανησυχία είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση εκεί.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό οι Ισραηλινοί να έχουν ασφάλεια στο βορρά. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ εξαιτίας της απειλής που θέτει η Χεζμπολάχ. Εξετάζουμε τρόπους διπλωματικά για να προσπαθήσουμε να εκτονώσουμε αυτήν την πρόκληση, αυτή την ένταση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να μπορούν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ ενεργά. Θα είναι μέρος των συζητήσεων που θα έχουμε κατά τις επόμενες ημέρες όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά σε ορισμένες από τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε συγκεκριμένα για τη σημερινή επίθεση στις συναντήσεις σας με τους Τούρκους ηγέτες;

BLINKEN: Όχι με κάθε λεπτομέρεια, αλλά επικεντρωθήκαμε σε μια ολόκληρη σειρά προκλήσεων που έχουμε για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, και επαναλαμβάνω, στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση, ότι εμποδίζουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, ότι δεν είναι ανοιχτά άλλα μέτωπα.

Και νομίζω ότι είναι σαφώς προς το συμφέρον σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες που αισθάνονται έτσι επίσης χρησιμοποιούν τους δεσμούς τους, χρησιμοποιούν την επιρροή τους, χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους με μερικούς από τους δρώντες που μπορεί να εμπλέκονται, για να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δούμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, την κλιμάκωση. Είναι σαφώς ένα ισχυρά κοινό συμφέρον, και επαναλαμβάνω, αυτό στο οποίο θα εστιάσουμε πραγματικά τις επόμενες ημέρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι μια αναπόφευκτη αντίδραση στην επίθεση στη Βηρυτό και τη δολοφονία;

BLINKEN: Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο γιατί οι χώρες θα υπολογίζουν πάντα το ποια είναι τα συμφέροντά τους. Και νομίζω και πάλι, από την οπτική γωνία του Ισραήλ, σαφώς δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει κλιμάκωση. Αυτό ξεκαθαρίστηκε, και πάλι, από την αρχή. Αλλά πρέπει επίσης να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του λαού τους να ζει στη χώρα του στα σπίτια του.

Αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αυτό που θέλει ή επιδιώκει το Ισραήλ. Δεν είναι αυτό που θέλουμε ή επιδιώκουμε. Ξέρω από τη σκοπιά του Λιβάνου, δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου να δει οποιαδήποτε κλιμάκωση. Επομένως, το ερώτημα είναι, σε μεγάλο βαθμό, η Χεζμπολάχ και ποιες ενέργειες θα αναλάβει, και πώς οι χώρες που έχουν σχέση με τη Χεζμπολάχ που μπορεί να έχουν κάποια επιρροή μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή, να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο και εν τω μεταξύ , για να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας διπλωματία για να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια πιο διαρκή ηρεμία στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο.

Το ελληνικό αίτημα για τα μαχητικά F-35 είναι θύμα της συναλλαγής των Αμερικανών με τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας: Τα ψέματα τελείωσαν, η Ελλάδα δεν είναι Τουρκία… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: